Az MSZP kitart a közös EP-lista mellett

Vágólapra másolva!
Az MSZP sajnálattal veszi tudomásul, hogy a másik három parlamenti párt ellenzi a közös európai parlamenti lista állítására tett javaslatot - közölte vasárnap Kovács László, az MSZP elnöke és Lendvai Ildikó farkcióvezető, hozzátéve: továbbra is egyetértenek a kezdeményezéssel. A szociasliták megtartják a szerdára tervezett négypárti egyeztetést, most már az EP-képviselők együttműködési lehetőségeiről tárgyalnának.
Vágólapra másolva!

Medgyessy Péter miniszterelnök hétfői országértékelő beszédében javasolta többek között, hogy a parlamenti pártok állítsanak közös európai parlamenti (EP) listát. Az SZDSZ és az MDF már aznap, a Fidesz pedig pénteken közölte, hogy nem érte egyet a kezdeményezéssel. A közös EP-listáról csütörtökön - a Fidesz kivételével - már egyeztettek a pártok, és nem közeledtek az álláspontok. Ennek ellenére az MSZP vezetői vasárnap azt közölték: továbbra is egyetértenek Medgyessy kezdeményezéseivel, és megtartják a szerdai egyeztetést. Ezen terveik szerint az EP-képviselők együttműködéséről tárgyalnának.

A párt szükségesnek tartaná egy koordinációs tanács létrehozását, amely szükség szerint, de legalább havonta ülésezne. A tanács soros elnökét havonta felváltva a kormány, illetve az ellenzéki oldal adná.

A Fidesz pénteken 9 pontból álló javaslatot írt, amely az EP-képviselők közötti összefogásra buzdít. Az MSZP szintén pénteken összeállított egy másik, 10 pontból álló listát arról, milyen kérdésekben kellene az EP-képviselőknek egyeztetniük.