Két tucat utat fizetett Szaddám Király B. Izabellának

Vágólapra másolva!
Az [origo] információi szerint Király B. Izabella, a Magyar Érdek Pártjának elnöke legalább hússzor utazott Irakba Szaddám Huszein pénzén. Demeter Ervin, az Orbán-kormány titkosszolgálati minisztere szerint meg kellene vizsgálni, hogy tényleg kapott-e magyar párt Szaddám Huszeintől pénzt. A Tóth András államtitkár által elrendelt vizsgálat szerint az Orbán-kormány illetékesei tudtak az iraki olajpénzekről, de politikai okokból félretették az ügyet.
Vágólapra másolva!

Nem találtak egyértelmű bizonyítékot a titkosszolgálatok arra, hogy a Király B. Izabella vezette Magyar Érdek Pártja valóban kapott pénzt Szaddám Huszeintől. Az információk ugyanis csak "megerősíteni látszottak" azt, hogy Király B. Izabella és pártja anyagi juttatást kapott - több tízezer dollárt - a Szaddám Huszein vezette Iraktól. Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár nem nyilatkozott az ügyről, de az [origo] az államtitkár egyik munkatársától megtudta, hogy a titkosszolgálati vizsgálat szerint Király B. húsz alkalommal repült Irakba, emellett 9 európai nagyvárosba is elutazhatott a Baath párt költségén. Azt azonban nem tudták megállapítani, hogy pontosan mekkora összeggel támogatták Király B.-t vagy pártját és azt sem, hogy milyen módon érkezett ez a pénz az országba. Emellett megállapították, hogy 2000-ben az Orbán-kormány illetékesei már tudtak a Magyar Érdek Pártja iraki kapcsolatáról.

Vadai Ágnes MSZP-s képviselő az ügy miatt belső interpellációt intézett Tóth Andráshoz a szocialista párt hétfői frakcióülésén, amelyben Király B. Izabella és Szaddám Huszein rezsimje közötti kapcsolatról és a magyar titkosszolgálatok korábbi tevékenységéről érdeklődött. Vadai elmondta, hogy interpellációjára kapott válaszból szinte biztos, hogy az Orbán-kormánynak nem fűződött érdeke ahhoz, hogy kivizsgálja a magyar szélsőjobb és az iraki olaj közötti kapcsolatot.

Az iraki kapcsolatról a Külügyminisztériumban már 2000-ben rendelkezésre álltak adatok - állítja Tóth András beszámolójára hivatkozva Vadai. Elmondta: nem volt igaz Martonyi János akkori külügyminiszter egy interpellációra adott válasza, amikor az olajszállítmányokról szóló híreket kacsának nevezte.

Demeter Ervin, az Orbán-kormány titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli minisztere azt mondta, először is azt kellene az ügyben megvizsgálni, hogy érkeztek-e egyáltalán pénzek Irakból, tényleg kapott-e bármelyik párt Szaddám Huszein rezsimjétől anyagi támogatást. Demeter arról egyelőre nem akart beszélni, hogy 2000-ben jelentettek-e neki az ügyről a titkosszolgálatok. Mint mondta, már önmagában ez a tény is államtitkot képezhet, ezért ameddig hivatalosan fel nem oldják az ügy titkosítását -vagy nem nyilatkoznak az illetékesek arról, titkosítva van-e az eset -, addig nem beszélhet.

Demeter megjegyezte, hogy mivel naponta 5-10 oldalnyi jelentést tettek le asztalára a titkosszolgálatok, ezért nem is emlékezhet minden ügyre. Közölte ugyanakkor, hogy szerinte a nemzetbiztonsági szolgálatok hiánytalanul elvégezték feladatukat 2000-ben. Nem bizonyosodott be, hogy veszélyt jelentett volna Magyarországra nézve a bármelyik párt iraki kapcsolata és az sem, hogy Magyarország részt vett volna az Irak elleni embargó megsértésében. Annak vizsgálata, hogy egy párt agitál Szaddám mellett, még nem jelent nemzetbiztonsági feladatot - mondta.

Az ellenzéki képviselő hétfőn közleményt is kiadott, amelyben az áll, hogy a Fidesz kezdeményezi, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága következő ülésén tűzze napirendjére Király B. Izabella állítólagos iraki támogatásának ügyét. A Fidesz szerint a testületnek meg kellene hallgatnia az akkori nemzetbiztonsági tárca nélküli minisztert, valamint azon munkatársait, akik 2000-ben és azóta is a szolgálatoknál dolgoznak vezető beosztásban. Demeter a közleményben hozzátette: "Az MSZP az utóbbi napokban mindent megtesz annak érdekében, hogy az iraki olajgate-ügybe belekeverje a polgári kormányt".