Hallgattak Király B. iraki pénzéről

Vágólapra másolva!
A magyar titkosszolgálatok 2000 őszén az Orbán-kormány illetékeseivel közölték azt az értesülést, hogy a Király B. Izabella nevével fémjelzett Magyar Érdek Pártja politikai szolgálataiért cserében jelentős anyagi támogatást kapott Szaddám Huszein rezsimjétől - írja a Népszabadság. A Király B.-ügyet azonban akkor politikai okokból félretették.
Vágólapra másolva!

Az Orbán-kormány illetékeseihez 2000 őszén eljuttatott magyar titkosszolgálati vizsgálat adatai megerősítették azt az értesülést, hogy a Király B. Izabella nevével fémjelzett Magyar Érdek Pártja (MÉP) politikai szolgálataiért cserében fiktív olajközvetítési jutalékot kapott a Szaddám Huszein rezsim egyik oszlopának számító Baath párttól. Nem zárható ki az sem, hogy Király B. Izabella az általa felkarolt magyarországi szkinhedmozgalmak támogatására is fordított az olajpénzekből.

A Népszabadság értesülései szerint Király B. Izabella életvitele ugyanakkor arra utal, hogy a hozzá feltehetőleg külföldi közvetítőkön keresztül eljuttatott, több tízezer dollárra becsült összeget nem saját céljaira, hanem az Irak melletti kampányra fordította.

A Népszabadság úgy tudja, hogy erre a megállapításra jutott az a hét végén lezárult vizsgálat, amelyet Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkár rendelt el. A vizsgálat célja annak felderítése volt: mi történt a MÉP és az iraki rezsim közötti esetleges kapcsolatokról szóló, még 2000-ben gyűjtött titkosszolgálati információkkal. A lezárult titkosszolgálati vizsgálat várhatóan szóba kerül az MSZP mai frakcióülésén is, amelyen egy szocialista képviselőnő úgynevezett belső interpellációt tervez intézni Tóthhoz.

Király B. Izabella a kilencvenes évek második felében az ultranacionalista orosz politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij Liberális Demokrata Pártján keresztül került kapcsolatba a Szaddám Huszein bázisát képező iraki Baath párttal. Király B. saját bevallása szerint húsz alkalommal járt Irakban 1999 és 2001 között - írja a napilap.