A Lelkiismeret '88 miatt interpellált Szijjártó

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter fideszes képviselő Lamperth Mónika belügyminisztert interpellálta a Lelkiismeret '88 tüntetésének feloszlatása miatt. Szerinte a rendőrség politikai alapon járt el, amikor a csoport demonstrációját nem engedélyezte a forgalom akadályozására hivatkozva, az összegyűlteket pedig szétkergette. Ugyanakkor viszont az MSZP egy szórólaposztási akcióján az Oktogonon, ahol megjelent Gyurcsány Ferenc sporminiszter is, nem léptek közbe.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter (Fidesz) szerint a rendőrök politikai alapon döntöttek, amikor a Lelkiismeret '88 esetében azért nem engedélyezték a csoportnak, hogy demonstrálhasson Medgyessy Péter miniszterelnök háza előtt, mert az a közlekedés rendjének aránytlan megzavarásával járt volna, holott a kormányfő egy kis forgalmú mellékutcában lakik - mondta a fideszes képviselő. (A csoport eredeti tervei szerint a BAH csomóponttól vonult volna Medgyessy házához.)

Az ellenzéki képviselő szerint ugyanis az MSZP és Gyurcsány Ferenc sportminiszter novemberi szórólaposztási akciója az Oktogonon sokkal jobban akadályozta a forgalmat, ezt a rendezvényt mégsem oszlatta fel a rendőrség, pedig nem is volt bejelentve. (Gyurcsányék a járdán osztogatták szórólapjaikat).

Lamperth Mónika belügyminiszter közölte, hogy a szórólaposztást előre bejelentették a rendőrségen, így az szabályos volt. A Lelkiismeret '88 viszont tudatosan szembehelyezkedett a törvényekkel, az első rendőri elutasítás után nem voltak hajlandóak egyeztetni a hatósággal, majd a tiltás ellenére mégis tüntettek. Megjegyezte, hogy a demonstrációval kapcsolatban a bíróság hozta meg a végleges döntést. Szerinte Szijjártó okfejtése, amellyel megpróbálta megbélyegezni a kormányt és a rendőrséget, demagóg - mondta Lamperth. A miniszter válaszát Szijjártó nem fogadta el, az Országgyűlés többsége viszont igen.