Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

2 milliót követel a Legfőbb Ügyészség a Népszavától

Vágólapra másolva!
A Legfőbb Ügyészség 2 millió forint nem vagyoni kártérítés megállapítását kérte a bíróságtól, a kiemelt ügyek osztályának vezetője, Ihász Sándor ügyész pedig 300 ezer forint nem vagyoni kártérítést követel a Népszavától. A lap az egyik szeptemberi számában azt írta, hogy egy magas rangú vezető ügyész által kiszivárogtatott információ miatt tudta meg a brókerbotrány kulcsfigurája, Kulcsár Attila, hogy az ügyészség eljárást fog ellene indítani, így még őrizetbe vétele előtt el tudta hagyni az országot.
Vágólapra másolva!

Februárra halasztotta döntést a bíróság a Legfőbb Ügyészség és a Népszava közti perben, ahol az ügyészség jó hírnév és személyiségi jogok megsértése miatt adott be keresetet a lap ellen. A Fővárosi Bíróság ugyanis meg akarja hallgatni a jelenleg külföldi tanulmányúton levő másodrendű felperest, Ihász Sándor osztályvezető ügyészt.

Milliárdok mágusai - részletek a brókerbotrányról szóló könyvből (3)/szorakozas/konyv/20031205milliardok.html

A Népszava szerint a TV2 riporternője - aki a lap állítása szerint Kulcsár barátnője volt - az ügyészségen készített riportot, ahol kérdésére az egyik ügyész - interjún kívül - beszámolt neki a folyamatban levő ügyekről. Az innen kapott információkról a riporternő telefonon beszámolt Kulcsárnak, aki rövidesen külföldre távozott. Az álbróker telefonját a nyomozók lehallgatták, így a riporterrel folytatott beszélgetéseket is rögzítették a nyomozók. A hangfelvételek jelenleg is titkosak (a nyomozás érdekei, valamint személyiségi jogok miatt), így azt a tárgyaláson zárt ajtók mögött ismertették az érintetteknek. A Népszava korábban arról is beszámolt, hogy a riporternő azt mondta barátjának, hogy az ügyész "rá van kattanva".

A Népszava ügyvédje szerint a hanganyagból kiderül, hogy volt kiszivárogtatás. "Egy-egy adat sokatmondó információvá válhat azok számára, akik az összefüggéseket is ismerik" - fejtette ki álláspontját az ügyvéd, aki szerint egy magas beosztású ügyésznek tisztába kellene lennie azzal, hogy folyamatban levő ügyről nem ad ki információkat.

A Legfőbb Ügyészség jogi képviselője szerint az osztályvezető ügyész nem adott át Kulcsár Attilára vonatkozó információkat, ilyenekkel nem is rendelkezett. "Nem volt és nem is lehetett szerepe abban, hogy a bróker hetekkel később elhagyta az országot" - jelentette ki a jogász, aki hozzátette: a riporternő az másodrendű felperes ügyésszel, nem is készített interjút, csak az ügyészségi szóvivővel, Borbély Zoltánnal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről