A Vegyépszertől induló milliárdok tűntek el Kulcsár Attilánál

Vágólapra másolva!
A rendőrség közölte, hogy a Betonút Rt. úgy utalt 2001-ben 2 milliárd forintot a K&H Equitieshez, hogy a pénz a Vegyépszertől érkezett. Az összeg az év végére eltűnt. Az [origo] információi szerint a nyomozók vizsgálják, hogy mi lett a milliárdok sorsa. Azt is bejelelentették, hogy Rejtő E. Tibor, aki korábban 8 órán át válaszolt az ügyészség kérdéseire, a rendőrségi kihallgatáson hétfőn megtagadta a vallomást.
Vágólapra másolva!

A Vegyépszertől érkező milliárdok kerültek a Betonút Rt.-től Kulcsár Attila kezelésébe - derült ki az ORFK sajtótájékoztatóján. Papp Csaba alezredes közölte, hogy 2001-ben a Betonút Rt. öt alkalommal, összesen 2 milliárd forintot helyezett el a K&H Equities-nél vezetett számláján. A cég Kulcsár Attila ügyfele volt. A rendőrség megállapította, hogy az utalásokat minden egyes alkalommal a Vegyépszer Rt.-től érkező összegek fedezték, amelyet mindig az előző napokban utaltak át. A 2 milliárd forinttal aktív értékpapírüzeltbe fogtak, aminek forgalma 12 milliárd forintra tehető. Az egész évben tartó üzletelés vége az lett, hogy a Betonút számláján mindössze 140 millió forintnak megfelelő értékpapír maradt. Az üggyel kapcsolatban részleteket nem közöltek.

Az [origo] információi szerint a brókerügy nyomozása kiterjed arra a 2 milliárd forintra is, amelynek feladójaként a Vegyépszert jelölték meg. A sikkasztás legnagyobb veszteseként a Betonút Rt-t tartják számon. A Betonút a Vegyépszerrel közös konzorciumot alkotva 100 milliárdos autópálya-beruházásokra kapott megbízást a Fidesz-kormány idején. A fővállalkozó a Vegyépszer volt, ehhez a társasághoz folytak be az állami kifizetések. A 2 milliárd forint a Betonút veszteséglistáján szerepel. Az [origo] által megkérdezett rendőrségi szakértő szerint a nyomozó hatóságnak akkor kell megvizsgálani a Vegyépszer szerepét, ha kiderülne, hogy a cég jogtalanul jutott hozzá a pénzhez, vagy akkor, ha ellenszolgáltatás nélkül juttatta volna el a Betonút Rt-hez. Információink szerint ilyen adat jelenleg nincs a nyomozók birtokában, ezért csak azt vizsgálják most, hogy mi lett a pénz végállomása.

Tímár Gyula, a Vegyépszer Rt. vezérigazgatója az [origo] kérdésére a fentiekkel kapcsolatban azt mondta, hogy cége semmilyen olyan pénzt nem kapott, ami nem a munkavégzés után járt volna neki. A Betonút Rt.-vel több szerződést is kötöttek útépítésre, amelyek alapján különösen 2001-ben sok közös munkájuk volt. Ezek alapján a Betonút Rt. jogosan számlázott a Vegyépszernek, amely a Nemzeti Autópálya Rt. által igazolt teljsítésigazolás után fizetett. Tímár Gyula szerint nem fordulhatott elő, hogy valós teljesítmény nélkül számlázzon a Betonút. A vezérigazgató hozzátette, hogy neki semmi köze nincs ahhoz, hogy a másik cég azután mire fordította a tőlük kapott pénzt. Azt viszont logikusnak tartja, hogy ha a Betonút be akarja fektetni a pénzét, akkor azt akkor teszi, amikor ez hozzá beérkezik. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte egy év alatt a a közös munkájukból keletkezhetett-e 2 milliárd forint tiszta profitja a Betonútnak, Tímár azt válaszolta, hogy neki fogalma sincs a Betonút pénzügyeiről és soha nem is érdekelte. Az összefüggést érhetetlennek és megdöbbentőnek tartja és biztos benne, hogy ha a rendőrség vizsgálatot indít a Vegyépszernél és bekérik az iratokat, akkor a nyomozók az övével megegyező megállapításra jutnak majd.