Morcos megegyezés született Romániával

Vágólapra másolva!
A státustörvény alkalmazásáról szóló magyar-román miniszterelnöki megegyezés két éve húzódó konfliktust hivatott lezárni. Az aradi Szabadság-szobor felállítása körüli vita miatt mégsem barátságos diplomáciai esemény volt az egyezség aláírása. Nastase román miniszterelnök csupán annyiban tette könnyebbé magyar kollégája kényszeredett helyzetét, hogy minden vitát az Orbán-kormányra fogott.
Vágólapra másolva!
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Medgyessy és Nastase a megállapodás aláírásakor

Medgyessy Péter keddi bukaresti látogatása sok szempontból kényszeredett, kínos, feszengő diplomáciai aktus volt. Medgyessy hétfő este tízig húzta a döntést, hogy másnap elutazik-e Bukarestbe, mert a román vezetés nem járult hozzá az aradi vértanúk emlékét őrző szoborcsoport korábban megígért felállításához. Aztán mégis elment, de csak rövidebb ideig maradt, mint szó volt róla.

Azért ment el, hogy aláírják Adrian Nastase román kormányfővel a státustörvény romániai alkalmazásáról szóló szerződést. Kényszeredettek voltak a román politikusok, akik eleve ellenezték a státustörvény bármilyen változatát is. Kényszeredett volt Markó Béla, a romániai magyarok pártjának, az RMDSZ-nek a vezetője is, aki már májusban is nehezen ment bele a most aláírt egyezség szövegébe. Ráadásul egyszerre követelik tőle a szoborbotrány miatt a kormány külső támogatásának felmondását és a kompromisszum további keresését. Egyedül Rolf Ekeus, az EBESZ kisebbségpolitikai biztosa örült, aki meghívatta magát az eseményre, mert úgy érezte, hogy sokat tett a kompromisszumért.