Felfújható krokodilok és pálmafák a Duna-parton

Vágólapra másolva!
Párizsi mintára homokkal leszórt, pálmafás partszakaszt hoznának létre augusztus 6. és 20. között a pesti rakpart újpesti szakaszán. A terv egyetlen szépséghibája, hogy két hétre le kellene zárni a rakpart ezen szakaszát, tovább nehezítve a közlekedést. A budapesti plázst ennek ellenére több fővárosi bizottság és maga a főpolgármester is támogatja, eddig csak a városképvédelmi bizottság nem bólintott rá.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Tengerpartot idéző partszakaszt hoznának létre Budapesten augusztus 6. és 20. között a pesti rakpart újpesti szakaszán. Az ötlet megálmodója Párizzsal együttműködve, az ottani egy hónapos párizsi tengerpart, vagyis "Párizs plage" mintájára valósítaná meg a "Budapest plage"-t. A két főváros között folyamatos lenne az együttműködés, a pesti rendezvény kicsit franciás lenne, a párizsi pedig kicsit magyaros - mondta az [origo]-nak Bér Beatrix, a terv készítőjének, az Athmosphere kft.-nek az igazgatója. A pesti partszakaszra nem egy hangos fesztivált, hanem nyugalmas kikapcsolódási lehetőséget képzelnek el: pálmafákkal, nyugágyakkal, napernyőkkel, és a gyerekeknek kisebb medencékkel idéznék fel a tengerparti hangulatot. A Francia Intézettel együttműködő szervezők tervei szerint az esti koncertek 22 óra körül véget érnének.

Az elképzelés megvalósításához két hétre le kellene zárni a pesti rakpart újpesti szakaszát - ezt pedig a fővárosi önkormányzat közlekedési szakügyosztálya - a városképvédelmi bizottságnak készített jelentésében - nem támogatta, többek között azért, mert ebben a nyári időszakban több útfelújítás is lesz a városban, és már ez is lassítja majd a közlekedést - mondta az [origo]-nak a városképvédelmi bizottság tagja, Eltér István. A szervező cégnek ezzel kapcsolatban más infomációi vannak: úgy tudják, hogy a közlekedési bizottság nem mondott nemet a plázsra. Egyértelműen a terv mellett áll azonban a főpolgármester, a Városháza európai integrációs külügyi irodája és a turisztikai ügyosztály is. A szervezők pedig azzal érvelnek, hogy a 2002-es párizsi rendezvény idejére szintén egy fontos - gyorsforgalmi - utat kellett lezárni. A plázs mégis sikert aratott a helyiek és a turisták körében is.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A városképért felelős bizottság részben a közlekedési nehézségek, részben pedig a mediterrán vidéket idéző díszletekkel kapcsolatos ellenérzések miatt egy újabb ülés után mondja ki végleges álláspontját. "A városképbe nem illenek a pálmafák és felfújható Lacoste-krokodilok" - mondta Eltér, aki a bizottsági ülésen mégis a plázs mellett állt. A közlekedés ilyen nagymértékű akadályozása elkerülhető lenne, ha a szervezők nem ragaszkodnának a pesti rakpart ezen szakaszához, van olyan rész, ahol a terv gond nélkül megoldható lenne - tette hozzá a bizottság tagja. A városképvédelmi bizottság szerdán mondja ki végleges álláspontját a "Budapest plage"-ról.

Az érintett XIII. és IV. kerületi önkormányzat még nem döntött arról, hogy támogatja-e a rendezvényt - mondta a szervező az [origo]-nak. Ezt a XIII. kerületi önkormányzat munkatársa is megerősítette, aki hozzátette: a hivatal tart attól, hogy a rendezvény zavarná a környéken lakókat, de végleges álláspontot még nem alakított ki.