A Fidesz szerint menniük kell a paksi vezetőknek

Vágólapra másolva!
Az április eleji üzemzavarral kapcsolatos elégtelen tájékoztatás miatt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását és a paksi atomerőmű vezetésének menesztését kezdeményezte a Fidesz a környezetvédelmi bizottság keddi ülésén. A bizottság kedden hallgatta meg az atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal vezetőit. A kormánypártok nem támogatták a vizsgálatot, így a bizottság nem jön létre.
Vágólapra másolva!
Fotó: Bodolai Szilvia
Fotó: Bodolai Szilvia

Vizsgálóbizottság felállítását és az erőmű vezetésének menesztését kezdeményezi a Fidesz Paks ügyében. Az ellenzéki párt ezt a parlament környezetvédelmi bizottságának keddi ülésén közölte, miután a bizottság meghallgatta a paksi atomerőmű vezetését. A Fidesz ezt azzal indokolja, hogy szerintük az április eleji üzemzavarral kapcsolatos tájékoztatás nem volt megfelelő.

Illés Zoltán, a környezetvédelmi bizottság fideszes alelnöke és ellenzéki képviselők szerint a bizottsági ülésen sem kaptak megfelelő tájékoztatást a Pakson történtekről. Illés szerint ezért vizsgálóbizottságot kell felállítani, és közölte, emellett azt fogja kérni Csillag István gazdasági minisztertől, hogy váltsa le az erőmű vezetőit.

A vizsgálóbizottság létrehozásáról tartott szavazáson a többségben lévő kormánypárti képviselők tartózkodtak, és ezzel megakadályozták a vizsgálatot. A döntéshez a képviselők többségének igen szavazata kellett volna.

Az ülésen meghallgatták az erőmű vezetőit. Kocsis István vezérigazgató lényegében megismételte korábbi kijelentéseit, mely szerint a lakosságot nem érte semmilyen egészségkárosító sugárterhelés, és ismertette az üzemzavar okait, valamint azokat a lépéseket, melyeket az erőmű tervez. Szerinte vagy robotokkal emelik ki a sérült fűtőelemeket egyesével, vagy pedig az egész tartályt egyben, majd konténerbe zárják.

Rónaky József, a Paksi Atomerőművet felügyelő Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerint több különböző hiba együttes megjelenése eredményezte az üzemzavart. Rónaky megerősítette, hogy az üzemzavar során a légtérbe került radioaktív sugárzásnak nincs káros hatása az emberi szervezetre.

Az üzemzavar április 10-én történt, ekkor radioaktivitást észleltek az atomerőmű 2. blokkjának erőműterében. Mint utóbb kiderült, a blokk karbantartásának idejére ideiglenesen telepített tisztítóberendezés nem megfelelő hűtése okozta az üzemzavart. A túl magasra emelkedő hőmérséklet miatt ugyanis a használt fűtőelemek burkolata megsérült, és radioaktív anyag jutott az erőmű légterébe. Az üzemzavart eredetileg 2-es fokozatúnak nyilvánították a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán, majd miután tüzetesebben megvizsgálták a használt fűtőelemeket, egy hét múlva hármas fokozatúnak minősítették át az eseményt. A szakemberek az üzemzavar idején a légtérben 10 százalékos háttérsugárzás-növekedést mértek, ami nem haladta meg az időjárás-változás miatt is bekövetkező sugárzásingadozás mértékét.