Már dolgoznak Pakson az orosz mérnökök

Vágólapra másolva!
Hétfőn megkezdték munkájukat azok az orosz mérnökök, akik az atomerőműben kialakult súlyos üzemzavar elhárítása miatt érkeztek Paksra. Az atomerőműben közben látogatást tettek a környező települések vezetői és civil szervezetek képviselői. Az Országos Atomenergia Hivatal közölte: több környező országot és nemzetközi szervezetet is tájékoztattak az üzemzavarról.
Vágólapra másolva!

Megkezdte munkáját hétfőn a Paksi Atomerőműben az az orosz mérnökcsoport, amelynek tagjai a súlyos üzemzavar során megsérült fűtőelemek biztonságos elhelyezésében nyújtanak segítséget - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogatóközpontjának vezetője hétfőn az MTI-vel.

Kováts elmondta: a szakemberek ismerkednek a kialakult helyzettel, áttekintik az üzemzavarhoz kapcsolódó dokumentumokat, konzultálnak magyar és német kollégáikkal. A hattagú küldöttség a Paksi Atomerőmű fűtőanyagát szállító gyárat és az orosz magenergia-kutatás fellegváraként számon tartott Kurcsatov Intézetet képviseli.

Kováts hozzátette: nemcsak Paks, hanem a keleti blokk országai, valamint Finnország atomerőművei is Oroszországból fedezik a fűtőanyag-szükségleteiket. A fűtőanyag-készítő orosz vállalatnál az elmúlt évtizedekben több százezer fűtőanyag-köteget állítottak elő, így azok kezelése terén az ott dolgozó szakemberek óriási tapasztalattal rendelkeznek.

A Pakssal szomszédos 13 település polgármesterei, valamint civil szervezetek képviselői hétfőn délután látogatást tettek az atomerőműben. A vendégeknek Kocsis István vezérigazgató összefoglalta az üzemzavarral kapcsolatos információkat, majd Vörös Lajos, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgató-helyettese adott tájékoztatást a nukleáris hatóság felügyeleti szerepéről. Ezt követően megtekintették az erőmű karbantartásra leállított 2. blokkjának reaktorcsarnokát.

Kováts elmondása szerint a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökség elfogadta és adatbázisában elhelyezte az üzemzavar 3. fokozatba történő besorolását.