Nagytakarítás a paksi erőműben

Vágólapra másolva!
Nagytakarítást rendeltek el a paksi atomerőmű működő 1-es és a karbantartás alatt álló 2-es blokkjánál szombaton. A takarításra a normál munkakörülmények visszaállítása, azaz a karbantartás és a 2-es blokknál történt súlyos üzemzavar következtében esetlegesen lerakódott radioaktív szennyeződések eltávolítása miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

A takarítás során vegyszeres vízzel lemossák a reaktorcsarnok rozsdamentes acélból készült padlóját, a speciális bevonattal ellátott fal- és födémfelületeket, valamint a különböző segédberendezéseket is. A munkálatokkal a tervek szerint a jövő hét közepén végeznek - mondta Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogatóközpontjának vezetője.

Jelenleg is tart a sérült fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály vízmedencéjének leválasztása a 2-es blokk sértetlen és működőképes technológiai berendezéseiről. A paksi atomerőműnek fűtőanyagot szállító orosz vállalat mérnökei vasárnap érkeznek a Duna-parti városba, hogy segítsenek a sérült fűtőanyag-kazetták biztonságos elhelyezésének megoldásában.