Vágólapra másolva!
A Pedagógusok Szakszervezet szerint a büntető törvénykönyv tervezett módosítása a drogdílerek és a "beetetők" megjelenését könnyíti meg az iskolákban. A szakszervezet jogi szakértőkkel vizsgáltatja: aggályosak-e a készülő változtatások.
Vágólapra másolva!

A büntető törvénykönyv január 1-jén várhatóan életbe lépő módosításának az egyik legnagyobb változása, hogy a kábítószer-fogyasztást nem sorolja a bűncselekmények közé.

A drogdílerek és "beetetők" megjelenését könnyítheti meg az iskolákban a Büntető törvénykönyv tervezett módosítása - fogalmazta meg aggályait a Pedagógusok Szakszervezete. A várhatóan januártól életbe lépő törvényhely szerint ugyanis nem büntethető kábítószerrel visszaélés miatt az a 21 évesnél fiatalabb személy, aki az iskolában csekély mennyiségű drogot kínál vagy ad át társának akkor, ha együtt fogyasztanak kábítószert. Jelenleg a szakszervezet jogi szakértőkkel vizsgáltatja: aggályosak-e a készülő rendelkezések.

A módosítás az iskolákban nem engedi meg sem a drog használatát, sem a terjesztését, csak nem ró ki aránytalanul magas büntetést a már 18. életévüket betöltött diákokra - mondta el a Magyar Hírlapnak az ifjúsági tárca kábítószerügyi helyettes államtitkára. Topolánszky Ákos szerint a most hatályos jogszabály aránytalanul magas büntetést szab meg. Példaként említette, ha egy 18. életévét már betöltött gimnáziumi diák elszív egy marihuánás cigarettát, akkor a mostani szabályozás szerint akár hét és fél év börtönbüntetésre is ítélhetik. A módosítás szerinte nem liberalizálja, hanem dekriminalizálja a drogfogyasztást.

Az iskolákban lebukott diákok csak akkor választhatják az elterelést, a gyógykezelést, ha be tudják bizonyítani: kis mennyiségű kábítószert adtak át egymásnak, közös fogyasztás során. Általában a tanúvallomásokból kiderül, hogy tényleg erről van-e szó. A terjesztést azonban változatlan szigorral bünteti a törvény - mondta az államtitkár.