Mécs nyilvánosságra hozta az ügynöklistát

Vágólapra másolva!
Összesen tíz név szerepel a Mécs-bizottság listáján. Az SZDSZ-es politikus több hét vitája után úgy döntött, hogy az Országgyűlés és a bizottság tagjainak többségi döntése nélkül is nyilvánosságra hozza a neveket, amelyek egyébként már megjelentek a sajtóban. A fordulatot a Fidesz vezetőinek pénteki bejelentése váltotta ki, amelyben közölték, hogy két kormánypárti politikus érintettségét elhallgatja a bizottság. A Fidesz részéről Répássy Róbert tragikus és szomorú színjátéknak nevezte a lépést.
Vágólapra másolva!

A Mécs Imre bizottsági elnök által ismertetett névsor:

Medgyessy Péter miniszterelnök, Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-minisztere, Fazakas Szabolcs, a Horn-kormány ipari minisztere, Kádár Béla, az Antall-kormány nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős minisztere, Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere, néhai Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere, Raffay Ernő, az Antall-kormány honvédelmi államtitkára, Sárossy László, az Antall-kormány földművelésügyi államtitkára, Nógrádi László, az Orbán-kormány közlekedési minisztere és Bogár László, az Antall- és az Orbán-kormány államtitkára szerepel az érintettek között.

A listán tehát továbbra is szerepel Nógrádi László, és Kádár Béla, holott mindketten tisztázták magukat a bizottság előtt, és ezt a napokban Mécs Imre is megerősítette. A listán nincs rajta Járai Zsigmond neve, aki saját nyilatkozatával hívta fel a figyelmet titkosszolgálati kapcsolatára, de Mécs Imre szerint nem állapítható meg, hogy együttműködött a pártállami titkosszolgálattal.

Répássy Róbert, a bizottság fideszes tagja Mécs Imre lépését felháborítónak és jogsértőnek tartja. Szerinte egy felelős politikusnak nem lehet így játszani az emberek becsületével. A fideszes politikus úgy véli, az egész egy tragikus és szomorú színjáték, ami arra szolgált, hogy ha már nem sikerült Medgyessy Pétert tisztázni a vádak alól, legalább másokat besározzanak. A jogi és erkölcsi felelősség azokat a kormánypárti politikusokat érinti, akik az ő távozásuk után is folytatták a bizottsági munkát, jóllehet azt az ombudsman is jogsértőnek ítélte - mondta a politikus az [origo]-nak. Az ellenzéki párt közleményt is kiadott Mécs bejelentésével kapcsolatban.

Fidesz: Mécs amnéziában szenved/itthon/20020830fidesz.html

Mécs Imre azzal indokolta, hogy bizottsági döntés nélkül, csak az MSZP-vel egyeztetve hozta nyilvánosságra a listát, hogy a sajtóban már megjelent az ügynöklista, már kiszivárogtak az érintettek nevei. Korábban diszkréten akarták a testület kormánypárti tagjai elvégezni a vizsgálatot és csak a legvégén nyilvánossá tenni a listát. Jóindulatú kísérletezéseink azonban nem a várt eredményt hozták, a bizottságot többen támadták - mondta Mécs

Mécs közölte azt is, hogy csak azután akarták nyilvánosságra hozni a listát, hogy minden érintettet személyesen is meghallgatott a testület. Ilyen személyes találkozó nem mindenkivel jött létre, de így is két volt miniszterről is kiderült, hogy - a testület által talált dokumentumokkal ellentétben - mégsem érintett.

A szabad demokrata politikus pénteki sajtótájékoztatóján beismerte, hogy veszhettek el az ügy szempontjából fontos iratok a rendszerváltás után. Ugyanakkor közölte: nem kizárt, hogy a jövőben újabb nevek kerülnek fel a listára.

A vizsgálóbizottság elnöke közölte, hogy levélben kérte a honvédelmi minisztert, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert és a Történeti Hivatal elnökét, hogy küldjék el a testületnek azokat az iratokat - a személyes adatokat kitörölve -, amelyekből megállapították az érintettséget. Ezek után szembesíteni akarja a listán szereplőket a neveket, személyes adatokat nem tartalmazó dokumentumokkal. Mécs így akar magyarázatot kapni az érintettnek vélt politikusoktól titkosszolgálati múltjukkal kapcsolatban.

Kiss Elemér kancelláriaminisztertől, aki egyben a polgári titkosszolgálatokért is felel, Boros Imre, Fazakas Szabolcs, Kádár Béla, Martonyi János, Medgyessy Péter, néhai Rabár Ferenc, Raffay Ernő, Sárossy László anyagait kérik be. A Történeti Hivataltól Nógrádi László, a Honvédelmi Minisztériumtól - a katonai titkosszolgálatok irányítójától - Bogár László és Nógrádi László anonimizált anyagait kéri be Mécs Imre.

Mécs Imre azután hozta nyilvánosságra az ügynöklistát, hogy Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke közölte: legalább még két szocialista, illetve szabad demokrata kormánytag érintettségéről tud. Az újságírók kérdései ellenére nem derült ki, hogy Kövér a jelenlegi kormány két tagjára gondol-e vagy a Horn-kormányéra.

Demeter Ervin, az Orbán-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztere az MTI-nek azt mondta, hogy a Mécs-bizottság rendelkezésére álló dokumentumok közül hiányzik egy szabad demokrata volt kormánytag érintettségét bizonyító iratcsomag. Annak ellenére, hogy Demeter tudja, melyik politikus érintett, a nevet a jelenlegi törvényi szabályozásra hivatkozva nem árulta el.