Vágólapra másolva!
A tizenegy érintettből két volt miniszter, Nógrádi László és Kádár Béla tisztázta magát az ügynökvád alól, így jelenleg kilenc volt kormánytag hozható összefüggésbe a rendszerváltás előtti titkosszolgálatokkal, mint együttműködő. Az érintettek névsorát a Magyar Hírlap hozta le a szombati számában, ennek megalapozottságát azonban a vizsgálóbizottság elnöke és tagjai nem erősítették meg, mint ahogyan több érintett, köztük Bogár László és Sárossy László cáfolatát sem.
Vágólapra másolva!

A névsorban szereplők közül ketten tisztázták magukat: Kádár Béla, az Antall-kormány nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere, aki korábban már hozzájárult a róla szóló információk közzétételéhez, valamint az Orbán-kormány közlekedési minisztere, Nógrádi László. Mindezeket a vizsgálóbizottság elnöke, Mécs Imre is megerősítette.

Két másik államtitkár is cáfolta érintettségét, Mécs Imre azonban róluk nem nyilatkozott. Bogár László, aki mind az Antall-, mind az Orbán-kormányban négy évig államtitkároskodott, úgy nyilatkozott, hogy nem kíván megjeleni a Mécs-bizottság előtt, mivel etikátlannak tartja. Informálisan már több hete lehet tudni, hogy Bogár neve szerepelhet az érintettek listáján, mivel egy olyan érintettet említettek, aki mind az Orbán-, mind az Antall-kormánynak tagja volt. A másik két lehetséges kormánytag egyből hozzájárult ahhoz, hogy a róluk szóló adatokat közzétegye a bizottság, valamint nyilatkoztak arról, hogy nem álltak kapcsolatban az állambiztonsággal, Bogárt azonban még elérni sem lehetett, és nem nyilatkozott egészen csütörtökig, miután Nógrádi már tisztázta magát.

Bogár a következőképpen nyilatkozott: harminc évvel ezelőtt, 1972-ben, amikor végzős hallgató volt a Közgazdaságtudományi Egyetemen, mint minden végzőst, megkeresték az állambiztonsági szervek. Mint felidézte, kétszer vagy háromszor beszélgettek vele hadkötelesként, adategyeztetés címén a katonai hadkiegészítő parancsnokságon.azt ígérték, hogy a Külügyminisztériumban, illetve diplomataként külföldön dolgozhat. "A feleségemmel együtt eldöntöttük: az ajánlatot csak úgy utasíthatom el, hogy visszamegyünk Miskolcra, és elhelyezkedem egyszerű vállalati közgazdászként" - mondta el történetét a politikus.

A másik államtitkár, aki cáfolta kapcsolatát az állambiztonsággal, az Antall-kormány agrártárcájánál dolgozott, Sárossy László. Róla sem nyilatkozott Mécs Imre. Együtt voltak bent a Történeti Hivatalban, hogy megnézzék a rá vontakozó dokumentumokat, amelyek Sárossy szerint tisztázták őt. Mécs azonban ezt nem erősítette meg, ugyan nem is cáfolta.

Eddig hárman ismerték el kapcsolatukat a III-as ügyosztállyal: Medgyessy Péter kormányfő, Járai Zsigmond jegybankelnök, az Orbán-kormány pénzügyminisztere és Boros Imre MDF-es képviselő, volt PHARE-miniszter.

A Magyar Hírlap által közölt listán szerepelt még Martonyi János előző külügyminiszter is, aki azt nyilatkozta, hogy megpróbálták beszervezni, ám ő nem állt kötélnek, Raffay Ernő, az Antall-kormány honvédelmi államtitkára, Rabár Ferenc expénzügyminiszter és a Horn-kormány ipari minisztere, Fazakas Szabolcs.

A névsor a bizottság tagjai szerint még tovább bővülhet.