Tarlós István nem kér a fővárosra káros államosításból

Események

Tarlós István
Budapest, 2015. szeptember 4. Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart az aktuális fővárosi eseményekkel kapcsolatban a Városháza sajtóközpontjában 2015. szeptember 4-én. A városvezető elmondta, hogy nyolcszáz ember aludhat majd a készülő Verseny utcai ideiglenes szociális blokkban. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az aktuális budapesti eseményekről, a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén hozott döntésekről számolt be Tarlós István főpolgármester a Budapestinfón. Szóba került a főváros által ebben a formában káros, ezért ellenzett hulladékkezelési törvény, és az is, hogy míg Göncz Árpádról városrészt neveztek el, Mádl Ferencről még utcát se.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
12:52
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Még mindig a Könyvhét

Néhány napja ugyan Tarlós István főpolgármester garanciát vállalt arra, hogy az Ünnepi Könyvhét helyszíne továbbra is a Vörösmarty tér lesz, ám biztosan szóba kerül a Budapestinfón a rendezvény körüli botrány.

Az Origo is beszámolt róla, hogy a hírek szerint egyes városvezetők szemében nemkívánatossá vált az Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren.

12:55
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Újra van türelmi idő

Sokakat érint a parkolás, így biztosan téma lesz a közgyűlés minapi döntése is, mellyel visszakerült a parkolási rendeletbe a korábban törölt ötperces türelmi idő.

Először kivették, majd visszarakták az ötperces türelmi időről szóló szabályt a rendeletbe Forrás: MTI/Máthé Zoltán
12:59
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Kikerülhetetlen a Göncz-Mádl vita

Miután Tarlós István szerdán a Fővárosi Közgyűlés ülésén is éles szavakkal bírálta azokat, akik szerinte "elérték", hogy ne lehessen elnevezni a Hegyalja utat Mádl Ferenc néhai államfőről, bizonyára most is kitér az ügyre a főpolgármester.

Tarlós István a közgyűlésben is szóvá tette a történteket Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mint arról az Origo beszámolt, Göncz Árpád egykori köztársasági elnökről neveznek el egy új városrészt a XIII. kerületben, de visszavonták azt a javaslatot, amely szerint utódjáról, az ugyancsak Budapest díszpolgára címmel kitüntetett Mádl Ferencről nevezték volna el a Hegyalja utat.

13:03
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Kezdődik a Budapestinfó

Megérkezett a főpolgármester.

13:05
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Sok témával készült Tarlós

A kormány Podmaniczky-programja, a hulladékgazdálkodás, a BKK karcsúsítása, az agglomerációs közlekedés állami átvétele és a Városliget is téma lesz, na meg a betelepítési kvóta - vezette fel Tarlós.

13:08
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Saját programját támogatja Tarlós

Furákat nyilatkozik a Podmaniczky programról Schneller István Budapest főépítésze - állapította meg a főpolgármester, aki ezután idézett a saját, 2009-es választási programjából, és elmondta: örül, hogy megvalósul a Nyugati pályaudvar mögötti zöldterület, mert ezt már hét éve is támogatta, leírta a saját programjában.

Egyetlen különbség, hogy 2009-ben Tarlós a Műzeumi negyedet is ott képzelte el, ám ez most a Városligetbe került. 

13:10
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár ezt megjegyezhette volna

Nem bánta volna a főpolgármester, ha a csütörtöki Kormányinfón Lázár János azt is megjegyezte volna, hogy a zöldterület-fejlesztés nem csak a kormány és Lázár miniszter szívügye, hanem a főpolgármesteré is.

Lázár János mellett Tarlósnak is szívügye a zöldítés Fotó: Polyák Attila - Origo
13:11
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Van, ami már őt is untatja

Kicsit elunta kollégáival együtt Tarlós István, hogy mindig megkapják azt, hogy ők csak üzemeltetni akarják a fővárost.

13:13
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Kihagyták a fővárost az egyeztetésből

Országos szinten évi 14 milliárd forint veszteség keletkezik a hulladékgazdálkodásban, ezért a törvény módosítása indokolt volt, bár örült volna a főváros, ha az előkészítő munkában részt vehet, de "ez sajnálatos okból nem történhetett meg."

Két hónapja levelekkel bombázta a főváros a szaktárcát, hogy vannak ötletei, és részt venne az egyeztetésben, úgyhogy nem lehet azt mondani, amit valamelyik újság írt, hogy "a főváros elaludt."

13:15
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Budapest fizeti a vidék veszteségeit

Úgy fest, hogy a fővárosiak fogják finanszírozni a vidék veszteségeit a hulladékgazdálkodás terén, és bár tarlós tiszteli a kormányt, őt a fővárosiak választották meg, így nem veszi ezt jó néven.

13:16
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Orbánhoz fordulnak Kocsissal

A miniszterelnökhöz kíván fordulni Tarlós és a fővárosi tanácsnok-polgármester Kocsis Máté a hulladékgazdálkodás ügyében, és Tarlós reméli, hogy Orbán Viktor ezúttal sem hagyja cserben a budapestieket." 

13:20
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Ellentmondásos a törvényjavaslat

A nemzeti hulladékgazdálkodásról szóló törvényjavaslat a főváros szerint ellentmondásos, sok esetben végrehajthatatlan rendelkezéseket tartalmaz, így emiatt Seszták Miklós miniszterhez fordul a főpolgármester.

Aggályosnak tartja a törvényjavaslatot a főpolgármester Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Aggályosnak tartják, hogy a közszolgáltatási kötelezettség továbbra is az önkormányzatokat terheli, miközben esetleg a szükséges forrás nem lesz biztosított. A főváros biztosan állami forrásra szorul majd - becsülte Tarlós.

13:23
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Törvénymódosítást akar a főváros

Várhatóan törvénymódosítást kezdeményez a főpolgármester a hulladékgazdálkodási törvényjavaslatban, mert a Fővárosi Közgyűlés is felkérte, hogy tudassa a kormánnyal: a főváros nem tudja kifizetni a több milliárdos veszteséget, ami így Budapestet terhelné. 

13:26
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Nem az lett a BKK-ból, mint tervezték

Nem az lett a Budapesti Közlekedési Központból (BKK), amire eredetileg szánták, ami Tarlós már említett, 2009-es választási programjában is szerepelt - hangzott el.

Nincs olyan, hogy BKK-fejlesztés Fotó: Polyak Attila - Origo

A főpolgármester szerint nem is érdemes BKK-fejlesztésekről illetve BKK-beruházásokról írni, mert ezek a fővárosé, a BKK csak lebonyolítja ezeket.

13:28
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Túlduzzasztott szervezet lett a BKK

Túl sok feladatot kapott, látott el a BKK, aminek így a létszáma is túlzóan felduzzadt - állapította meg Tarlós, aki szerint a jövőben számos feladatot elvesznek a cégtől, ami létszámcsökkentést is eredményez majd. Így végül az lesz a BKK-ból, amit Tarlós eredetileg elképzelt.

A karcsúsítás végrehajtásán munkacsoport dolgozik, 2017-re 250 fős céggé zsugorodik a BKK. 

13:31
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Agglomerációs közlekedés: vissza, nem át

A kormány nem átvette a fővárostól az agglomerációs közlekedést, hanem csupán visszavette, mert mindig is állami feladat volt - tért át más témára Tarlós István.

Megjegyezte: ezt a feladatot a főváros ellátta eddig az állam helyett, most pedig visszaadja, miután 2014-ben csak részben, 2015-ben pedig egyáltalán nem kapott rá pénzt az államtól.

13:34
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Egymilliárd helyett egyelőre csak a fele

Havi egymilliárd forintot akart a főváros az agglomerációs közlekedésre kapni az államtól abban az átmeneti időben, amíg teljesen át nem veszik technikailag, de egyelőre csak havi 500 milliós előleget kap - mondta Tarlós. Hozzátette: persze az átadás végén elszámolnak, úgyhogy reméli, hogy minden költséget kifizet az állam.

13:36
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Átveszi az állam a csepeli HÉV-et is

Ugyan a csepeli HÉV nem megy túl a főváros közigazgatási határán, így nem minősül agglomerációs közlekedésnek, de mivel egyetlen rövidebb vonal fenntartása nem érné meg a fővárosnak, így arról állapodtak meg, hogy ezt a HÉV-vonalat is átveszi az állam.

Az összes HÉv-vonalat átveszi az állam Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
13:38
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

60-100 milliárdba kerül a felújítás

Megerősítve azokat a korábbi számokat, melyekről az Origo is beszámolt, Tarlós István elmondta, hogy a HÉV-vonalak rekonstrukciója legalább 60, de inkább 100 milliárd forint körüli összegbe kerül, ennyi pénze pedig sosem lesz a fővárosnak, az államnak pedig azért inkább.

13:44
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

50 év múlva a saría lesz a törvény?

Ha beazonosíthatatlan tömegek áramlanak be az országba, akkor az jön be, aki akar és a kutya se tudja, ki van köztük - tért át a menekültkérdésre Tarlós István.

Ki szeretné, ha 50 év múlva az unokái az iszlám törvénykezés, a saría szerint élnének? - kérdezte a főpolgármester.

A témához kapcsolódik, hogy szerdán - más városokhoz hasonlóan - a főváros közgyűlése is elfogadta azt a nyilatkozatot, hogy támogatja a kormány erőfeszítéseit a betelepítési kvóta ellenében. 

13:46
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Mi senkit nem akarunk bántani, de...

Én se mindennel értek egyet, de a kormányt a menekültkérdés kezelésében illik támogatni, és Budapest támogatja is - mondta Tarlós, aki szerint fontos, hogy a főváros, ahol az ország lakosságának 20 százaléka él, kiáll emellett.

"Mi senkit nem akarunk bántani, de azért mégse jó az, ami a világban történik" - indokolt Tarlós.

Menekültek a Keleti pályaudvar előtt 2015 őszén Forrás: MTI/Marjai János
13:49
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Akkor nem ő volt a főpolgármester

2003 és 2008 közötti ügyekben történt Nagy-Britanniában vádemelés a 4-es metróval összefüggő járműbeszerzéshez kapcsolódóan - mondta egy kérdésre válaszolva Tarlós István, aki jelezte, akkor nem ő volt a főpolgármester. 

13:51
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Törvényt Tarlós sem tud felülírni

Törvényt nem tud felülírni, mert főpolgármesterként csak jogalkotó - jegyezte meg Tarlós István arra kitérve, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel szoktak is nézeteltérései lenni fővárosi ügyekben.  Mint mondta, a hulladékgazdálkodási csomaggal sem tud egyet érteni, mert az nem szolgálja Budapest érdekeit. 

13:54
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

2018-ig biztos nem lesz újpalotai villamos

A 4-es metró fenntartása ebben a formájában nem gazdaságos, ezért akarta a főváros megépíteni az újpalotai villamosvonalat, de arról meg kiderült, hogy többe kerülne a becsült 25 milliárdnál, így ebben a ciklusban elmarad az újpalotai villamosvonal építése.

Az erre tervezett uniós pénz egy része, 12,5 milliárd forint átkerül a 3-as metró felújítási keretébe, ami így 137,5 milliárd forintra nő.

13:56
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Konkrét számokat vár Tarlós

A főpolgármester konkrét számokat, adatokat vár arra vonatkozóan, hogy mi a jobb megoldás: a BKV vagy más szolgáltató biztosítsa majd a 3-as metró idején a metrópótlást autóbuszokkal.

Még nem eldöntött a metrópótlás mikéntje Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
14:01
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Háromból két ellenőr felesleges lesz

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével az ellenőrök kétharmada elengedhető - mondta egy kérdésre válaszolva a főpolgármester.

14:07
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Évi 1,5–3 milliárd forint lehet a hiány

Van egy számom, de nem biztos, hogy tűzbe teszem érte a kezem, mindenesetre 1,5–3 milliárd forintról szól – mondta a főpolgármester arra a kérdésre, hogy mennyi lehet az az összeg, amit a hulladékgazdálkodás államosítása miatt a főváros kénytelen lesz veszteségként elkönyvelni és a központi költségvetésből támogatásként kérni.

14:11
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Mádl Dalma is kérte, legyen Göncz negyed

Ötven éve ismerem a Mádl házaspárt - kezdett bele Tarlós István egy másik témába, az utcaátnevezésekbe. Megjegyezte, hogy sem a Mádl Ferencről sem Göncz Árpádról szóló utca-, illetve közterület-átnevezés nem az ő ötlete volt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Végül Göncz Árpádról elnevezett a közgyűlés egy városrészt, erre kérte Tarlóst Mádl özvegye, Mádl Dalma is - hangzott el. A Hegyalja út Mádl Ferenc útra történő átnevezése viszont lekerült a napirendről.

14:14
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Ilyen alapon Lenin utcák is lehetnének

Nem érti Tarlós az ellenzők indokait, miszerint a Hegyalja út átnevezése nehézséget okozott volna az ott élőknek, mert ki kell cserélniük a lakcímkártyájukat - mondta Tarlós - megjegyezve: ingyenes a csere. A főpolgármester hozzátette: ilyen alapon semmit nem szabadott volna átnevezni, még ma is mindenhol Lenin utca lenne. 

14:17
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Ehhez a főváros nem tud tapsolni

A hulladékgazdálkodásnak van egy nyereséges meg egy veszteséges ága, és a központosítás az évi 14 milliárdos országos veszteséget próbálja eltüntetni, de ehhez a főváros nem tud tapsolni, mert az ő kárára megy - mondta Tarlós.

14:19
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Nem volt oda való a hajléktalanszálló

Mutassanak rá az új helyre, hol legyen az új hajléktalanszálló a közgyűlés szerdai döntésével megszüntetett V. kerületi, József nádor téri, 64 személyes női átmeneti szálló helyett - mondta Tarlós, aki szerint a bezárás alapvető oka az volt, hogy "mit keres egy ilyen intézmény egy belvárosi lakóházban?"

14:23
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Miért van kockás ingben Tarlós?

Régóta hord kockás inget, ezen a szokásán már nem változtat - fejtette ki Tarlós István arra a kérdésre, vajon a demonstráló pedagógusokkal való szolidaritását jelképezi-e, hogy kockás inget vett fel.

14:23
április 01, 2016
Vágólapra másolva!

Véget ért a Budapestinfó

Véget ért a főpolgármester sajtótájékoztatója.