Nem csak a szerb sajtót bántalmazták

Események

Horgos-Röszke határátkelőhely, menekült, migráns
Horgos, 2015. szeptember 16. Tüntető migránsok a Horgos-Röszke határátkelőhely szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. A magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Nem engedünk be az országba olyan agresszív embereket, akik megtámadták a rendőröket a határon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy a közös európai menekültrendszer megbukott, ezért az EU-nak közös erőt kell létrehoznia, amely képes a határok megvédésére. Dimitrisz Avramopulosz, az EU menekültügyi biztosa szerint segíteni kell Magyarországot. Eközben egyre több menekült indul a horvát határ felé a horgos-röszkei határátkelőhelyről. Az Origo tudósítói ott vannak, ahol az események történnek, kövesse velünk a fejleményeket percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül130 bejegyzés
12:37
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Közös európai erő kell

A közös európai menekültrendszer megbukott - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint nem is lehetett felkészülve egy ilyen mértékű hullámra.

Szijjártó Péter szerint a közös európai menekültrendszer megbukott Forrás: AFP/John Thys

Európai erőt kell létrehozni, amely képes Görögország határainak megvédésére, és Magyarország készen áll, hogy katonákat és pénzt adjon ehhez. Itt van értelme a kvótáknak, a menekültek elhelyezésénél nincs.

12:37
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Vegyük át a menekülttáborokat

Az Európai Uniónak át kell vennie a török, libanoni, iraki és jordán menekülttáborok működtetését. Ha ehhez finanszírozás kell, akkor Magyarország készen áll arra, hogy támogassa ezt a projektet.

Menekülttábor a szerbiai Magyarkanizsa mellett Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
12:37
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Pintér szerint is közös megoldás kell

Pintér Sándor belügyminiszter hangsúlyozta, készen állnak az együttműködésre.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint egy ország sem tud megbirkózni a válsággal Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy ország sem fog megbirkózni a menekültválsággal, így közösen kell a megoldáson dolgozni - mondta.

12:38
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Meg kell védeni a határokat

Nagyon sokan illegális migránsként csatlakoznak a menekültekhez, ezt szét kell tudni választani - hangsúlyozta Pintér Sándor. Fontosnak tartja a külső határok megvédését, a schengeni egyezmény biztosítását, valamint a jogrend biztosítását. 

12:38
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb 300 katonát vezényeltek az osztrák-szlovén határra

A magyar- és a szlovén-osztrák határszakaszon is nyugodt a helyzet, a menekültek békésen vonulnak a gyűjtőpontokra, és várják a lehetőséget, hogy továbbutazzanak Nyugat-Európába.

A fokozott ellenőrzés és útlevélvizsgálat miatt a szlovén határon ideiglenesen torlódások alakultak ki, az M1-es autópálya magyarországi és osztrák szakasza alapvetően járható. 

12:43
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét járnak a vonatok

Péntektől visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között - közölte az osztrák vasúttársaság. Túlterheltségre hivatkozva az ÖBB szeptember 10-én függesztette fel a két ország közötti vasúti járatokat.

Menekültek szállnak vonatra a debreceni vasútállomáson Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
12:44
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

25 millió euró a menekültek taníttatására

Legalábbis ennyit kér Ausztria költségvetéséből Gabriele Heinisch-Hosek osztrák oktatási miniszter, aki a pluszpénzt elsősorban a menekülteknek indítandó nyelvtanfolyamokra fordítaná a Die Presse szerint.

12:47
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Koncertet adnak a menekültek

Zenekart alapítottak a Szíriából a polgárháború miatt elmenekült zenészek, első koncertjüket szeptember 22-én, kedden a németországi Brémában adják. A Syrian Expat Philharmonic Orchestra egyelőre harminc zenészből áll, de a cél egy ötvenfős társulat létrehozása. Amíg nem találnak szíriai zenészt minden hangszerre, német zenészek pótolják őket.

12:51
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

120 ezer menekültről szavazott az EP

Az Európai Parlament megszavazta azt a javaslatot, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól - a korábbi vállalásokon felül - 120 ezer menekültet vállaljon át a többi uniós tagállam.

12:56
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

5,5 ezernél több menekült van Horvátországban

A horvát rendőrség adatai szerint 5650 menekült lépte át eddig az ország határát.

Ranko Ostojic belügyminiszter a nemzeti tévének elmondta, hogy a rendőrök ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, de ha a menekültek folyamatosan ilyen nagy számban érkeznek majd, akkor elképzelhető, hogy a hatóságok kénytelenek lesznek változtatni a hozzáállásukon – számolt be a BBC.

12:57
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem nyílt meg az olasz regisztrációs pont

Elmaradt az első olaszországi regisztrációs pont (hot spot) megnyitása, amely csütörtökön a dél-olaszországi Lampedusa szigetén kezdte volna meg működését. Az olasz belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy minden készen áll az európai menekültkérelmet benyújtó illegális bevándorlók regisztrációját szolgáló pont megnyitására, de csak az után indul, hogy uniós döntés születik a migráció kezeléséről.

13:06
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nyíltan megy az alkudozás

Horgos határában százával sétálnak a menekültek - írja a tudósítónk. Sok taxit és személyautót lát parkolni a környéken, nyíltan megy az alkudozás, majd bepakolnak és beszállnak a menekültek. 

13:08
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Buszokkal szállítják a menekülteket

A horgosi határátkelőhelytől 200-300 méterre buszokra ültetik a menekülteket. Tudósítónk szerint egyszerre csak egy busz parkolhat, és több százan várakoznak. A szerb rendőrök néha kiabálnak, de nagyjából rendben zajlik a felszállás. 

13:09
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szófia katonákat vezényelt a határra

Mintegy ezer katonát vezényelt Bulgária a bolgár-török határra - közölte a belügyminisztérium. A tárca főtitkára elmondta, a migránsválság miatt kialakult bonyolult helyzet tette szükségessé a megközelítőleg ezer katona vezénylését a bolgár-török határra.

13:17
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Lemondott a német menekültügyi hivatal elnöke

A német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal elnöke, Manfred Schmidt személyes okokra hivatkozva lemondott. A hivatalt az utóbbi hetekben sok bírálat érte, amiért nem sikerült jelentősen felgyorsítani a menekültügyi eljárásokat. A szövetségi kormány és a tartományok vezetőinek keddi egyeztetésén is élesen bírálták a hivatalt a tartományok részéről. A kritika szerint a BAMF nem reagált időben és kellő mértékben a menekülthullám fölerősödésére.

13:17
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Humánus lépésekről beszél Bakondi

Humánus lépéseket is tettünk - jelentette ki Bakondi György belbiztonsági tanácsadó a kormányszóvivői sajtótájékoztatón a röszkei rendőri intézkedésekkel kapcsolatban. A kerítésen átdobott gyerekeket például visszaadták a szülőknek, majd magyarországi menekültstátuszt ajánlottak neki. A család végül nem élt ezzel, visszament Szerbiába, mert mindenképpen Németországba akarnak jutni. 

13:20
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Jelentősen csökkent az elfogott menekültek száma

A jogszabályi változások előtt 9300 menekültet fogtak el a rendőrök a déli határon tiltott határátlépés miatt, a mai napon viszont csak 95 embert. Szignifikáns csökkenés figyelhető meg tehát, csakúgy mint az embercsempészeknél - mondta Bakondi György a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

13:21
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Megjavították a megrongált kerítést

Bakondi György elmondta, hogy az este megjavították a megrongált kerítést, és újabbak telepítésébe kezdtek.

A menekültek által átvágott, de már megjavított kerítésszakasz a magyar-szerb biztonsági határzáron Forrás: MTI/Sóki Tamás
13:23
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Megtisztítják a törökök a görög határt

Három napon belül erővel eltávolítják azt a több száz menekültet, akik a görög határ közelében, az Edirnénél ütöttek tábort, ha maguktól nem hajlandóak távozni – jelentették be a török hatóságok.

Az isztambuli buszpályaudvaron is sokan várakoznak, hogy a szárazföldön jussanak át Görögországba, majd onnan Európa északi részébe – emlékeztetett a brit Guardian. A Görögországba és Bulgáriába induló járatokat azonban a múlt héten ideiglenesen leállították.

13:28
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó javaslatai

Szijjártó Péter javaslata szerint az Európai Uniónak át kellene vennie az iraki, a jordán, a török és a libanoni menekülttáborok finanszírozását - részletek itt

13:30
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Avramópulosz már Bicskén van

Bicskére látogatott Dimítrisz Avramópulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért felelős biztosa. A politikus szóvivője, Natasha Bertaud egy fotót is kiposztolt a látogatásról a Twitterre.

Avramópulosz délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Pintér Sándor belügyminiszterrel, amelyen kijelentette: Magyarország nincs egyedül.

13:30
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Gumilövedéket is használtak a magyar rendőrök

Legalább egy embert elláttak gumilövedék okozta sérüléssel Horgoson, miután a magyar rendőrök összecsaptak a menekültekkel – számolt be a brit Guardian az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetre hivatkozva.

A szervezet munkatársai 12 embert kezeltek szögesdrót ejtette sebekkel, és mintegy 15-öt a szemükbe került könnygáz miatt.

13:30
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szétosztanak további 120 ezer menekültet

Ugyan megszavazta az Európai Parlament csütörtökön azt a javaslatot, amely arról szól, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól 120 ezer menekültet vállaljon át a többi uniós tagállam, ám erről jövő kedden még tárgyalniuk kell az uniós országok belügyminisztereinek.  Az Európai Bizottság indítványában a javasolt kedvezményezett országok között Olaszország és Görögország mellett Magyarország is szerepel. Az EP brüsszeli ülésén nagy többséggel fogadta el az előterjesztést.

13:35
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

"Nem kellene démonizálni Orbán Viktort"

Nem kellene démonizálni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt - jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy csütörtöki lapinterjúban.

Horst Seehofer és Orbán Viktor Forrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

A Donaukurier című bajor lapban - amely szerint szeptember 23-án találkozik Orbán Viktorral - a tartományi miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a magyar kormányfő inkább a probléma vagy a megoldás része-e, azt mondta: ítélkezni a távolból mindig könnyű, de "én beszélni akarok vele".

13:35
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország: zárva

A magyarkanizsai befogadóállomáson plakát ábrázolja a lehetséges útvonalakat az Európai Unióban. A Magyarországon keresztül vezető útvonalra azt írták: zárva.

13:38
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

A cseh határon is ellenőriznek a németek

Németország Csehországgal szomszédos határára is kiterjesztette a határellenőrzést, hogy megállítsa az embercsempészetet - jelentette be a német szövetségi rendőrség.

13:45
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetés nélkül támadtak a rendőrök

Elmesélte a szerb állami tévé hangtechnikusa, hogyan verték meg szerdán a magyar rendőrök a röszkei határátkelőknél. Miroslav Djurasinovic szerint hiába volt nyilvánvaló, hogy újságírók, mégis rájuk támadt a magyar rendőrök két csoportja. Részletek itt.

Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél szeptember 16-án Forrás: MTI/Sóki Tamás
13:48
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Némán ülnek a menekültek

Nagyjából 70 menekült ül némán a határzár szerb oldalán, jelentette tudósítónk. Kartonpapírból csináltak transzparenseket: „We are refugees, we want peace” - "Menekültek vagyunk, békét akarunk". 

13:55
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

AI: Kevés a palackozott víz Röszkén

Az Amnesty International Facebook-oldalán megjelent videó szerint a Röszkén dolgozó önkéntesek a kevés ellátmányra panaszkodnak. Kevés palackozott víz van, ráadásul csak messziről lehet pótolni.

Refugees at the Serbia/Hungary border, including many families and those with disabilities, must be treated with respect and NOT tear gas and water cannon. Tell Europe's leaders to act now! http://amn.st/6188BJqlA

Posted by Amnesty International on 2015. szeptember 16.
13:56
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Több az önkéntes, mint az egyenruhás

Sokkal kevesebb itt a rendőr, mint amennyi a magyar gyűjtőállomásokon volt, jelentette tudósítónk a lezárt röszkei határátkelő szerb oldaláról. A segélyszervezetek önkénteseiből több van, mint egyenruhásból. A rendőrökre látszólag nincs is szükség, mert a tömeg békés. „A szírek meg az afgánok összeszólalkoznak néha, de nem egy el a dolog a kakaskodásig”, mondja az egyik magyar önkéntes.

13:58
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Békülnének a magyarokkal a román liberálisok

A román-magyar kapcsolatokban tapasztalt feszültségek csökkentését szorgalmazza a román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt, amely szerint a diplomáciai feszültség fenntartása mélyíti az Európai Uniót érintő válságot. A PNL meglepetéssel vette tudomásul a diplomáciai feszültségek növekedését olyan körülmények között, hogy a magyar kormány nem mond le az "elhamarkodott, rossz és Európa-ellenes döntéséről, a kerítésépítésről", a román hatóságok pedig politikusi állásfoglalásokra szorítkoznak, sértegetnek és fenyegetnek ahelyett, hogy európai módon tárgyalnának - írják közleményükben.

14:01
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Egy ember jönne csak Magyarországra

Csak egy menekült várakozott nem sokkal 11 óra után annál az áteresztési pontnál, ahol a hivatalos menedékkérelmet be lehet adni. Eközben több ezer ember táborozik a régi határátkelő és az autópálya közötti területen, és sátrak borítják a sztráda betoncsíkját is.

A drónnal készült felvételen migránsok a lezárt Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határon szeptember 16-án Forrás: MTI/Ruzsa István
14:07
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Elkapták a menekültek kirablóját

Két hónapig bujkált a rendőrök elől, szerdán végül mégis elkapták azt a 32 éves hódmezővásárhelyi férfit, aki társával korábban négy szír menekültet rabolt ki Szegeden.


Az eset még július 29-én történt, a most elfogott gyanúsított és ismerőse megállapodott a négy szír utassal, hogy autóval fejenként 750 euróért elviszik őket Budapestre. Útközben azonban egy gázpisztollyal a pénz átadására kényszerítették a menekülteket, majd Szegeden kitették őket.


Az áldozatok rendőri segítséget kértek, a Csongrád megyei nyomozók így még aznap, Budapesten letartóztatták az egyik feltételezett elkövetőt, egy 22 éves férfit. Szeptember 16-án tettestársa is rendőrkézre került.

14:15
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Videóval üzent a menekülteknek Toroczkai

Magyarország rossz választás az illegális bevándorlóknak, Ásotthalom pedig a legrosszabb – ezt üzeni a hatásosnak szánt elrettentő videójában a település polgármestere.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítójaként is ismert Toroczkai László keményen néz a kamerába, miközben egyebek között arról beszél, hogy a magyar határt megsérteni bűncselekmény, és a Németországba vezető legrövidebb út Szerbiából Horvátországon és Szlovénián át vezet.

Az ügyészséget is érdekli Toroczkai fegyvermutogatásahttp://www.origo.hu/itthon/20150806-az-ugyeszseget-is-erdekli-toroczkai-fegyvermutogatasa.htmlToroczkai: Az illegális migráció ma a legnagyobb fenyegetéshttp://www.origo.hu/itthon/20150609-asotthalom-jobbik-polgarmester-toroczkai-laszlo-bevandorlok-fal.htmlKerítést építene a határon Toroczkaihttp://www.origo.hu/itthon/20150122-keritest-epitene-a-hataron-toroczkai.html
14:20
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

A Hitler-bajszos címlap miatt búcsúzik a Magyar Narancstól Mérő László

„Nem akarok olyan címlapok közelében lenni, mint a Narancs múlt heti címlapja” – írja a lap ma megjelent számában a Búcsúzik a tánctanár című cikkében Mérő László.

14:21
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Migránstáborokat számoltak fel Párizsban

A párizsi önkormányzat szociális szervei a rendőrség segítségével csütörtök hajnalban felszámoltak két sátortábort, ahol több mint ötszáz migráns táborozott. A táborhelyek kiürítése nyugodtan zajlott. A fővárosi önkormányzat szerint minden migránsnak ajánlottak átmeneti szállást legalább egy hónapra, a menekültközpontokba buszokkal szállították az embereket.

Bevándorlók készülnek távozni párizsi sátortáborukból Forrás: MTI/AP/Jacques Brinon
14:24
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Magyar taxisok is vannak Horgosnál

Nemcsak szerb, hanem magyar taxisok is vannak Horgosnál, a magyar határ mellett. A menekültek között próbálnak utast halászni. Az egyiket megkérdeztük, hogy a magyar vagy a horvát határra vállalja a fuvart, de dühösen elhajtotta tudósítónkat.

14:32
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

200 millió eurót költöttünk a menekültekre

Magyarország csak idén több mint 200 millió eurót fordított a határ védelmének megerősítésére, miközben az unió csupán 7 milliót adott erre célra - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő. Szerinte Röszkén olyan brutális támadás történt, amelyre nincsen semmilyen mentség. A kormányszóvivő hazugságnak minősítette, hogy félreértés miatt alakult ki a konfliktus, és cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a zavargás előtt átengedtek néhány migránst magyar területre.

Tüntető menekültek a Horgos-Röszke határátkelőhely szerbiai oldalán szeptember 16-án Forrás: MTI/Sóki Tamás
14:37
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Válságtörzset hoz létre a horvát kormány

A válságtörzs feladata az lesz, hogy koordinálja azoknak a szervezeteknek és intézményeknek a tevékenységét, amelyek a migránsok humanitárius ellátásával foglalkoznak - áll a kormány közleményében.

14:39
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Tovarnik a kormánytól vár segítséget

Több ezer menekült várja a horvátországi Tovarnik vasútállomásán, hogy elindulhasson Zágrábba, ahol regisztrálják őket, majd tovább Nyugat-Európába.

Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy a helyi hatóságok a kormányhoz fordultak segítségért.

A tovarniki vasútállomásnál várnak Forrás: AFP/Str
14:47
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kamion ütközött Hegyeshalomnál, nagy a torlódás

Félpályán lezárták az M15-ös autóutat Hegyeshalom közelében, mert a 4-5 kilométer között kamion és autóbusz ütközött egymásnak.

A balesetben egy ember megsérült, a forgalmi akadály miatt pedig a rajkai határ felé vezető útvonalon mindkét irányban jelentős dugóra lehet számítani. - jelentette a katasztrófavédelem.

15:03
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem csak szerb tévések kaphattak a magyar rendőröktől

Három külföldi fotóriporter – egy lengyel, egy szlovák és egy ausztrál – is őrizetben van Szegeden, akik Horgosnál véletlenül magyar területre sodródtak, amikor a rendőrök összecsaptak a menekültekkel.

A három riporter meg is sérült, amikor megrugdosták őket a rendőrök – írja a válasz.hu.

15:05
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa lesz a Fidesz új frakcióvezetője

Október elsejéig Kósa Lajos átnézi Rogán Antallal a dolgok állását, megtörténik a frakcióvezetői feladatok átadása-átvétele - mondta Kósa Lajos, aki az új Fidesz-frakcióvezető lesz.

Eldőlt: Kósa Lajos, a Fidesz jelenlegi ügyvezető alelnöke lesz az új frakcióvezető Foto: Marton Szilvia
15:05
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország nem kíván frontországgá válni

A Fidesz-KDNP EP-delegációja "ilyen formában" elfogadhatatlannak tartja azt az Európai Parlament (EP) által csütörtökön megszavazott javaslatot, amely arról szól, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól - a korábbi, 40 ezer főre vonatkozó vállalásokon felül - az elkövetkező két év során 120 ezer menekültet vállaljon át, tagállamonként meghatározott kvóta szerint a többi uniós tagállam. "Bár Magyarország nem zárkózik el a helyzet megoldását szolgáló menekültügyi mechanizmus tárgyalásától, nem kíván frontországgá válni" - olvasható a nyilatkozatban.

15:06
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz alelnök Kósa, de elnökségi tag igen

Nem fogadja el a jelölést az alelnöki pozícióra Kósa Lajos, aki frakcióvezetőként úgyis tagja lesz a Fidesz elnökségének. Azt mondta, "nincs értelme két széken ülni egyszerre".

15:07
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Van hatása az új időszámításnak

A velencei Fidesz–KDNP-frakcióülésen a menekülttéma is szóba került Kósa Lajos szerint, aki elmondta: a szeptember 15-én életbe lépett változások "már éreztetik a hatásukat".

A kerítés és a határzárként használt vasúti vagon a magyar-szerb határon Forrás: MTI/Sóki Tamás
15:08
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem léptek fel aránytalanul a rendőrök

Megfeleltek a hatóságok a nyomásnak, kiválóan látták el a feladatukat, és nem léptek fel aránytalanul, sőt, "talán még többet is tűrtek, mint az indokolt lett volna" - értékelte a rendőrség munkáját Kósa Lajos.

A rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek Forrás: AFP/Armend Nimani
15:10
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Erőszakos dolog a kvótarendszer

A menekültkvóta nem megoldás, hanem csak új problémákat vet fel Kósa Lajos szerint. Például azt - folytatta -, hogyan tarthatók a kvóták szerint szétosztott, "erőszakkal" az adott országokba telepített menekültek a számukra kijelölt országokban, amikor alapvetően nem biztos, hogy oda akartak menni eredetileg.

15:11
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Sok a nyitott kérdés

Mi lesz azokkal az emberekkel, akik nem kapják meg a menekültstátuszt, és mi lesz azokkal, akik majd csak ezután érkeznek? - sorolta a szerinte megválaszolatlan kérdéseket Kósa Lajos.

15:12
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa: Még 35 millió menekült jöhet

Uniós erőforrásokat kell biztosítani arra, hogy közösen megvédje az EU a határait - mondta Kósa Lajos, aki szerint csak ezután lehet azon gondolkodni, hogy mi legyen azokkal a menekültekkel, akik már az EU területén vannak, vagy az ideutazás lehetőségét fontolgatják.

Még milliók jöhetnek Kósa Lajos szerint Forrás: AFP/Str

Utóbbiak még több millióan lehetnek Bangladesből, Pakisztánból és máshonnan. Öt és 35 millió között is lehet a számuk - tette hozzá.

15:14
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

A határzár nem megoldás

A műszaki határzár önmagában nem megoldás - ismerte el Kósa Lajos, aki szerint ez a létesítmény csak a határvédelmet szolgálja, a problémára magára nem ad választ. Megismételte, hogy különbséget kell tenni az életüket mentő menekültek és a gazdasági bevándorlók között.

Kósa Lajos úgy vélte, a műszaki határzár önmagában nem megoldás Forrás: Origo
15:26
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP a kormányt okolja a válságért

Az MSZP szerint a kormány ellenséget láttató politikája vezetett a jelenlegi válsághelyzethez. Botka László választmányi elnök szerint a migránsok 90 százaléka a határ átlépése után még tavasszal is együttműködött a regisztrációban.

Botka László vasfüggönynek nevezte a határzárat Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

"Az új vasfüggöny felépítésének kormányzat által hangoztatott indoka tehát nem valós" - fogalmazott.

Tóbiás József pártelnök pedig közös európai megoldást sürgetett Forrás: Origo

Tóbiás József pártelnök pedig arról beszélt, hogy csak közös, európai megoldással lehet a helyzetet kezelni, és az ilyen intézkedéseket felelős ellenzékként az MSZP támogatni fogja.

15:29
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia döntése szabályosnak tűnik

Brüsszel szerint a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása Szlovénia részéről szabályosnak tűnik. Az Európai Bizottság közlése szerint Ljubljana az éjszaka jelentette be, hogy 10 napig ismét ellenőrzi a forgalmat a szlovén-magyar határon.

A bizottság emlékeztetett arra, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása olyan rendkívüli intézkedés, amelyre a schengeni szabályozás felhatalmazást ad a közérdekre vagy a belbiztonság érdekeire hivatkozó tagállamoknak.

15:32
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ha nem jön a vonat, indulnak gyalog

A Tovarnik vasútállomásán összegyűlt ötezer menekült azzal fenyegetőzik, hogy elindul gyalog a sínek mentén Zágrábba, ha hamarosan nem indulnak el velük a vonatok a horvát fővárosba – jelentette a helyszínről a BBC tudósítója.

Beszámolók szerint az emberek egyre nehezebben viselik a várakozást a 37 fokos hőségben. A horvátok élelmet és vizet osztanak a várakozóknak.

15:38
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Áldatlan állapotok az osztrák-német határon

Menekültek százai várakoznak az osztrák-német határon, nagyon lassan halad a beléptetés, problémát okoz a német hatóságoknak az érkezők elhelyezése. Az M1 tudósítója szerint a helybeliek egyre nehezebben viselik az állapotokat, a közlekedési dugókat és azt, hogy egyre nagyobb a szemét a környéken. Mobilvécét sem helyeztek ki az órákig sorban állni kényszerülőknek Freilassingban, ahol a befogadóközpontok túlzsúfoltak, sokan a szabadban éjszakáztak.

15:42
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Svájci riporter is megsérült Horgosnál

Könnyebben megsérült az RTS svájci televízió riportere is, aki a Twitter-oldalára kitette véres ingének és mikrofonjának a fényképét. „Ezt nem vártam egy EU-s országtól” – kommentálta Jordan Davis.

Egy másik bejegyzésben köszönetet mondott az Orvosok Határok Nélkül munkatársainak, amiért összevarrták a sebét, a menekülteknek, akiktől vizet kapott, és az újságíró kollégáinak, hogy vigyáztak rá.

15:45
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Így nézett ki tegnap este a határátkelő

Ezt látta szerda este, aki Szerbiából átnézett Magyarországra.

15:56
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a sztrájknak

Véget ért az ülősztrájk a röszkei határátkelő szerb oldalán. Az a mintegy féltucatnyi férfi is felállt, akik a legtovább bírták, írja munkatársunk.

16:03
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

A Vas megyei határszakaszt is ellenőrzik

Ellenőrzésekre lehet számítani Ausztria Vas megyével szomszédos határszakaszán is. Az osztrák intézkedések miatt előfordulhat, hogy a közlekedőknek hosszabb menetidővel kell számolniuk, ha Ausztria felé szeretnék elhagyni az országot. Nagyobb torlódás vagy hosszabb várakozási idő eddig nem alakult ki a határátkelőhelyeken.

16:04
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem szállnak buszra

Mintegy 50 menekült még nem akar buszra szállni a röszkei határátkelő szerbiai oldalán, mert akkor Szlovénián és Horvátországon keresztül kellene menniük egy ország átszelése helyett.

16:16
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Eleve a horvát határra indulnak

Sorra jönnek az üres buszok a röszkei határátkelőhöz, jelentette tudósítónk. Azt mondták neki, hogy a menekülteket Bezdánhoz szállítják, ahol a Duna-hídon átmehetnek Horvátországba. Menekülteket szállító buszok már nem érkeznek Horgos környékére, hanem eleve a horvát határra indulnak Presevóból, Szerbia déli részéről. Munkatársunk szerint érezhetően csökken a menekültek száma a röszkei átkelőnél, 

a helyszínen dolgozó önkéntesek azt mondták neki, hogy a Horgos I. átkelőnél lévő gyűjtőpont szinte teljesen kiürült.

16:27
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország a címlapokra került

A szerdai röszkei zavargások miatt Magyarország ismét a külföldi újságok címoldalaira került. Sokan élesen bírálják a rendőrség fellépését, de vannak olyanok is, akik védelmükbe veszik az Orbán-kormány menekültügyi politikáját. Olvassa el lapszemlénket!

16:29
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Európa a falak ledöntésére született

Egységes európai migrációs politikát szorgalmazott Matteo Renzi olasz kormányfő. Kijelentette, hogy Európa a falak ledöntésére, nem pedig azok emelésére született. Az olasz miniszterelnök hozzátette: nagyon fontos azt az üzenetet küldeni, hogy Európa együtt kezeli a migráció kérdését.

16:39
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Lemond Lázár?

A kormányon belüli változások is szóba kerülnek majd a Kormányinfón, most fog kiderülni, hogy lemond-e Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kövesse az Origón percről percre.

16:43
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Tízen őrizetben a röszkei zavargás miatt

22 embert állítottak elő, közülük 15 embert gyanúsítottak meg  "tömegzavargás résztvevőiként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt". Utóbbiak közül vettek őrizetbe 10 embert. Migránsok szerda délután döntötték be az átkelőkaput a Röszke 2 határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra.

16:49
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint ezren várakoznak Horgosnál

Körülbelül 600-700, de mindenképpen ezernél kevesebb migráns tartózkodik most már a két horgosi határátkelőhelynél, a legtöbben elindultak Horvátország felé. Szerda éjfélig körülbelül 3500 migráns kelt útra a magyarkanizsai pihenőhelyről a szerb-horvát határon fekvő Sid és Bezdán felé, azóta további autóbuszok is elindultak. Az illetékes becslései szerint estére, de legkésőbb péntekre szinte teljesen kiürülhet a szerb-magyar határzóna.

16:55
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Románia se támogatja a kvótát

Románia továbbra sem támogatja a kötelező befogadási kvótákat az Európai Unióba érkezett menedékkérők szétosztásánál. Ennek megfelelően fog szavazni az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán - közölte Klaus Iohannis államfő. A román elnök elmondta: Románia szolidáris a menekültválság által érintett uniós tagállamokkal, de a kötelező kvótákat nem tartja megoldásnak.

17:01
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Idő kérdése, és Európa muszlim kontinens lesz

Legalábbis dr. Youssef Khalil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetője szerint, aki, mint mondja, mélyen egyetért Orbán Viktor intézkedéseivel, mert az Európát elárasztó migránsok nem menekültek, a gazdag arab országok küldik őket földrészünkre, hogy a kontinenst is mohamedán hitre térítsék. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó főpap ugyanakkor nem hallott arról a több ezer koptról, akiket a magyar állam telepített le Magyarországon.

17:15
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátországból is jönnek a menekültek

Megjelentek a menekültek a Baranya megyei Illocskán is – számolt be a bama.hu.

A helyiek eddig 42 embert számoltak össze, és megjelentek már a rendőrök is, akik megkezdték a hivatalos intézkedést.

A rendőrök összegyűjtik a menekülteket Illocskán Forrás: Szűcs József

A Dunántúli Napló információi szerint a környező településeken is fokozott hatósági ellenőrzés van, azzal számolnak, hogy ott is megjelennek a menekültek.

17:15
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Máltai turistákat hittek menekülteknek

A Gazeta Wroclawska lengyel lap arról tudósít, hogy a Lengyelország délkeleti részén található település, Janowice Wielkie egyik lakója gyanúsnak talált egy ott sétáló 12 fős csoportot - írja a Malta Today. Amikor két rendőr a helyszínre érkezett, hogy ellenőrizze a gyanús csoportot, csak egy csapat turistát talált ott. Jelenia Góra felügyelőhelyettes elismerte, hogy ebben az esetben erősen eltúlzott volt a reakció.

17:21
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Rendkívüli uniós csúcs a menekültválság miatt

Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára az uniós országok állam-, illetve kormányfői testülete. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk a döntést Twitter-bejegyzésben közölte.

A német kancellár kedden jelentette be, hogy Németország és Ausztria rendkívüli uniós csúcs összehívását kezdeményezi a jövő hétre a menekültválság rendezése érdekében Forrás: MTI/Ujvári Sándor
17:25
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Dulakodás Tovarnikban

A horvát belügyminiszter megerősítette, hogy a rendőrök megállították menekültek egy ötszáz fős csoportját, amely gyalog indult el a vasúti sínek mentén Zágráb felé a tovarniki vasútállomásról.

Újabb buszokat indítottak el a fővárosból a menekültekért, akik dulakodni kezdtek az őket megfékezni igyekvő rendőrökkel, amikor megérkeztek az első járművel – számolt be a brit Guardian.

A belügyminiszter közölte azt is, hogy "Horvátország teljesen megtelt".

17:32
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Tovarnikban humanitárius válság van

Tovarnikban humanitárius válság van, mondta Bozo Galic, Vukovár-Szerém megye vezetője. Szerinte erről a kormány tehet, és mára az is kiderült, hogy a kormánynak egyáltalán nem voltak tervei. „Nem engedhetjük meg, hogy a csecsemőiket cipelő anyák, a fogyatékos emberek a kukoricaföldeken bolyongjanak, és a szabad ég alatt maradjanak” - mondta Bozo Galic. „Nem lehet tervnek nevezni azt, hogy 5 ezer emberért elküldenek egy vonatot, amibe ezren férnek.”

17:32
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Áttörték a horvát rendőrök sorfalát

Kitört a káosz a tovarniki vasútállomáson – jelentik a helyszínről.

A horvát rendőrök próbálják fenntartani a rendet, gyerekek visítanak, asszonyok zokognak, emberek a földön – írja a BBC tudósítója.

A Channel 4 News munkatársa egy menekültről tett fel képet a Twitterre, akit majdnem eltapostak.

17:40
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Batinánál is áttörtek a menekültek

A Sky News jelentése szerint menekültek törtek át a horvát rendőrökön Batinánál. Több százan érkeztek Szerbiából, sokkal többen, mint ahány rendőr vigyázta a határt.

17:44
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Földúton küldik át a menekülteket Horvátországba

Körülbelül negyedóránként egy menekültszállító busz érkezik Sid és a szerb-horvát határátkelőhely közé Szerbia különböző területeiről, illetve a szerb-magyar határ felől. Ettől a ponttól egy kukoricaföld melletti földúton küldik át a menekülteket Horvátországba - mondta a helyszínről az Origo tudósítója.

Fotó: Polyák Attila - Origo
17:47
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

„Nem voltunk felkészülve” – mondta Tovarnik polgármestere

A tovarniki vasútállomáson nagyjából 7 ezren lehetnek, arra várnak, hogy elszállítsák őket Horvátország belsejébe. A helyzet nehéz, de nem kezelhetetlen, mondta az Origónak Ruza Veselcic-Sijakovic, a község elöljárója.

„Minket nem zavarnak a menekültek, próbálunk nekik segíteni, vittünk vizet és élelmet.” Szerinte a rendőrök helytállnak, van, aki már több mint egy napja szolgálatban van.

„Úgy tűnik, nem voltunk felkészülve erre a helyzetre”, mondta az Origónak Ruza Veselcic-Sijakovic.

17:50
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

42 migránst szállítottak el Illocskáról

Menekültek egy csoportját látták a horvát határ közelében fekvő Illocska településen. A csoportról készült fényképek először a Facebookon jelentek meg, később a Bama.hu is átvette őket. A baranyai hírportál szerint a migránsok a zöldhatáron át érkeztek, ahol a 42 fős csoporton kívül további menekültek is átjutottak.

Rendőrök kísérik a migránsokat Illocskán Forrás: Bama.hu

Juhos József, Illocska polgármestere kérdésünkre megerősítette, 13 óra körül 42 migráns érkezett a faluba, többségükben nők és gyerekek, akiket azóta a rendőrség elkezdett elszállítani. Eközben, 15 óra körül egy kisebb, 10-15 fős csoport is a faluba érkezett.

A rendőrség menet közben érte be a migránsokat, akikről kiderült, többségük Afganisztából érkezett, papírjaik viszont nem voltak. A polgármester elmondása szerint nem történt rendbontás, együttműködőek voltak.

Egyelőre nem tudni, hova szállították el az előállított migránsokat, ahogy azt sem, szervezetten, embercsempészek útján, vagy spontán jutottak el a magyar-horvát határhoz. Juhos József úgy tudja, az interneten terjed egy térkép, amely azt mutatja, hogyan lehet a legkönnyebben, a zöldhatáron keresztül Horvátországból Magyarországra jutni.

17:52
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Bama.hu: Még kétezren várakoznak a határ horvát oldalán

A Bama.hu tudósítójának nyilatkozott az egyik afgán migráns, akit Illocskában állított meg a magyar rendőrség. Mint mondta, a horvát rendőrök a határig kísérték őket, és a határ horvát oldalán még körülbelül kétezren várakozhatnak, akik át szeretnének jutni Magyarországra.

17:53
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország is visszatáncol

A jelek szerint Ranko Ostojic horvát belügyminiszter visszatáncol Zágráb korábbi ígéretétől, hogy engedik szabadon átvonulni az országon a menekülteket.

Bejelentette ugyanis, hogy illegális bevándorlóként kezelnek mindenkit, aki nem nyújt be menedékkérelmet. „Az ország nem képes fogadni több embert” – tette hozzá.

Az elmúlt napokban mintegy 7300 menekült érkezett Horvátországba – háromszor annyi, mint 2014-ben összesen.

17:58
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Vizet osztanak Sidnél, emeletes busz is érkezett már

Az ENSZ is jelen van, és önkéntesek osztanak vizet a menekülteknek Sidnél - jelentette a helyszínről lapunk tudósítója. Nemrég egy emeletes busz is érkezett.

18:04
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nagykövetségek a kerítésnél

A szerb-magyar határra látogatott a brit nagykövetség ideiglenes ügyvivője, akit amerikai követségi kollégák is elkísértek. Theresa Bubbear egy fotót is posztolt a Twitterre.

18:12
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Több százan kelnek át a szerb-horvát határon

Körülbelül 500 menekült már átjutott Horvátországba a szerb-horvát határon. Egyszerűen áteresztették őket a zöldhatáron, miközben önkéntesek kísérik őket, illetve egy rendőr van a helyszínen, aki ül és megfigyel. Helyszíni tudósítónk szerint a határtól 15 percre van az első ellenőrzési pont, arra tartanak most. Eközben folyamatos az utánpótlás, újabb csoportok érkeznek.

Fotó: Polyák Attila - Origo
18:17
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Lenne elég munkahely

Európában több millió betöltetlen állás van. Nagy részük a menekülteké is lehetne. Teljes cikkünk a képre kattintva.

Forrás: Eurostat
18:28
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Olasz kormányfő: Európa a falak ledöntésére született

Egységes európai migrációs politikát szorgalmazott Matteo Renzi olasz kormányfő csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyet Xavier Bettellel, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnökével tartott Rómában. Kijelentette, hogy Európa a falak ledöntésére, nem pedig emelésére született.  Az olasz miniszterelnök kiemelten szorgalmazta a regisztrációs pontok (hot spot) létesítését, valamint a migránsok elosztásának vagy visszatoloncolásának közös európai kezelését - írja az MTI.

18:31
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

A horvát kormányfő elítéli a magyar kormány politikáját

A budapesti kormány politikája, a kerítések építése veszélyes és kegyetlen, olvasható Zoran Milanovic nyilatkozata a Twitteren. A horvát kormányfő szerint a 21. században ez nemhogy nem válasz, hanem fenyegetés. Orbán Viktor bejelentette, hogy Horvátország felé is kerítést építene a kormány.

18:34
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Összeült a válságstáb Vinkovci közelében

Összeült a válságstáb Vinkovci közelében, olvasható a horvát kormány Twitter-üzenetében. A hivatalos adatok szerint eddig 7300 menekült érkezett Horvátországba. Kiskőszeg, Újlak, Tovarnik után már az autópályán, a batrovci átkelőhelyen is megjelentek.

18:37
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs elég busz Tovarniknál

Nincs elég busz Tovarniknál, írja az AFP újságírója. A menekültek egy csoportja elhagyta a vasútállomást, és most a kisváros utcáin próbálják megtudni, merre vezet az út Zágrábba.

18:54
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szükséges kényszerítő intézkedés volt, nem verés

A rendőrség határozottan visszautasítja azokat a tényként közölt kijelentéseket, amelyek szerint a rendőrök újságírókat "vertek meg".

Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az igazság ezzel szemben az, hogy a rendőrség nem "vert meg" senkit, a rendőrség a hatályos jogszabályok alapján szükséges és arányos mértékben kényszerítő eszközöket alkalmazott egy olyan agresszív csoport tagjaival szemben, akik az élet kioltására és súlyos sérülések okozására alkalmas eszközökkel folyamatosan támadták az államhatárt - fogalmaznak. A Külügyminisztérium szerint sem történt túlkapás.

19:01
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Büntessék meg a rendőröket!

A szerb állami rádió és tévé (RTS) felszólította a magyar hatóságokat, hogy büntessék meg azokat a magyar rendőröket, akik bántalmazták az RTS forgatócsoportját. Az RTS bejelentette, hogy Szerbia Budapesten akkreditált nagykövetének küldendő üzenetben is hangot ad tiltakozásának, továbbá tájékoztatja az incidensről a Belgrádban akkreditált diplomáciai testületet és az Európai Műsorsugárzók Szövetségét.

19:06
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország megtelt

Horvátország megtelt: „minden helyet feltöltöttünk”, közölte a Twitteren Ranko Ostojic. A horvát belügyminiszter szerint Zágráb azt követeli, hogy az EU azokban az országokban állítsa meg az áradatot, amelyeken a menekültek átmennek. Három órával korábban viszont még arról írt, hogy a „helyzet ellenőrzés alatt áll”, a befogadóállomások készen állnak, és „újabb kapacitásokat is biztosít” a kormány.

19:09
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az ENSZ főbiztosa borzalomról beszélt

Kemény szavakkal kritizálta a magyar kormányt az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Zeid Raad al-Husszein közleményében sokkolónak nevezte azokat a képeket, amelyeken nőket és gyermekeket bántalmaznak könnygázzal és vízágyúval a szerb-magyar határon.

Zeid Raad al-Husszein jordániai herceg, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

„Elborzaszt a magyar hatóságok érzéketlen és néhány esetben törvénytelen akciója, köztük a menekültek belépésének megtagadása, őrizetbe vétele, elutasítása és visszatoloncolása, az aránytalan erő alkalmazása ellenük, valamint az újságírók állítólagos bántalmazása és a felvételek elkobzása” – írta a főbiztos.

19:19
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia készül a menekültekre

A következő napokban mintegy ötezer menekült érkezik Szlovéniába az előrejelzések szerint - közölte a Szlovén Vöröskereszt. Szlovénia arra számít, hogy Horvátország "betartja EU-tagállami kötelességeit", ami azt jelenti, hogy a "menekültek többségének ott kell maradnia" - mondta Sefic Bostjan szlovén belügyi államtitkár.

19:25
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

"Megdöbbentő" a magyar rendőrség közleménye

Megdöbbentette a magyar rendőrség közleménye a szerb tévé riporterét. Jovana Djurovic szerint nem igaz, hogy a rendőrség egy agresszív csoport ellen alkalmazott kényszerítő eszközöket „szükséges és arányos mértékben”. „Amikor forgatni kezdtünk, a helyzet nyugodt volt, nem volt összetűzés” a rendőrök és a menekültek között, mondta Jovana Djurovic. „Bizonyítékunk van, hogy megvertek”, mondta az Origónak Jovana Djurovic. A szabadkai kórházban készült látlelet szerint a riporter felkarján zúzódások vannak, kollégájának eltört a kézfeje, testét véraláfutások borítják.  „Még sohasem láttam olyat, hogy a rendőrök minden előjel, figyelmeztetés nélkül rontsanak a tüntetőkre, és válogatás nélkül üssenek mindenkit, aki az útjukba kerül”, mondta az Origónak a szerb állami tévé riportere.

19:43
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Száz menekült érkezett Illocskára

Mintegy száz menekült érkezett eddig a baranyai Illocskára csütörtökön - mondta a település független polgármestere. Juhos József közölte: a menekültek kis csoportokban lépték át a zöldhatárt, és délután egy óra körül jelentek meg a községben. A rendőrség elfogta és előállította őket.

20:02
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Belgrádba utazik pénteken Szijjártó Péter

A külügyi és külgazdasági miniszter szerb kollégájával, Ivica Dacictyal és Nebojsa Stefanovic belügyminiszterrel találkozik, írja a Politika. Szerbia ellenezte a magyar kerítés megépítését, és Belgrád azért is tiltakozott, mert szerdán a magyar rendőrség a röszkei határátkelőnél megverte az állami tévé stábját.

20:10
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

ENSZ-főbiztos: Nemzetközi jogokat sértett Magyarország

A migrációs válságot érintő intézkedéseivel Magyarország nemzetközi jogokat sértett - jelentette ki Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön. A magyar kormány politikáját idegen- és muzulmánellenesnek nevezte. 

20:16
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Felvétel a magyar rendőrség és a menekültek összecsapásáról

A Russia Today tette közzé a felvételt Youtube-csatornáján.

20:19
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

A röszkei átkelőnél még 50 menekült van

A röszkei átkelőnél továbbra is körülbelül 50 menekült néz farkasszemet a határzárral. Nem akarnak beletörődni abba, hogy nem engedik be őket Magyarországra, írja munkatársunk. Rajtuk kívül még mintegy 10 busznyi ember várja, hogy elszállítsák. Kollégánk megkérdezte a dacolókat, miért nem akarnak a horvát határra menni. Azért, mert előbb vagy utóbb Horvátország is lezárja a határait, válaszolták.

20:20
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Tovarnikban közelharcot vívnak az ételért

A horvátországi Tovarnikba éhesen, szomjasan és fáradtan érkeztek a menekültek. A zágrábi állami tévé jelentése szerint közelharcot vívnak az ételért, miközben a rendőrök és az önkéntesek megpróbálják csillapítani őket.

20:32
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Lassult a menekültek Horvátországba szállítása

A magyar-szerb határ szerbiai oldalára látogatott a védelmi miniszter. Bratislav Gasic azt mondta, szervezési problémák miatt lassabban halad a menekültek elszállítása Horvátországba. Mindazok, akik Szerbiában vannak, biztonságban lesznek, nem esik bántódásuk, és gondoskodnak róluk.

20:54
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

A horvát fegyveres erők legyenek készültségben

Találkozott a horvát vezérkari főnökkel az államfő. Kolinda Grabar Kitarovic azt kérte, hogy a horvát fegyveres erők figyeljék a helyzetet, és legyenek készültségben, „ha meg kell védeni az államhatárt az illegális migránsoktól”, írja a Jutarnji list.

20:56
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem drámai a horvát helyzet

A jelenlegi helyzet nem drámai, közölte a horvát védelmi miniszter. Ám ha drámaivá válna, és úgy ítéljük meg, hogy be kell avatkozni, akkor gyorsan tudunk reagálni, mondta Ante Kotromanovic. „Az ország biztonságban van, nincs ok pánikra, mert senki sem támadott meg minket.”

21:05
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ljubljana kész segíteni Horvátországnak

Ljubljana kész segíteni Horvátországnak, de arról szó sem lehet, hogy bármiféle korridort létesítsenek azért, hogy a menekültek keresztülutazzanak Szlovénián, mondta Vesna Gjerkes Znidar szlovén belügyminiszter.

21:06
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Pélmonostorra tart a menekülteket szállító vonat

Pélmonostorra tart a menekülteket szállító vonat Horvátországban. A magyar határ közelében lévő település jelenleg üresen álló laktanyájában szállásolják el őket a tervek szerint, írja a Jutarnji list.

21:19
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország felé irányítanák a menekülteket

A menekültek nem maradnak Horvátországban, mondta Zoran Milanovic. A horvát kormányfő szerint nem jelentenek veszélyt Horvátországra, és nem tudja, közülük hányat fognak befogadni.

„Biztos, hogy Szlovénia és Magyarország felé fogjuk irányítani őket” - mondta a miniszterelnök. „Már két napja folyamatosan bizonyítjuk, hogy civilizált és szervezett állam vagyunk” - idézte Milanovicot a B92.

A menekültek bajban vannak, Bécsbe vagy Münchenbe szeretnének jutni, mondta Milanovic. „A mi szívünk nagy, de lehetőségeink szűkösek. Senkit sem állítunk meg veréssel, dróttal vagy kutyákkal. Ők áthaladnak Horvátországon, mi nem fogjuk őket megállítani, és mindent elkövetünk, hogy regisztrálhassuk őket.”

Szerinte Szlovénia lezárhatja a határátkelőket, de nem tudja, hogyan zárná le a több száz kilométer hosszú határt. A zágrábi sajtó szerint a menekültek egy része már elindult Zágrábból Szlovénia felé.

21:28
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovéniába tartanak a menekültek

A horvát-szlovén határra érkezett a migránsok egy csoportja csütörtök délután, ők Zágrábból indultak útnak a nap folyamán. Horvát és szlovén médiajelentések szerint összesen 5-600 migráns tart Szlovénia felé, többségük éjszaka érhet a határra - írja az MTI.

21:38
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

200 migránssal szemben intézkedett a rendőrség

Mintegy kétszáz migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtökön Baranyában - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság az MTI-t. A közlemény szerint a bevándorlók a magyar-horvát határ baranyai szakaszán, a zöldhatáron át jöttek Magyarországra. „A külföldiek a jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni, így a rendőrök előállították őket, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben” - írták. Az MTI tudósítója a határ közelében úgy értesült, hogy a migránsok Baranyában Illocska, Old és Sárok térségében jelentek meg.

21:50
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szinte kiürült a horgosi határ

Az ott lévők csendes ülősztrájkot folytatnak - tudósított az m1.

21:57
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Finnország fokozza az ellenőrzést

A finn belügyminiszter bejelentette csütörtökön, hogy az ország hatóságai fokozzák a menekültek ellenőrzését a svéd határon a menedékkérők megnövekedett számára való tekintettel. Petteri Orpo az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a rendőrség, a határőrség és a bevándorlásügyi hatóságok fokozottan ellenőrizni fogják a külföldieket a svéd határvidéken, amivel az a céljuk, hogy kapcsolatba lépjenek a hivatalos okmányok nélkül Finnországba érkező valamennyi személlyel, és elirányítsák őket az ország északi részén, a határ közelében lévő befogadóközpontba.

22:04
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

12 ponton folyt ma az osztrák határellenőrzés

Osztrák rendőrök ellenőrzik az Ausztriába érkező személy- és teherforgalmat a magyar-osztrák határnál, a Bucsu-Csajta határátkelőnél 2015. szeptember 17-én. Tizenkét ponton, javarészt Burgenland tartományban végeznek határellenőrzést az osztrák hatóságok a magyar és a szlovén határszakaszon - írja az MTI.

Főleg Burgenland tartományban végeznek határellenőrzést Forrás: MTI / Büki László
22:09
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Oroszország tűzoltóautókat ad Szerbiának

Öt új tűzoltóautót adományozott Oroszország a menekültáradattal küzdő Szerbiának - jelentette be Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön az MTI szerint. A Tanjug hírügynökség tájékoztatása szerint egy járművet azonnal a macedón határ mellett lévő Presevo városba, egy másikat pedig a szerb-magyar határ közelében fekvő Magyarkanizsára küldtek. Mindkét városban befogadóállomásokat alakítottak ki a menekültek számára. A többi tűzoltóautót a nemzeti parkokban fogják használni. Alekszandr Csepurin szerbiai orosz nagykövet jelképes gesztusnak nevezte országa adományát, és azt mondta, hogy Moszkva további segélyszállítmányokat fog küldeni a migrációs válság által érintett területekre.

22:24
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó kiosztotta Horvátországot

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón bírálta Horvátországot, mert egy nap alatt összeomlott az ország menekültellátó rendszere. Ezt főleg annak fényében találja felháborítónak, hogy az elmúlt hetekben a horvát miniszterelnök rendszeresen méltatlanul vádolta a magyar kormány menekültpolitikáját.

22:26
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Két megyében válsághelyzet

Szijjártó Péter a sajtótájékoztató végén a Horvátországgal szomszédos magyar megyék közül kettőben, Baranya és Somogy megyében válsághelyzetet jelentett be.

23:08
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó képmutatásról beszélt

Szijjártó Péter szerint Horvátország bebizonyította, hogy alkalmatlan a schengeni csatlakozásra. A magyar-szerb együttműködéssel kapcsolatban elégedettségét fejezte ki. További részleteket a csütörtöki esti rendkívüli sajtótájékoztatóról itt olvashat.

23:13
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Görögországot bírálta a horvát kormányfő

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök élesen bírálta Görögországot csütörtökön, amiért a déli uniós tagállam migránsok ezreit engedi be a schengeni övezetbe. "Ez valamiféle bosszú Németországgal és Európával szemben?" - tette fel a kérdést a horvát kormányfő Zágrábban helyi médiajelentések szerint, a görög adósságválsággal kapcsolatos politikai feszültségekre utalva

 

23:18
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország határzárral fenyeget

Határzárat helyezett kilátásba Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtök este arra az esetre, ha továbbra is annyi migráns érkezik Horvátországba, mint csütörtökön. A politikus a horvát-szerb határ közelében fekvő Stari Kunjevci településen tartott sajtóértekezletén, illetve egy külföldi újságírónak nyilatkozva azt üzente a menekülteknek, hogy ne menjenek Horvátországba.

23:22
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőröket csoportosítottak át Baranyába, Somogyba

Rendőröket csoportosítottak át Baranya és Somogy megyébe - közölte az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György közlése szerint erre anélkül került sor, mert "meggyengítettük volna jelentősen a kerítéseink védelmét a szerb szakaszon", az átvezényelt erők létszámával kapcsolatos kérdést azonban elhárította. Ugyanakkor jelezte, hogy a válsághelyzet kihirdetésével együtt megkezdték a felkészülést a magyar-horvát határ műszaki védelmének megerősítésére. Kissé tisztázatlan még a helyzet, hogy mi történik Horvátországban - jegyezte meg a főtanácsadó.

23:32
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

A horvát határon szivárognak

A horvát határon folyamatosan szivárognak át a menekültek Magyarországra - tudósított az m1.

23:35
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

A horvát hatóságok nem tudják kezelni a helyzetet

Pélmonostornál a menekültek sátrakat vernek - mondta az m1 helyszíni tudósítója, aki hozzátette, úgy tűnik, teljesen váratlanul érte a horvát hatóságokat, ami Pélmonostoron történik. 

23:38
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Határzár lehet, de fal vagy kerítés nem

A horvát kormányfői nyilatkozatok határzárat emlegetnek: megerősítik a határokat, hadsereget rendelnek ki, vagyis biztosítják a legális átlépést. Fal vagy drótkerítés azonban nem jön szóba az m1 tudósítója szerint.

00:00
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Meg kell szakítani a migrációs láncolatot

Meg kell szakítani a migrációs láncolatot - hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában. A menekültek mozgatása szervezett folyamat, ha nem tudjuk ezt a láncolatot minden érintett részvételével megszakítani, "akkor nagyon nehezen fogunk tudni szembeszállni (...) azzal, amivel szemben állunk; ezek az emberek továbbra is jönnek" - jelentette ki, hozzátéve, "lehetőleg Görögországban kell megállítani az egész folyamatot".

00:26
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

200 menekült érkezett a szlovén határra

A szlovén rendőrség csütörtök este arról számolt be, hogy megállítottak egy menekültekkel teli vonatot a határ szlovéniai oldalán fekvő Dobovánál. A Belgrád és Ljubljana között közlekedő vonaton mintegy kétszáz menekült utazott - mondta Vesna Drole rendőrségi szóvivő. Tájékoztatása szerint ez az eddigi legnagyobb menekültcsoport, amely Szlovéniába érkezett az Európát sújtó migrációs válság kezdete óta.

00:35
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Maradjanak Törökországban a szíriai menekültek

Az Európai Uniónak segítséget kellene nyújtania Ankarának, hogy a Törökországban tartózkodó menekültek ott maradhassanak a szíriai helyzet rendeződéséig - jelentette ki a francia elnök szerdán az olaszországi Modenában. Francois Hollande szerint a következő hétre összehívott EU-csúcstalálkozón dönteni kell a Törökországgal való együttműködésről annak érdekében, hogy a menekültek biztonságban ott maradhassanak, dolgozhassanak, és meglegyen mindenük, amíg kivárják, hogy megoldódjon a szíriai helyzet.

00:52
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Este 7 és 9 között 1500 menekült

Este 7 és 9 között 1500 menekült érkezett Horvátországba a bezdáni átkelőnél. A Duna-hidat lezárták az autók elől, csak gyalog lehet átkelni a határfolyón, jelentette a b92.

00:58
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

500 elfogott menekült Baranyában

Mintegy félezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtök este tíz óráig Baranyában - mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére. Popovics Dejan közölte, hogy a bevándorlók a zöldhatáron át kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek Magyarországra, ahol a rendőrök elfogják, majd rendőrségi objektumokban előállítják őket. Hozzátette, hogy a határőrizeti szervek folyamatosan elemzik a horvátországi helyzetet, és ennek megfelelően reagálnak.

 

01:00
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

80 kilométer a szárazföldi szakasz

Popovics Dejan megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar-horvát határ baranyai része 142 kilométer hosszú, és ebből 80 kilométer a szárazföldi szakasz. A szóvivő arra a kérdésre, látnak-e esélyt arra, hogy a menekültek a Dráván átkelve is megpróbálnak Magyarországra jutni, azt mondta, hogy nem kíván találgatásokba bocsátkozni.

01:06
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Brüsszel kérése Zágrábhoz

Brüsszel kérte Zágrábtól, hogy védje meg a határait - tudósít az m1. Ez azt jelenti, hogy egy menekült se mehessen tovább úgy, hogy nem regisztrálták.

02:18
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Csend és béke honol

Csend és béke honol. Jelenleg Horgoson, Pélmonostoron, Lendván, Oldon és Röszkén is nyugalom van. 

08:27
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták a horvát-szerb határt

A horvát rendőrség bejelentette, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet. Szlovénia pedig péntek reggelig nem enged be az országba egyetlen olyan személyszállító vonatot sem, amely Zágrábból érkezik a dobovai határállomásra.

A Szerbiával közös horvát határ szóban forgó hét átkelőhelye között van Tovarnik, ahol az utóbbi két napban a legtöbb migráns lépett be Horvátországba Szerbiából. Szerda reggel óta már 11 ezer migráns érkezett Horvátországba - tette hozzá a horvát rendőrség.