Vágólapra másolva!
Éjjel a sötétben, rendőrhelikopterrel a fejük felett és egyenruhás földi kísérettel vonul egy csapatnyi menekült az M5-ös autópályán Budapest felé. A röszkei gyűjtőpontról napközben többször kitörő menekültek nagy része azonban a menekülttáborban vagy azon kívül, saját sátrában aludt el. Este Mórahalomnál Orbán Viktor kormányfő és minisztere, Lázár János tartott határszemlét. Az Origo tudósítói ma is ott vannak, ahol az események történnek. Kövessék velünk a híreket percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül13 bejegyzés
23:26
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Csontig hatoló hideg

Nagyon lassan halad tudósítónk szerint a menekülttáborba való bejutás, rengetegen várakoznak még a tábor bejárata előtt. Sok menekült inkább felverte kint a sátrát, és felkészült arra, hogy kint éjszakázik.

Többen a tábor előtt sátrat vertek Forrás: Polyak Attila

Pedig még pulóverben is hideg van, miközben a menekültek között sokan, még a gyerekek is egy szál pólóban várakoznak arra, hogy bejussanak a táborba.

23:27
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürült a gyűjtőpont

A tábortól távolabbi gyűjtőpont tudósítónk szerint estére nagyrészt kiürült, legfeljebb százan lehetnek még ott a menekültek közül.

A többség már a menekülttáborban vagy annak bejárata előtt van Forrás: Polyak Attila
23:27
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Kosz, hideg és bogarak

Azok, akik már bejutottak a röszkei menekülttáborba, és nem kell a bejárat előtt arra várniuk a hidegben, hogy mikor engedik be őket, ők sem teljesen elégedettek.

Többen kint maradtak - aki bejutott, az sem feltétlenül elégedett Forrás: Polyak Attila

Tudósítónknak a tábor kerítésén keresztül arról számoltak be, hogy koszosak és hidegek a sátrak, átfúj rajtuk a szél, nem kaptak takarókat, és bogarak vannak a sátorban. Volt, aki azt mondta, ha kint maradt volna a bejárat előtt a saját sátrában, jobban járt volna.

23:27
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Kétszázan az M5-ösön

Az M5-ös autópálya Budapest felé teljesen kihalt, de 5-6 kilométerrel távolabb mintegy kétszáz fős menekültcsoport foglalja el a sztrádát.

Az aszfaltra ültek, az még talán sugároz némi meleget Forrás: Polyak Attila

Tudósítónk szerint az úttesten ül az a kisebb csoportnyi menekült, akik még korábban a tábor felé tartó csapattól váltak le, és csak egy részük fordult vissza, és ment a táborhoz.

Rendőrök őrzik a csoportot Forrás: Polyak Attila

Rendőrök veszik körbe őket, fölöttük helikopter köröz. Azt mondják, hogy valószínűleg buszokat küldenek értük, hogy ezt a csoportot is a menekülttáborba vigyék.

Egy részük tudósítónk szerint egy rövid pihenő után nem a röszkei menekülttábor, hanem Budapest felé indult el a lezárt autópályán - a rendőrök biztosítják a menetet.

23:28
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Határszemlén Orbán és Lázár

Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn előre be nem jelentett határszemlét tartott Mórahalom térségében - erősítette meg az M1 információját a Miniszterelnöki Sajtóiroda.

A miniszterelnök és minisztere Mórahalomnál tartott határszemlét Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő találkozott a határzár kiépítésén dolgozó katonákkal és rendőrökkel is.

23:31
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Éjjel is érkeznek Szerbiából

Tudósítónk szerint az estére szinte teljesen kiürült röszkei gyűjtőpont az éjszaka akár újra megtelhet, mert Szerbiából újabb és újabb csoportok érkeznek a sötétben Magyarországra a sínek mentén.

23:35
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

A német alkancellár Magyarországot bírálta

A német alkancellár felszólította Magyarországot a menekültügyi körülmények javítására. Sigmar Gabriel kijelentette, hogy veszélybe kerülhet a schengeni belső határok nyitottsága, ha az uniós partnerek nem veszik ki a részüket az európai menekültválság kezeléséből.

Az Angela Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke azt mondta, megérti, hogy a menekültek el akarnak menni Magyarországról, és ezért Németország és az EU is joggal követeli a szabályok betartását és a körülmények javítását, különben a menekültek csupán "az egyik nyomorúságból a másik nyomorúságba" kerülnek, ha belépnek Magyarországra.

23:36
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Ha kell, három napig gyalogolnak

A 150 menekült eddig több mint 10 kilométert haladt Budapest felé. Egy részük nagyon elszánt, azt mondták: ha kell, a teljes 170 kilométeres távot is megteszik a fővárosig. Egy várandós nő rosszul lett, őt elvitték a mentők. A hangulat egyébként nyugodt, az emberek kezdenek elfáradni, eddig kétszer álltak meg pihenni.

23:54
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Néhányan visszafordultak

Közben megérkeztek a készenléti rendőrök a vonulókhoz, és azt kérték, hogy várják meg a buszokat, amelyekkel elszállítják őket a regisztrációs központba. A felszólításnak csak körülbelül tucatnyi menedékkérő tett eleget, ők felszálltak az egyik buszra, amely elindult velük visszafelé. A többiek - körülbelül 130 ember - viszont tovább halad a főváros felé.

00:01
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Meghalt egy szír férfi az M1-esen

A szalagkorlátnak ütközött egy autó az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán. A szír férfi egy 30 éves osztrák állampolgár utasa volt, a rendőrség jelenlegi információi szerint pénzért szállította az illegális bevándorlókat. Az osztrák sofőr ellen eljárást indított a rendőrség.

00:21
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Ellenőrzik az utakat

Az osztrák hatóságok ismét közúti ellenőrzést tartanak, torlódás alakult ki Hegyeshalomnál, az osztrák határnál.

00:54
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Az EP-ben is a migráció volt a téma

Az Európai Parlament hétfő esti ülésén minden magyar képviselő a migrációs válságról beszélt. Morvai (Jobbik) azt mondta: az Európai Unió vezetőinek elmebeteg döntései miatt egyre többen jönnek, egyre agresszívebbek, egyre követelőzőbbek, látják, hogy a törvényeket nekik nem kell betartani.

Molnár (DK) szerint viszont a kormánnyal ellentétben a magyar emberek jelesre vizsgáztak emberségből, amiért köszönet illeti azokat, akik segítettek a menedékkérőknek.

01:11
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Még mindig gyalogolnak

Az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalát a 113-as km-nél, a 146-os km-nél és a 165-ös km-nél lezárták, ott gyalogol a több száz migráns Budapest felé. A forgalmat az 5-ös főútra tereli a rendőrség.