Vágólapra másolva!
Menekültekkel együtt jutott be az Origo tudósítója a röszkei regisztrációs pontra. Ám a rendőrök észrevették, megmotozták, felvették az adatait, majd kitessékelték a kerítésen kívülre. Eközben a következő napokban menekültek tízezrei indulhatnak Magyarország felé a görögök számításai szerint, Franciaország 24 ezer menekült befogadásáról döntött, Angela Merkel német kancellár pedig világossá tette: nem mindenki maradhat Németországban. Az Origo tudósítói ma is ott vannak, ahol az események történnek. Kövessék velünk a híreket percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
18:45
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Bejutott az Origo a regisztrációs pontra

Bejutott az Origo tudósítója a röszkei regisztrációs pontra - ide szállítják a menekülteket arról a közeli gyűjtőpontról, ahonnan napközben többször is megpróbáltak kitörni az emberek. Azóta kettős rendőrkordon védi a gyűjtőpontot.

18:45
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Katonai sátortábor a regisztrációs ponton

Egy mintegy húszfős menekültcsoportot követve ment be az Origo tudósítója a röszkei regisztrációs pontra. Bent egy kordonnal lezárt folyosó fogadta, távolabb pedig méregzöld katonai sátortábor áll, itt szállásolják el a menekülteket. Lakókonténereket is látni, de tudósítónk szerint azokat valószínűleg az egészségügyi szolgálat használhatja.

18:46
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Megmotozták és kitették a rendőrök az Origo tudósítóját

Rendőrök állították meg a röszkei regisztrációs ponton az Origo tudósítóját: közölték, hogy ez őrzött terület, újságírók nem léphetnek be.

Felvették a rendőrök az Origo tudósítójának adatait Fotó: Polyák Attila - Origo

Elmondása szerint megmotozták, és felvették az adatait, de olyasmit nem mondtak, hogy eljárás indulna ellene.

Kívül tágasabb Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezek után udvariasan, de határozottan kitessékelték a NATO-szögesdróttal körbekerített regisztrációs pont területéről.

18:51
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

20 ezer szíriait telepítenek Nagy-Britanniába

A brit kormány a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020-ig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába a szíriai határok mentén működő menekülttáborokból – mondta hétfőn a londoni alsóházban David Cameron brit miniszterelnök.

David Cameron 20 ezer szíriai menekültet fogadna be Forrás: AFP/Michaela Rehle
18:53
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

A rendőrök megosztják ételüket a menekültekkel

A röszkei regisztrációs pontra az Ökumenikus Szeretetszolgálat önkénteseit beengedik, ők segítenek bent a menekülteknek, ételt is osztanak. Mielőtt tudósítónkat a rendőrök kitessékelték a táborból a kerítésen kívülre, még megtudta az önkéntes segítőktől, hogy van, amikor a rendőrök osztják meg a saját ennivalójukat a menekültekkel. 

18:55
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Törölték az Orbán-párti eredményt a németek

Egy Németországban elvégzett televíziós közönségszavazás résztvevőinek túlnyomó többsége szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek igaza van abban, hogy a menekültválság német probléma. Az N24 hírtelevízió telefonos felmérésében azt a kérdést tették fel a nézőknek, hogy helytálló-e vagy téves Orbán Viktor magyar kormányfő állítása, miszerint a menekültválság német probléma. A hét végén tartott közönségszavazás eredményei alapján a résztvevők 84,4 százaléka szerint helytálló a kijelentés, míg 15,6 százaléka szerint téves.

19:17
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Egy afgán corvinusos hallgató önkénteskedik

Az Origo tudósítója találkozott egy afgán fiatalemberrel a röszkei táborban, aki az Ökumenikus Szeretetszolgálat segítőjeként járt a helyszínen. Ferdaus Mormand azt mesélte, hogy 6 éve jött Magyarországra: Korábban Iránban volt táborban, miután Észak-Afganisztánból elmenekült.

A kerítés mögött Fotó: Polyák Attila - Origo

Szerinte Szíriában és Afganisztánban már tudnak arról, hogy megteltek a táborok, és egyre több ország lezárja a határait, de ez azokat már "nem hatja meg", akik elindultak. A fiú tolmácsol és ételt oszt a menekültek között Röszkén, korábban pedig Bécsben segített a menekülteken.

19:25
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Az őrtornyok árnyékában a határon

Tudósítónk Röszkénél a határig sétált, és azt tapasztalta, hogy a sínek mentén, az egykori határvédelmi, most üres őrtornyok árnyékába húzódva pihennek a menekültek. Tüzet raktak a sásban, és elfoglalják a síneket, ott várakoznak.

Jönnek Fotó: Polyák Attila - Origo

Sokan azon tanakodnak, hogy nem akarnak Magyarországra jönni, mert tudják, hogy regisztrálják őket, ujjlenyomatot vesznek tőlük. A rendőrök gyakran járőröznek erre, sokszor el is mennek a menekültek mellett, de nem tartóztatják fel őket.

19:27
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Angelina Jolie különbséget tesz a bevándorlók között

Angelina Jolie szerint nem a szíriai és más konfliktusövezetekből Európába menekülők tehetnek sorsukról, és Európának együttérzést kell tanúsítania irántuk. A színésznő az ENSZ menekültügyi főbiztosának különleges megbízottjaként leszögezte, különbséget kell tenni a hazájukból a nyomor által elűzött gazdasági migránsok és a közvetlen életveszély elől menekülők között.

A színésznő menekültügyi megbízotti minőségben írt cikket a The Times című, tekintélyes brit konzervatív napilapban. Angelina Jolie ostorozza a nemzetközi közösséget a szíriai válság megoldatlansága miatt, megdöbbentőnek nevezve, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának képviselői a szíriai háború kitörése óta nem tettek látogatást a térségben, márpedig a diplomáciai megoldásnak ez lenne a kiindulópontja. A cikk szerint a menekültválságra adott válasz mutatja meg az egyes európai országok emberiességének mélységét és demokráciájuk erejét.

19:41
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Egy önkéntest kirúgott a munkaadója

Egy, a röszkei táborban segítő önkéntes az Origo tudósítójának arról beszélt, kirúgták a fő állásából, mert a menekülteket segítő támogató bejegyzéseket osztott meg a Facebookon.

20:07
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Könnygázt vetettek be a rendőrök Röszkén

Áttörték a menekültek a rendőrök kettős gyűrűjét, és több százan megindultak a röszkei gyűjtőponttól a távolabb fekvő regisztrációs ponthoz - jelentette az Origo tudósítója. Megunhatták a várakozást tudósítónk szerint.

Könnygázt is bevetettek a rendőrök Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrök feljebb egy körforgalomnál próbálták útjukat állni - sikertelenül. A menekültek áttörték a rendőrkordont, mire az egyenruhások könnygázt vetettek be.

20:08
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Az autópálya felé veszik az irányt

Az M5-ös autópálya felé veszik az irányt a rendőrkordonon áttört menekültek az Origo tudósítója szerint.

20:08
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Megfogadják Ferenc pápa tanácsát a katolikusok

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) "készséggel és örömmel" követi Ferenc pápa menekültek befogadásáról és segítéséről szóló felhívását - derült ki abból a levélből, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, az MKPK és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke, Veres András szombathelyi megyés püspök, az MKPK megválasztott elnöke és a testület tagjai írtak hétfőn a pápának. Ferenc pápa szavai "nagy erősítést és bátorítást jelentenek a megkezdett munkában" - írták. Az MKPK sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a püspöki konferencia "illetékesei már vizsgálják, hogy milyen konkrét lépésekkel tudják követni a Szentatya szándékát és útmutatását". 

20:14
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőrök biztosítják a menekültmenetet

Az M5-ös autópályán a forgalommal szemben haladnak a rendőrsorfalat áttört menekültek. Elkezdtek futni, amikor a rendőrök utánuk eredtek, de kiderült, az egyenruhások csak biztosítani akarják az útjukat az autópályán. A rendőrök feljebb leállították a szembejövő forgalmat.

20:23
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Budapestre akarnak menni a menekültek

A menekülteknek azt a csoportját, amelyik nem szaladt fel az M5-ös autópályára, hanem ott maradt nem messze, a gyűjtőpont és a regisztrációs pont között félúton a körforgalomnál, a rendőrök igyekeznek körbezárni, de ez eddig nem teljesen sikerült.

A menekültek egy része nekiindult az autópályán Fotó: Polyák Attila - Origo

Az önkéntesek próbálják rávenni őket, hogy menjenek be a menekülttáborba, de ők azt hajtogatják, hogy "Budapest, Budapest".

20:44
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Meggyőzték a menekülteket, irány a tábor

Egy vallási vezetőnek sikerült meggyőznie az autópályára fel nem jutott nagyobb menekültcsoportot, amelyik megrekedt a rendőrsorfallal szemben, hogy érdemes elmenniük a röszkei táborba, mire a tömeg el is indult a menekülttábor irányába, a menetet készenléti rendőrök kísérik - jelentette tudósítónk.

Nem akartak bemenni a táborba Fotó: Polyák Attila - Origo

A vallási vezető azzal győzte meg a menekülteket, hogy sok gyerek és idős is van köztük, ezért inkább menjenek a táborba, mert ott ellátást is kapnak.

20:49
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Elkésett az erősítés

Hatalmas rendőri erősítés érkezett Röszkére, de addigra a helyzet már megoldódott.

Végül elindultak a menekültek a tábor irányába Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo tudósítója arról számolt be, hogy öt perccel azután, hogy vallási vezetőjük hatására a menekültek elindultak maguktól a röszkei táborba, csaknem tucatnyi rendőrségi kisbusz érkezett, rengeteg rendőrrel. Mire odaértek, már csak kísérhetik a menetet.

21:10
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Váratják őket

Erős rendőri kíséret mellett megérkezett a menekültek nagyobb csoportja a röszkei menekülttábor elé, de valamiért nem engedik be őket a rendőrök, ezért az egyre hűvösebb időben sokan pólóban ácsorognak vagy ülnek a fűben, és arra várnak, hogy bejussanak - tapasztalta az Origo tudósítója.

A tábor előtt várakoznak a menekültek Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrökön rohamfelszerelés van, és pajzzsal vannak felszerelve.

21:14
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Visszafordultak

Az Origo tudósítója arról értesült a rendőrök rádióforgalmát hallva, hogy a korábban a gyűjtőpontról kitört menekültek kisebbik csoportja, amelyik az M5-ös autópályán indult el gyalog, rájött, hogy messze van az úti cél, Budapest, ezért inkább visszafordulnak, és ők is a menekülttáborba tartanak.

22:09
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Lassan engedik őket

Lassan elkezdik beengedni a rendőrök a röszkei tábor elé kísért menekülteket, de nagyon lassan megy a folyamat - tudósítónk szerint.

22:11
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Zárva az M5-ös

Még mindig zárva az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldala a 113-as km-nél, a 146-os km-nél és a 165-ös km-nél - közölte az Útinform, hozzátéve: a forgalmat az 5-ös főútra tereli a rendőrség.

Időközben az autópályán elszakadt menekültcsoportot javarészt már visszakísérték a rendőrök a röszkei menekülttábor elé.

22:29
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Csontig hatoló hideg

Nagyon lassan halad tudósítónk szerint a menekülttáborba való bejutás, rengetegen várakoznak még a tábor bejárata előtt. Sok menekült inkább felverte kint a sátrát, és felkészült arra, hogy kint éjszakázik.

Többen a tábor előtt sátrat vertek Forrás: Polyak Attila

Pedig még pulóverben is hideg van, miközben a menekültek között sokan, még a gyerekek is egy szál pólóban várakoznak arra, hogy bejussanak a táborba.

22:31
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürült a gyűjtőpont

A tábortól távolabbi gyűjtőpont tudósítónk szerint estére nagyrészt kiürült, legfeljebb százan lehetnek még ott a menekültek közül.

A többség már a menekülttáborban vagy annak bejárata előtt van Forrás: Polyak Attila
22:41
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Kosz, hideg és bogarak

Azok, akik már bejutottak a röszkei menekülttáborba, és nem kell a bejárat előtt arra várniuk a hidegben, hogy mikor engedik be őket, ők sem teljesen elégedettek.

Többen kint maradtak - aki bejutott, az sem feltétlenül elégedett Forrás: Polyak Attila

Tudósítónknak a tábor kerítésén keresztül arról számoltak be, hogy koszosak és hidegek a sátrak, átfúj rajtuk a szél, nem kaptak takarókat, és bogarak vannak a sátorban. Volt, aki azt mondta, ha kint maradt volna a bejárat előtt a saját sátrában, jobban járt volna.

22:45
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Kétszázan az M5-ösön

Az M5-ös autópálya Budapest felé teljesen kihalt, de 5-6 kilométerrel távolabb mintegy kétszáz fős menekültcsoport foglalja el a sztrádát.

Az aszfaltra ültek, az még talán sugároz némi meleget Forrás: Polyak Attila

Tudósítónk szerint az úttesten ül az a kisebb csoportnyi menekült, akik még korábban a tábor felé tartó csapattól váltak le, és csak egy részük fordult vissza, és ment a táborhoz.

Rendőrök őrzik a csoportot Forrás: Polyak Attila

Rendőrök veszik körbe őket, fölöttük helikopter köröz. Azt mondják, hogy valószínűleg buszokat küldenek értük, hogy ezt a csoportot is a menekülttáborba vigyék.

Egy részük tudósítónk szerint egy rövid pihenő után nem a röszkei menekülttábor, hanem Budapest felé indult el a lezárt autópályán - a rendőrök biztosítják a menetet.

22:57
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Határszemlén Orbán és Lázár

Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn előre be nem jelentett határszemlét tartott Mórahalom térségében - erősítette meg az M1 információját a Miniszterelnöki Sajtóiroda.

A miniszterelnök és minisztere Mórahalomnál tartott határszemlét Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő találkozott a határzár kiépítésén dolgozó katonákkal és rendőrökkel is.