Fegyverek a határon, Orbán kitart

Események

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a Bildnek azt mondta: kitart a menekültpolitikája mellett, mert az uniós politikusok becsapják, hiú reményekkel áltatják a menekülteket. Az osztrák kancellár a náci Németországéhoz hasonlította az Orbán-kormány menekültekhez való hozzáállását. Eközben fegyveres katonák jelentek meg Röszkénél, hogy felügyeljék a menekültek beáramlását, a Keleti pályaudvaron pedig hullámzóan változik a feszültség a vonatra váró menekültek között. Az Origo tudósítói a helyszíneken vannak, kövesse velünk a nap eseményeit percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
14:47
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre feszültebb a tömeg a Keletiben

Több menekült is a Keleti pályaudvaron lévő rendőrsorfal elé állva csitítja társait, akik egyre feszültebbek, amiért a vártnál kevesebben szállhattak fel a legutóbbi vonatra. Van egy 50 év körüli arab férfi, olyan, mintha egyfajta vezető lenne. Amikor ő szól, mindenki leül, és rá hallgatnak.

Türelem, kéri a férfi Forrás: Origo
14:57
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó reagált a nácizásra

Az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz - reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Werner Faymann osztrák kancellár szavaira, amelyek szombaton jelentek meg a Der Spiegel című német hírmagazinban.

A Kvóta nélkül nem megy címmel közölt interjúban Werner Faymann a náci Németország faji politikájához hasonlítja azt, ahogyan az Orbán-kormány a menekültkérdést kezeli.

15:15
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Kapuk mögött a Keletiben

Egy rácsos kapun keresztül, kisebb csoportokban engedik át a rendőrök a vágányokhoz a vonatra várakozó menekülteket a Keleti pályaudvaron. Akik nem jutnak át egyből, attól félnek, hogy lemaradnak a vonatokról. A tömegben most is sok a csecsemő és a kisgyerek. A rendőrök határozottak, de nem keménykednek, a menekültek szót fogadnak az egyenruhásoknak - jelentette tudósítónk.

Nyílik a kapu Forrás: Origo
15:21
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

A síneknél is lezárják a határt

Elkezdték építeni a határzár hiányzó, csaknem 40 méteres szakaszát a Horgos-Szeged vasútvonalon, szombaton. Eddig a síneken nem volt kerítés, így az elmúlt hetekben Magyarországra érkező migránsok többsége itt lépte át a zöldhatárt.

A sínekhez szombaton délelőtt érkeztek rabok és börtönőrök. Eddig tíz oszlopot állítottak föl, de egy tízméteres szakaszt így sem tudnak lezárni. Oda a napokban egy kapu kerül, amit kinyithatnak, ha jönnek a vonatok.

15:38
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Üzenőfal a Keletiben

A Keleti pályaudvar egyik lépcsője mellett - művészeti kezdeményezésként - felállítottak egy üzenőfalat. A menekültek különböző üzeneteket írhatnak fel, és sokan mellé állnak fotózkodni.

Hamar népszerű lett Forrás: Origo

Olyan szövegek vannak rajta, hogy "Kérlek, világ, legyen béke". "Hiányoztok" és mellette nevek. Sokan arabul írnak, de tolmács segít azoknak, akik angol üzenetet akarnak írni.

Művészeti akció Forrás: Origo
15:43
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Légúti panasszal érkező gyerek, kimerült idős emberek

Légúti panaszokkal érkező gyerekeket, kimerült felnőtteket és időseket láttak el pénteken délután és szombaton a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai Röszkén. A szolgálat szerint takarókra, pokrócokra és gyermekruhákra van most a legnagyobb szükség, mert még mindig hideg és sár van a táborban.

Takarókra várnak Forrás: MRSZ

Az Osztrák Karitász egy busznyi takarót és párnát küldött pénteken este, amiket azonnal szétosztottak a magyar segítők.

15:49
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Hoppál: Az orbáni politika példamutató

Hoppál Péter szerint az orbáni politikát korábban markánsan bíráló médiaorgánumok és európai politikai szereplők némelyike is visszaigazolja már, hogy iránymutató ez a politika.

15:58
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik több élelmet kért a rendőröknek

A Jobbik a déli határon szolgálatot teljesítő rendőrök élelmezésének jelentős javítását kéri Pintér Sándor belügyminisztertől. Volner János, a párt alelnöke azt közölte, azt is szeretnék elérni a tárcavezetőnél, hogy a családjuktól tartósan távol lévő rendőrtiszthelyetteseket megjutalmazzák.

16:38
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Folyamatosan érkeznek a migránsok a hegyeshalmi vasútállomásra

Folyamatosan érkeznek a migránsok a hegyeshalmi vasútállomásra, ahonnan továbbra is gyalog mennek a kishatárátkelőhöz Ausztriába. Szőke László, Hegyeshalom polgármestere azt mondta, hogy a "forgatókönyv" ugyanaz, mint eddig. A rendőrök megvárják a 15-20 perc különbséggel Győrből és Budapestről befutó vonatokat, és a leszálló menekülteket gyalog kísérik az osztrák határhoz. 

16:57
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó behívatta a budapesti osztrák nagykövetet

Berendelte hétfő reggelre Ausztria budapesti nagykövetét a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A lépést az előzte meg, hogy az osztrák kancellár egy lapinterjúban élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Werner Faymann többek között azt mondta, hogy "Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít", és "tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza". "Kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi", amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy "teljesen máshova" fognak majd utazni.

Szijjártó Péter Forrás: AFP/John Thys

Néhány órával korábban a magyar külügyminiszter már reagált Werner Faymann szavaira. Szijjártó Péter azt mondta, hogy az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz.

17:51
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Kalóriadús ételt kapnak a rendőrök

Naponta háromszor kapnak enni a déli határszakaszhoz vezényelt rendőrök. Egyszer meleg, kétszer pedig hideg ételt ehetnek, ami összesen legalább ötezer kalória – mondta Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton.  

A hideg ételcsomagokban felvágott, zöldség, gyümölcs és kifli vagy zsömle van, a meleg ebéd pedig levesből, főételből, gyümölcsből és desszertből áll.

17:57
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Vonatra szálltak a menekültek

Kiürült a Keleti pályaudvar és az aluljáró - jelentette a helyszínről tudósítónk. Pénteken és szombaton 700 jegyet vettek a Migration Aid segítői a menekülteknek, így mindenki vonatra szállt.

Baba, a Migration Aid segítője azt mondta, a felhalmozódott készletekből anyaotthonok, szegényebb települések is kapnak. Az otthagyott sátrak, plédek mosodába mennek, másnapra tisztán kapják vissza, annál is inkább, mert bármelyik pillanatban érkezhet több száz új ember.

A Migration Aid emellett úgy tudja, Hegyeshalomnál feltorlódtak a menekültek, ezt ottani embereik jelezték.

Baba, a Migration Aid segítője mutatja a jegyeket. Egy amerikai humanitárius szervezet nemzetközi humanitárius díjra jelölte az önkéntest Forrás: Origo
18:17
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

2200 menekült szállt vonatra a Keletiben

Ma eddig 2200 migráns utazott el a Keletiből, 16.10 kor indul egy vonat Győrig, ezen mindössze 50-60-an utaznak, jelenti tudósítónk. Kicsit pihenhetnek a rendőrök is, most van idejük enni. Reggel 8 óra óta vannak a pályaudvaron, 12 órás műszakban dolgoznak.

Forrás: Origo

18:20
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

A francia kormány fejenként 1000 eurót ad a menekülteket befogadó településeknek

Fejenként ezer eurós támogatást ígért a francia belügyminiszter azoknak a településeknek, amelyek szálláshelyeket hoznak létre 2017-ig annak a 24 ezer menekültnek, akiket az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer alapján Franciaország hajlandó befogadni.

A belügyminisztérium csaknem hétszáz településvezetővel egyeztetett szombaton. Érkezett delegáció egyebek mellett Párizsból, Nantes-ból, Bordeaux-ból, Marseille-ből és Lyonból. 

18:43
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Tüntetnek a Keletinél

Európai szolidaritáson alapuló közös menekültpolitika kidolgozásáért, valamint egy Nyugat-Európába vezető magyarországi tranzitfolyosó kialakításáért kezdett tüntetést a Migráns Szolidaritás Csoport a Keleti pályaudvar előtt.

Az este nyolc óráig tervezett demonstráció egy Európa-szerte szervezett tüntetéssorozat keretében szorgalmazza a menekültek befogadását, a szervezők a rendezvényen koncertekkel szeretnék kifejezni örömüket a civil társadalom aktivitásáért.

Az eseményre megfogalmazott felhívásukban többek között követelték, hogy "senkit ne deportáljanak" Szerbiába.

Elkezdődtek a beszédek a koncert előtt, magyarul, angolul, arabul ismétlik meg ugyanazt. Azt mondják, "senki nem illegális, mindenki egyenlő". Egyelőre nincsenek sokan, talán a koncertre többen jönnek. Az első zenekar az Euro-African Playground. Az önkéntesek pénzt is gyűjtenek, az emberek szívesen adakoznak - jelenti tudósítónk.

Az Euro-African Playground Forrás: Origo

18:53
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

"Jézus is egy migráns"

Transzparens a koncerten Forrás: Origo
19:23
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Kiraboltak egy önkéntest

A tüntetésen oda nem való személyek is megjelentek, egyikük kirabolt egy önkéntest, aki sokkot kapott - jelentette tudósítónk. A fiatalembernek mentőt hívtak, infúziót kapott. A tolvajok a sátrakban elhelyezett holmikat viszik.

Az önkéntes fiatalember rosszul lett Forrás: Origo
A fiatelembert a segítők eltakarták Forrás: Origo
19:44
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Adomány és örömzene

Egy fiatal hölgy egy bőröndnyi farmerrel érkezett. Máskülönben folytatódik a koncert, Katalin Burns magyar és perzsa dalokat énekelt, majd a Soulclap Budapest játszott.

Forrás: Origo
Forrás: Origo
19:53
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Kórházba viszik a kirabolt önkéntest

Mentők viszik kórházba a kirabolt önkéntest, jelentette tudósítónk. Egyelőre nyugalom van.

Forrás: Origo
20:05
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

30 ezren tüntettek a menekültek mellett Koppenhágában

Mintegy 30 ezren tüntettek szombaton Koppenhágában a menekültek befogadása mellett a dán rendőrség becslése szerint, miközben a dán kormány a bevándorlási jogszabályok szigorítására készül. A demonstráció nyugodtan és rendezetten folyt le.

A tüntetők a Facebookon közzétett felhívásra gyűltek össze. Hasonló demonstrációkat tartottak szombaton szerte Európában. A résztvevők "Üdvözöljük a menekülteket" és "Európa szomszédos Szíriával" feliratú táblákat vittek. (MTI)

20:08
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb vonat indul, 200 menekülttel

10 perc múlva indul ismét egy vonat Hegyeshalomba, nagyjából 200 menekült lehet rajta, jelenti tudósítónk. Az utolsó vonat ma a Kálmán Imre expressz lesz este 9 órakor.

Ezt az állomását a Bubi felszámolta Forrás: Origo

20:22
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Autentikus cigányzene, futballhuligánok

A Romengo együttes játszik éppen, jelenti tudósítónk. A nézők fiatalok, tüntetés nincs. A Ferencváros-Újpest meccs miatt pedig ismét lezárták a metrókijáratot, hogy ne tudjanak lemenni a futballhuligánok.

Forrás: Origo

20:56
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Tüntetések a menekültek mellett és ellen

Utcára vonultak a lengyel, cseh és szlovák fővárosban is szombaton a menekültek befogadását pártoló és ellenző tüntetők.

Varsóban mégis megtartották a Lengyelek a bevándorlás ellen elnevezésű tiltakozó menetet, amelyet korábban a varsói főpolgármester-helyettes betiltott, de határozatát a mazóviai vajda felülbírálta. A demonstráción mintegy 5 ezren vettek részt, sokan közülük iszlámellenes jelszavakat skandáltak. A lengyel fővárosban ellentüntetést is tartottak a menekültek befogadása mellett mintegy ezer résztvevővel.

Gdanskban több ezren tüntettek a menekültek befogadása ellen. Korábban kisebb tüntetés volt a menekültek mellett is mintegy 200 résztvevővel.

Prágában mintegy 400-an tüntettek a menekültek befogadása és az iszlám európai terjesztése ellen. A demonstráció keretében mintegy 300 motoros is felvonult a belváros utcáin nemzeti zászlókkal és iszlámellenes jelszavakkal. Ezzel egy időben bevándorlók melletti tüntetés is zajlott a cseh fővárosban, a két tábort rendőrségi kordon választotta el egymástól.

Pozsonyban rendőrségi adatok szerint mintegy ezer iszlámellenes és 400 bevándorlásbarát tüntető gyűlt össze. A szlovák fővárosban júniusban szélsőjobboldali tüntetők erőszakba torkolló demonstrációt tartottak.

21:12
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Hordágyon a vonatra

Van, akit így visznek a vonathoz, mint azt a szír fiatalembert, aki törött lábbal érkezett, itt gipszelték be. Mindenképpen vonatra akart szállni. Hordágyon vitték el, tolókocsit is kapott.

Forrás: Origo
21:15
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Szolidaritás napja a Keleti pályaudvaron

Résztvevők a Refugees Welcome - Szolidaritás napja elnevezésű demonstráción a budapesti Keleti pályaudvar előtt Forrás: MTI/Marjai János
22:03
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Helytelenítik Orbán bírálatát

Élesen bírálta Erwin Pröll alsó-ausztriai tartományfőnök Werner Faymann osztrák kancellárt Orbán Viktor magyar kormányfővel szembeni kritikái miatt az Österreich című osztrák napilapnak adott interjújában.

Egyáltalán nem tartom segítőnek azt, hogy a kancellár ebben a helyzetben konfrontálódott a magyar miniszterelnökkel, ahelyett, hogy egymás között tárgyalnának. Attól tartok, hogy bizonyos tanácsadók hamis irányba terelték a kancellárt, amely nem méltó egy államférfihoz, és a helyzetet nehezebbé teszi" - hangoztatta Pröll.

22:48
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Simicskó: A honvédség készen áll

Simicskó István honvédelmi miniszter szerint a honvédség az elmúlt napokban felkészült arra, hogy a jogszabályváltozások után segítse a rendőrség munkáját. A magyar-szerb határon már 4300 katona szolgál.

Simicskó István Hódmezővásárhelyen megtekintette a gyakorlaton részt vevő katonák bemutatóját, beleértve a rendőrökkel közösen végrehajtandó tömegkezelési feladatokkal összefüggő felkészítést.

A honvédelmi miniszter azt is mondta, hogy a rendvédelmi feladatok megkezdése előtt a katonák felkészítése során külön hangsúlyt helyeznek a pszichológiai alkalmasság fokozására. (MTI)

23:45
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültek a kukoricásban

Migránsok a kukoricáson keresztül igyekeznek kikerülni az ellenőrzést a Horgos-Szeged vasútvonal mellett, a magyar-szerb határ közelében, Röszke térségében Forrás: MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI/Mohai Balázs
23:48
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Katonák figyelik a menekülteket

Katonák a magyar-szerb határon, miközben migránsok lépnek magyar területre a Horgos-Szeged vasútvonal mentén Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
00:51
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Szétnyílt a menekültek előtt a rendőrsorfal

Több száz migráns indult el a síneken Röszkénél szombat este. Korábban a férfiakból, nőkből és gyerekekből álló tömeget arról akarták meggyőzni a rendőrök tolmács segítségével, hogy maradjanak a gyűjtőpontnál. A vitatkozás után a tömeg azonban megindult, a rendőrsorfal pedig szétnyílt.

A tömeg egy ideig a síneken haladt, majd egy kukoricáson keresztül egy úthoz értek. Néhány rendőr is velük tart.

Migránsok a röszkei gyűjtőpontnál, ahonnan több százan indultak el szeptember 12-én késő este Forrás: MTI/Mohai Balázs