Orbán: Nem én vagyok a migránsok kedvence

Események

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a német Bild című lapnak adott interjújában azt mondta: az embercsempészek és az uniós politikusok is becsapják a menekülteket. A hét végére már 4300 magyar katona teljesít szolgálatot a déli határnál - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, hogy Magyarország naponta 4300 forintot költ egy bevándorlóra, ami arányaiban magasabb a minimálbér napi összegénél. Az Origo tudósítói a helyszíneken vannak, kövesse velünk a nap eseményeit percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
09:41
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

4300 katona

A hét végére már 4300 magyar katona teljesít szolgálatot a déli határnál - nyilatkozta Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Időknek. A műszaki határzár kiépítésének felgyorsításával indokolta a térségben lévő katonák létszámának növelését. A miniszter arról is beszámolt, hogy jövő keddtől - azaz a jogszabályváltozások hatályba lépésétől - arra készülnek, hogy alapesetben a rendőrség intézkedik, a katona pedig biztosítja a rendőrök munkáját. Simicskó István értékelése szerint egyéb lépések - például az ügyintézési pontok kialakítása - is hatékonyak lehetnek a probléma kezelésében.

Fontosnak ítélte a határzár élőerős védelmét is annak érdekében, hogy jogkövető magatartásra lehessen bírni az illegális bevándorlókat, és hatékonyabban lehessen fellépni az embercsempészbandák ellen. Simicskó István szerint meg lehet oldani, hogy a határzár mentén elég ember legyen, és jelezte, hogy meg kell vizsgálni - és ha lehet, ki kell aknázni - a tartalékos rendszerben rejlő erőforrásokat is.

09:42
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Több, mint a minimálbér

Magyarország naponta 4300 forintot költ egy bevándorlóra, ami arányaiban magasabb a minimálbér napi összegénél - derül ki Balog Zoltán Magyar Időknek adott nyilatkozatából. Az emberi erőforrások minisztere azt mondta: a bevándorlóknak a kijelölt befogadóállomásokon kell megkapniuk a nekik járó segítséget, és nem a Keleti pályaudvaron. Balog Zoltán úgy fogalmazott, benne is feltámad az azonnali segíteni akarás, amikor elesetteket lát, ugyanakkor miniszterként azt várja az államtól, hogy védje meg az országot attól a tehertől, amelyet a migránshullám okoz most és várhatóan a következő években, évtizedekben is.

09:46
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Kiss-Rigó László is segít

A Szeged-Csanádi Egyházmegye szerint kötelességünk fajtól, nyelvtől, vallástól, szimpátiától vagy anyagi helyzettől függetlenül, minden lehetséges módon segítségére lenni bármilyen testi, lelki, szellemi nyomorban, illetve szenvedést okozó körülmények között élő embertársunknak. Ennek teljesítésére kérte Ferenc pápa a hívőket, és ezt hangsúlyozza Kiss-Rigó László püspök is.

Hétfőn a Washington Post amerikai napilap azt írta, hogy Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök szerint Ferenc pápa egyszerűen téved a menekültek befogadásával kapcsolatban, és fogalma sincs, mi a helyzet Magyarországon. Később a püspök azt nyilatkozta, hogy eltorzították a szavait.

09:52
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Megnyílt az osztrák határ

Ausztriában az osztrák oldalon megnyitották az A4-es autópályát, így Hegyeshalomnál az M1-es autópályán már át lehet lépni az országhatárt Ausztria felé. Megszűnt a lezárás és az elterelés az M15-ös autóútra. Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál a belépőforgalom is zavartalan - közölte az Útinform.

10:03
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktort is megrázta a látvány

"Ezért épít Magyarország kerítést a menekültek ellen" címmel közölt interjút Orbán Viktor miniszterelnökkel a Bild című német lap. A magyar kormányfő természetesnek nevezte az együttérzést a migránsokkal, de azt is mondta, hogy az együttérzés nem elég. "Cselekednünk kell" - jelentette ki. Arra a kérdésre, mit érzett a tengerparton fekvő halott kisfiúról készült felvételeket látva, a miniszterelnök elmondta: megrázó élmény volt, minden emberélet elvesztése tragédia. Ugyanakkor a szülőkre is gondolt, akik egy Szírián kívüli, biztonságos menekülttáborból indultak el, és kockáztatták saját maguk és gyermekeik életét. Hozzátette: az út veszélyeit "nem tudjuk magunka vállalni", ezért "jobb lenne, ha nem jönnének ide".

Forrás: AFP

A teljes interjút ITT olvashatja el.

10:11
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem tehetek másként

"Csak azt mondhatom: itt állok, és nem tehetek másként" - válaszolta Orbán Viktor a német Bild című lap kérdésére, hogy milyen érzés Európa legfőbb gazfickójának szerepében lenni. A magyarok garantálják, hogy az "európaiak szabadon mozoghatnak, és a határaik védettek" - szögezte le a kormányfő.
Orbán Viktor kifejtette, hogy a migránsokat az embercsempészek és az uniós politikusok is becsapják, mind azt ígérik, jobb életük lesz, és maradhatnak akkor is, amikor a hazájukban béke lesz, de megtapasztalják, hogy a "méz, amely Németországban folyik, kicsit kevésbé édes, mint remélték", és az életszínvonalat a teljesítmény határozza meg, nem az igények.

A teljes interjút itt olvashatja el.

10:22
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán is befogadna egy családot

"Valószínűleg nem én vagyok a migránsok kedvence, de a politikámat sem egy fotó időhorizontján mérem" - reagált Orbán Viktor a német Bild című lap azon kérdésére, hogy vele lehetne-e olyan szelfit készíteni, amelyet Angela Merkel német kancellár készített menekültekkel.

Angela Merkellel készít szelfit egy menekült Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


Orbán Viktor befogadna otthonába egy menekült családot, "ha az a migránsoknál nem bátorításként hatna, hogy jöjjenek hozzánk Európába" - mondta a kormányfő.

A teljes interjút itt olvashatja el.

10:25
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét nyugalom van Röszkén

Szombat reggelre helyreállt a rend a magyar-szerb határnak a migráció által legérintettebb pontján, Röszkénél. Reggelre új buszok érkeztek, amelyekre hajlandók voltak felszállni a migránsok. Az autóbuszok egyelőre nem hagyták el a gyűjtőpontot, ahol több száz migráns várakozik. Az éjszaka több mint húsz busz hagyta el a területet, és teljesen megtelt a közeli regisztrációs tábor. A reggeli órákra látványosan megnőtt a Szerbia felől érkezők száma.

10:26
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Emberiességet a menekülteknek

Magyar civil szervezetek, köztük a Magyarországi Európa Társaság, közös nyilatkozatban kérték a magyar kormányt a menekültekkel szemben az emberiességi szempontok érvényesítésére, és tiszteletüket fejezték ki az önkénteseknek a munkájukért.

11:01
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

2818 határsértőt fogtak el Csongrádban

Ötven csoportban 2818 határsértőt - köztük 732 gyermeket - fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén pénteken - tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs elmondta, a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

Szombaton reggel, Röszkénél Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
11:02
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Több ezren várakoznak a Keletei pályaudvaron

Kétezer menedékkérő várja szombat reggel a Keleti pályaudvaron, hogy felszállhasson valamelyik, Hegyeshalom felé tartó vonatra.

Az M1 tudósítója szerint egy vonat 7 óra után nem sokkal elindult; a következő szerelvény 7 óra 50 perckor követte. A tervek szerint ezután félóránként indulnak majd vonatok, mindegyikre 300-500 migráns tud felszállni.

A pályaudvaron sok a rendőr, a hangulat nyugodt. A rendőröket segélyszervezetek angolul vagy arabul beszélő aktivistái is segítik.

11:03
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

400-an férnek majd el Szentgotthárdon

Négyszáz ember egyidejű befogadására alkalmas gyűjtőpont építése kezdődött meg Szentgotthárdon, az ipari park területén szombaton reggel - mondta a város polgármestere. Huszár Gábor közölte, hogy a gyűjtőpontnak kijelölt terület a lakott területektől viszonylag távol, Szentgotthárd és Rábafüzes között félúton, az ipari park egy őrzött részén van, így nem valószínű, hogy a létesítmény működése megzavarná a város lakóinak nyugalmát.

11:11
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre több migráns érkezik Bulgárián keresztül Szerbiába

Bulgária felől is egyre több migráns érkezik Szerbiába, idén összesen 9 ezer, főleg a Közel-Keletről érkező embert regisztráltak a határ szerb oldalán. A szerb határőrök szerint napról napra több menedékkérő érkezik.

A menekültek nagy része Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezett. A szerbiai közszolgálati televízió arról számolt be, hogy sokan kérnek orvosi segítséget, a legtöbben izomfájdalom, kimerültség és lábfájdalom miatt.

A szerb határőrök egyik illetékese azt mondta, hogy Szerbia és Bulgária között van ugyan megállapodás az illegális határátlépők visszaküldéséről, ám ha a migránsok menedéket kérnek az országban, akkor nem küldhetik őket vissza, hanem az egyik befogadó központba kell őket irányítani. 

11:33
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Röszkénél a helyzet változatlan

Továbbra is sok Magyarországra érkező bevándorlót látni a déli határszakaszon, Röszkénél is egyre többen vannak. Tudósítónk szerint csak szombaton hajnalban legalább ötszázan léptek be az országba.

Buszra váró menekültek Röszkénél, szombaton reggel Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Tudósítónk azt is elmondta, hogy az M5-ös autópályán sok lerobbant, rossz állapotú autót látni. Nem kizárt, hogy ezeket a járműveket embercsempészek használták.

11:35
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Lenácizta a magyar kormányt az osztrák kancellár

Az osztrák kancellár a Spiegelnek adott interjújában a náci Németország faji politikájához hasonlítja azt, ahogyan az Orbán-kormány a menekültkérdést kezeli. „Menekülteket úgy vonatra tenni, hogy azt hiszik, teljesen máshova mennek, kontinensünk történelmének legsötétebb fejezeteit idézi" - mondta Werner Faymann. Részleteket itt olvashat.

Werner Faymann Forrás: AFP/Thierry Charlier
11:58
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Szerb embercsempészt fogtak az M5-ös autópályánál

Szerb embercsempészt fogtak el a rendőrök pénteken az M5-ös autópálya domaszéki felhajtójánál, a férfi négy szír állampolgárt szállított volna Ausztriába. Az olasz rendszámú autót vezető sofőrt őrizetbe vették, és eljárást indítottak ellene. A rendőrök 11 olyan sofőrt is tetten értek pénteken Csongrád megyében, akik pénzért vittek határsértőket Budapest felé. 

12:35
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Több mint 180 ezer tiltott határátlépés történt az idén

Az idén eddig 181 014 tiltott határátlépés történt, csak pénteken 2 827 embert állítottak elő ezért a szabálysértésért. Embercsempészés miatt eddig 1 068 ember ellen indult eljárás – mondta Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője.

Menekültek Röszkénél Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója azt mondta, hogy péntek éjfélig 166 465 menekültügyi kérelmet regisztráltak, ezekből 2 093-at pénteken nyújtottak be, szombat reggel 6 óráig pedig további 517 kérelem érkezett hozzájuk.

A magyarországi befogadóintézményekben szombat reggel összesen 2215-en voltak, pénteken "rend és nyugalom" volt ezeken a helyeken - mondta a főigazgató.

13:00
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugalom van a Keletiben

Jelenleg 150-200 menekült lehet a Keleti pályaudvaron. Az Origo helyszínen lévő tudósítója szerint teljes nyugalom van az állomáson, semmilyen atrocitás nem történt. Az aluljáróba vezető nagy lépcsőt rácsokkal zárták le.

Rend és nyugalom van Forrás: Origo

Kis csoportokban engedik fel a menekülteket a vágányokhoz, de nem türelmetlenek. Egy vonat áll benn a pályaudvaron, arra szállítják fel az embereket, először a nőket és a családokat. Több arab önkéntes is segít a koordinálásban. Néhányan füttyögnek a civilek közül, és sokan nézelődnek.

13:09
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

11:10-kor indul a vonat

A 11:10-kor induló vonatra szállítják fel a menekülteket a Keleti pályaudvaron. Az Origo tudósítója látta, amint az egyik távozó férfi köszönetet mond a rendőröknek. Rengeteg a helyszínen az újságíró és a tévés stáb. Még japánok is vannak.

13:21
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Megtelt és elindult a vonat

Ahogy megtelt, a tervezett időben, 11:10-kor útnak is indult a vonat a Keleti pályaudvarról. A nőket és a gyerekeket vitték el inkább. Lemaradt a vonatról körülbelül 100 ember, főleg 18-40 év közötti férfiak.

Elindult a vonat Forrás: Origo
13:25
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Építik a színpadot

Miközben újabb vonat hagyta el a Keleti pályaudvart, tele menekültekkel, már építik a színpadot. Délután demonstráció és koncertek lesznek a Keletinél. Az Origo helyszíni tudósítója rengeteg civilt lát a pályaudvar környékén, akik csak fotóznak és nézelődnek.

Épül a színpad Forrás: Origo
13:31
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Rengeteg az arab nyelvű plakát

Az aluljáróban sok az arab nyelvű információs plakát.

Részletes információk a falon Forrás: Origo
13:33
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Megnyitották a nickelsdorfi határátkelőt

Szombat reggel, nem sokkal 5 óra után megnyitották a nickelsdorfi határátkelőt, illetve az A4-es autópályát Bécs irányába - jelentette az APA osztrák hírügynökség a burgenlandi rendőrségre hivatkozva. Az autók akadály nélkül közlekedhetnek, torlódás nincs.

14:03
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Kalasnyikovos katonák a határon

Szombaton reggel óta a zöldhatár felől folyamatosan érkeztek az emberek a röszkei gyűjtőpontra. A határnál, ahol a Horgos-Szeged vasútvonal miatt nem épült drótakadály, a rendőrök mellett hátukon AK-47-es gépkarabélyt viselő katonák is posztoltak.

14:18
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb vonat indul

Hamarosan gyorsvonat indul Győr-Hegyeshalom felé a Keleti pályaudvarról. 15-20 fős csoportokban engedik felszállni rá a menekülteket.

Egyelőre Hegyeshalom a cél Forrás: Origo
14:25
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Guggolva kell várni a rendőri engedélyre

A Keletiben lökdösődés kezdődött, többen elégedetlenkednek, hogy nem férnek fel a következő vonatra. A rendőröknek kellett közbelépniük. Guggolva kell várnia a tömegnek, csak azok állhatnak fel, akiknek ezt a rendőrök megengedik. Egyre ingerültebb a tömeg. Arab önkéntesek hangosbemondón keresztül nyugtatják az embereket.

Guggolni kell Forrás: Origo

Sokan azért dühöngenek, mert külön csoportban engedik fel a nőket és a gyerekeket, valamint a férfiakat.

14:30
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Sok nő elesett a lökdösődésben

Több nő is elesett a lökdösődésben, amikor a tömeg előrenyomta őket a vonatok felé. Időközben megtelt a vonat, ismét bezárták a kaput. 

Gyorsan megtelnek a vonatokForrás: Origomiddleoff718478

14:34
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb vonat, újabb kapunyitás

A kapuk mögött várakozók attól félnek, ha lemaradnak a ma induló vonatokról. Sok a csecsemő és a kisgyerek. Sok önkéntes sír és integet a távozó menekülteknek. A rendőrök határozottak, de nem keménykednek. A menekültek szót fogadnak az egyenruhásoknak.

Nyílik a kapu Forrás: Origo
14:38
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Ruhák a földön

Kisebb-nagyobb halomban vannak a földön a ruhák. Ebből tud válogatni, akinek szüksége van bármire. Ide hozzák az önkéntesek is az adományokat. Azt mondják, főleg cipő kell, mert abból hiány van. A 40-43-as férfi cipők fogynak el a leggyorsabban.

Sokadkézből Forrás: Origo
14:47
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre feszültebb a tömeg

Több menekült is a Keleti pályaudvaron lévő rendőrsorfal elé állva csitítja társait, akik egyre feszültebbek, amiért a vártnál kevesebben szállhattak fel a legutóbbi vonatra. Van egy 50 év körüli arab férfi, olyan, mintha egyfajta vezető lenne. Amikor ő szól, mindenki leül, és rá hallgatnak.

Türelem, kéri a férfi Forrás: Origo
14:58
szeptember 12, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó reagált az osztrák kancellár nácizására

Az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz - reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Werner Faymann osztrák kancellár szavaira, amelyek szombaton jelentek meg a Der Spiegel című német hírmagazinban.

A Kvóta nélkül nem megy címmel közölt interjúban Werner Faymann a náci Németország faji politikájához hasonlítja azt, ahogyan az Orbán-kormány a menekültkérdést kezeli.