Vágólapra másolva!
A Kereszténydemokrata Néppárt végre az Országgyűlés elé vitte a családi csőd lehetőségét megteremtő indítványát. Az évek óta ígért jogszabály célja az adósok fizetőképességének a helyreállítsa. Az ellenzék megkésettnek és túl szigorúnak tartja a javaslatot. A devizahitelek kivezetésével nem indokolható a késlekedés, mivel a tartozások többsége rezsi-, és nem hiteltartozás - érvelt a vitában az ellenzék. Percről percre a vezérszónokok felszólalásai.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
11:22
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Vejkey Imre az előterjesztő

A törvény pontosan  "A természetes személyek adósságrendezéséről" szól. A T/4890 számú javaslatot előterjesztőként Dr. Semjén Zsolt, Harrach Péter, Dr. Latorcai János, Dr. Rubovszky György, Dr. Aradszki András, Firtl Mátyás, Földi László, Dr. Hoffmann Rózsa, Dr. Hargitai János , Dr. Rétvári Bence, Dr. Seszták Miklós, Dr. Simicskó István, Soltész Miklós, Szászfalvi László, Dr. Vejkey Imre, Móring József Attila (KDNP) képviselők jegyzik.

11:24
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Ezer milliárd feletti a tartozás

A 90 napon túli hiteltartozások meghaladják az ezer milliárd forintot - érzékelteti a problémát Vejkey Imre. Az egy éve lejárt tartozások összege meghaladja a 600 milliárd forintot; az ingatlan fedezet viszont nem éri el az ötszáz milliárdot. Az adósok így a lakásuk elvesztése esetén sem szabadulnak adósságuktól, és akkor nem beszéltünk a végrehajtási anomáliákról.  

11:29
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Eszközkezelőt meg kell erősíteni

A tervezet szerint öt évig bérlőként maradhatnának korábbi ingatlanukban az adósok. A családi segítők közvetítenének a bíróság, az adós és a hitelezők között. A családi segítők az egyezségben meghatározott vagyon nyilvános értékesítésében is közreműködnének. A magáncsődvédelem intézménye első körben a kilakoltatás rémének leginkább kitett lakossági csoporttal foglalkozna.

11:33
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kedvezőbb, mint a végrehajtás

Az eljárás végén a bíróság a fennáló tartozások megfizetése alól is mentesíthetné az adóst, aki az eljárás idejére mindenképpen részleges moratóriumot, türelmi időt kap. A mentesítésre akkor kerülhet sor, ha az adós együttműködik az eljárásban, aminek ideje maximum öt év. A magáncsőd eljárás még a magas adósággal rendelkező adósók számára is kedvezőbb, mint a végrehajtás. A folyamatban lévő végrehajtást, kényszerintézkedéseket felfüggesztenék. 

11:36
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Privilegizált hitelezők

Vejeky Imre felsorolta a hitelezőket. A magáncsődeljárásban az adós a privilegizált hitelezőket egyenlíti ki elsőként, a többieket csak kisebb mértékben. Az öt év után fennmaradt adósság szanálásra kerül.

11:40
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Második esély

A magáncsőd intézménye a fizetésképtelen adósok számára állami segítség mellett hoz létre rendezett jogi eljárást. Az adós a végrehajtás tűrése helyett egy második lehetőséget kap - mondta immár Répássy Róbert államtitkár. Az intézmény a kilakoltatástól és az évtizedes behajtási zaklatástól mentesíti az adósokat; előnye, hogy egyensúlyt teremt a hitelezői igények és az adósok rehabilitása között.

11:47
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Csak az adós kezdeményezheti

Az eljárás előnyöket és kötöttségeket is teremt az adós számára, aki bírósági- vagy bírósági eljáráson kívüli eljárást is kezdeményezhet. Az ideiglenes csődvédelmet a Családi Csődvédelmi Szolgálat ellenőrzi. A főhitelező aktív közreműködésével konszenzus jön létre arról, hogy az adós milyen módon rendezi felhalmozott tartozását. Amennyiben nem sikerül egyezségre jutni bíróságon kívül a főhitelezővel, még mindig ott van a bírósági út. A Családi Csődvédelmi Szolgálat egyben tehermentesíti a biróságokat is, fieztésképtelenségi szakértőt, azaz családi felügyelőt jelöl ki, utóbbi szerepe a vagyonfelügylőjével rokon.

11:50
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kötöttségek

Amennyiben az adós időközben nagy összegű jövedelemhez jut, az összeget köteles adóssága rendezésére fordítani. Ugyanakkor a lakhatáshoz és létfenntartáshoz szükséges összegekkel, a Családi Csődvédelmi Szolgálat ellenőrzése mellett, önállóan gazdálkodik, lakhatását megtarthatja. 

11:54
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Csődvédelem

Végrehajtás, kényszerértékesítés az eljárás alatt az adóssal szemben nem indítható, de csökkentett törlesztéseit teljesítenie kell. Haladékot kap hiteltartozása megfizetésére, de az egyeszséget, bírósági döntést be kell tartania - sorolta el az adós védelmét szolgáló intézkedéseket Répássy Róbert. A törvény erősíti a fizetési fegyelmet és elősegíti a tartozások rendezését. 

11:57
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

A magyar jogrendszer eddig nem ismerte

A magyar jogrendszer eddig nem ismerte a magáncsőd intézményét, a hiteladósok, illetve a többfelé adósságot felhalmozó személyek adósságrendezését - kezdte Vitányi István, a Fidesz vezérszónokaként. Az intézmény célja az adós fizetőképességének a helyreállítása és kisegítése az adósságcsapdából.

12:01
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Akik nem tudnak belépni

A kötötteb bírói-, és a kevésbé kötött bíróságon kivüli egyezség választása attól is függ, hogy létezik-e egy főhitelező, akivel lehet egyezkedni. Az eljárás végén a fegyelmezett adós rehabilitásra kerül.

Azok számára, akik nem tudnak élni a lehetőséggel, az önkormányzatoknak kell segítséget nyújtaniuk. 

12:05
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: nagyon nagy szükség van rá

Az eddigi megoldásokra a szociális érzéketlenség volt jellemző - kezdte felszólalását Korózs Lajos, a szocialisták vezérszónoka. Az önkormányzatoknál megszüntették a lakhatási és rászorultsági támogatást, ahelyett, hogy kiterjesztették volna. A helyette bevezetésre került rezsicsökkentés a jómódúaknak sokkal jobban segít. A Nemzeti Eszközkezelő 23 000 lakást fogadott be, a honlapja tavaly szeptembere óta nem aktív. Az Ócsai lakópark kudarc. A végtörlesztés sem a legeladósodottabb embereken segített. 

A közműdíjt felhalmozók száma jóval alacsonyabb, mint a jelzáloghiteleseké: utóbbiak az adósok mindössze hat százalékát teszik ki.

12:07
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Évekig napirendre sem tűzték

Az MSZP már évekkel ezelőtt beterjesztette javaslatát. A mostani, csak részleges megoldás, az évek óta eladósodottakon nem segít. Az MSZP minden érintettre kiterjesztené az adósságrendezési eljárás lehetőségét. 

12:10
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Túlságosan leszűkíti az adósok körét

Az MSZP javaslata nemcsak a 90 napon túl eladósodott családok számára, hanem valamennyi csődközeli család számára elérhetővé tenné az intézményt. Javaslatuk az érintettek jövedelmét nem vonná el olyan mértékben, és nem határozna meg megtérülést. A szocialista párt csak a bírói útat tartja elfogadhatónak. A mostani tervezet a csődeljárás alatt is nyomorúságra kárhoztatja az adóst, mert az öregségi nyugdíjhoz kötve határozza meg a jövedelmét, ami 2008 óta változatlanul 28 000 forint. 

12:16
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Az otthonvédelmi akció kudarca

A mostani javaslat beismerése annak, hogy a kormány eddigi politikája sikertelen volt. 

Az MSZP szerint valamennyi településen adósságszolgálatot kell létrehozni. Minden adósságspirálba került családon segíteni kell, a non-profit szervezetek bevonásával, ami a költségeket is radikálisan csökkenthetné, a szociális munka kiterjesztését jelenthetné.

A probléma több százezer családot érint: 145 000 háztartásban nincs ivvóvíz, több mint 170 000 lakásban nincs WC, 620 000 lakás nedves, dohos - összegzett Korózs Lajos.

12:20
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Szászfalvi nyolcévezik

Szászfalvi László a kereszténydemokraták első vezérszónoka a 2010 előtti eladósodottság mértékét bemutató adatokkal kezdi és a szocialista-kormányok érzéketlenségét hangsúlyozza. 

A mostani javaslat erősíti a szolidaritást és a szociális hálót Magyarországon. Azok számára jelent reményt, akik felett összecsaptak a hullámok, de még megvan a lakásuk A javaslat számukra teremt perspektívát. Életük nemcsak anyagi értelemben, de mentálisan is rendeződik: A jogintézmény az új élet reményét biztosítja, de csak akkor, ha az adósban megvan az akarat az együttműködésre és a  partnerségre.  

12:25
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Csökkenőben a rezsitartozások

A Korózs Lajos által idézett Habitat civil szervezet mára áttért a banki működésre és ezzel cserbenhagyta a családok egy részét. És végül, az Index, nem vádolható azzal, hogy kormánypárti, mégis megírta, hogy 120 milliárd forint tartozásról 96 milliárd forintra csökkent a rezsitartozások aránya - reagált a szocialista kritikára Szászfalvi László. 

12:29
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Harrach: A fuldoklónak mentőövet dobtunk

Harrach Péter, a KDNP második vezérszónoka, az önkéntességet emelte ki. A Nemzeti Eszközkezelő azokon segítene, akik számára már nincs remény. 

A fuldoklónak mentőövet dobtunk, és nehezen tudom szó nélkül hagyni, de megértem, hogy a politikai bulvár és az ellenzék haszonszerzésre használja a javaslat bemutatását. 

Hogy miért most vezetjük be? - tette fel az ellenzék visszatérő kérdését. Mert ez illik az eddigi intézkedések logikájába. Harrach Péter köszönetet mondott a törvény kidolgozóinak. A KDNP reményei szerint az intézmény első körben is több tízezer családon segít, de a jövőben, fokozatosan kiterjeszthető további csoportokra.

12:34
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Végre!

180 000 család dőlt be, vagy van bedőlés-közeli helyzetben - mondta Z. Kárpát Dániel. A Jobbik vezérszónoka szerint nemcsak a devizahitelesek, hanem a rezsihátralékosok érintette. A 2010 óta tartó "szöszmötölésnek és tötymörgésnek" nem az az oka, ami itt elhangzott. A magáncsőd intézményét, nagyon helyesen, a kereszténydemokraták már a 2010-es kampányukban megígérték - emlékeztetett.

12:37
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Félmillió ingatlan üresen áll

Az üres ingatlanokat fel kell mérni és részben be kell vonni a csődközeli családok megsegítésére. Az Eszközkezelő csak a családok töredékének, egytizedének segíthet. 

Nincs szakmai érv arra, hogy a Jegybank miért nem hozott létre egy kármentesítési alapot a legnehezebb helyzetben lévők számára. A KDNP által letett, erősen leszűkített javaslat mindössze 25 000 családon segíthet, több százezrek maradnak továbbra is az út szélén.

12:42
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Túl erőszakos beavatkozás

A jelenlegi feltételek mellett a családoknál hagyott jövedelem közmunka alatti jövedelmet biztosít. Csak abban az esetben nyújt méltó megélhetést, ha a családnak 300 000 forint körüli bevétele van. 

Az önkormányzatok nem tudnak tömeges segítséget nyújtani. Budapesten fordult elő, hogy egy anyától azért vették el a bérlakását, mert 100 000 forintos jövedelme 4 000 forinttal meghaladta a szociálisan elfogadhatót. Aki elvesztette a reményt, azon ez a javaslat egyáltalán nem segít, csak azokon, akiknek a vagyonuk kimutatható értéke eléri a felhalmozott tartozás felét. 

12:45
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik javaslata

A Jobbik javaslatának egyik pillére, hogy az ingyenesen kirendelt, jogvégzett családsegítő közvetítsen a család és a hitelintézet között. A jelenlegi javaslat öt év után sem nullázza le minden esetben a tartozást, amire például az angol jogintézmény lehetőséget nyújt.

A fizetőképesség helyreállítása érdekében ingyenes tanfolyamokon kell segíteni az eladósodott családtagok visszatérését a munkaerőpiacra - ismertette a Jobbik javaslatának második elemét Z. Kárpát Dániel. 

12:52
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Túl későn, túl kevés

Nem indokolt, hogy az intézmény jövő őszig csak a családhitelek esetén vehető igénybe. A magas törlesztőrészletek és belépési feltételek mellett az intézmény csak egy szűk, jobb jövedelmi helyzetű csoporton segít - kezdte felszólalását az LMP frakcióból Schmuck Erzsébet. 

A 2 millió forintban meghatározott, túl magas alsó tartozási korlát kiszorító hatású, akárcsak a felső korlát, ami 60 millió forint. Kikre gondoltak? A túl szigorú feltételek a létminimumot sem biztosítják a családoknak; a létfenntartásra felvehető összeg nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj kétszeresét, ami a lakhatási költségek fedezésére nem elegendő. Az LMP szerint a létminimumhoz kell kötni az adósok megélhetését biztosító összeget. 

12:59
június 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nem véd meg

Előfordulhat, hogy az adósságrendezés öt éve alatt az adós rosszabb helyzetbe kerül és nem tudja tovább fizetni a csökkentett törlesztőrészleteket. Ilyenkor akár három hónapon belül elveszítheti a lakását, vagyis a családi csődvédelem nem jelent valódi védelmet. Éppen ezért ki kell mondani a lakhatáshoz való jogot és masszív szociális bérlakásprogramot kell indítani. Vissza kell állítani a lakásfenntartási támogatást.

Az LMP adósságplafont, az elsétálás lehetőségét, a faktorálás költségeinek szigorítását, és részben a bankokra történő átterhelését szorgalmazza. Csak egy átfogó intézkedés-csomag szüntetheti meg az adósrabszolgaságot Magyarországon - fogalmazott Schmuck Erzsébet. Ezzel véget ért a vezérszónoki felszólalások köre. Köszönjük a figyelmet!