Vágólapra másolva!
Sokallja a tíz százalékos mintavételt és sanda szándékot sejt az adatfelvétel mögött az ellenzék. A szokásos két százalékos merítésű mikrocenzusok olcsóbban és gyorsabban szolgáltatnának megbízható adatokat. Az ellenzék attól tart, hogy a kormányt propagandacélok motiválják. Követtük a vezérszónokok felszólalásait.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
12:31
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

L. Simon László az előterjesztő

L. Simon László szakpolitikai döntésekkel indokolja a népszámlálás szükségességét. Az elmúlt öt évtizedben, 1963 óta kialakult gyakorlat a mikrocenzus. A legutóbbira 2005-ben került sor.  

12:33
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Személyes adatokra is kiterjed

A kérdésekre a lakosságnak kötelező válaszolnia, ezért van szükség törvényalkotásra. Eredménye a területfejlesztés, szociális, lakhatási, foglalkoztatáspolitika alakítását befolyásolhatja.

Név nélkül veszik fel az adatokat - mondta L. Simon László.

12:34
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Különleges adatok

A nemzetiségre, anyanyelvre, egészségre vonatkozó különleges adatokra a válaszadás önkéntes. 

12:40
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Demeter Zoltán a Fidesz vezérszónoka

Demográfiai és iskolázottsági adatokra is rákérdezhetnek. Az eddigi összeírások csak országos becslést adtak, a legkisebb szint a megye volt. A mostani adatfelvétel célja, hogy a járás-szinten is használható adatok keletkezzenek.

Az adatokat 2016. októberében vennék fel. A pótösszeírást november 8-ig kell befejezni. 

12:42
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Adatfelvétel módja

A mikrocenzusba bevontak választhatnak az internetes-, vagy a személyes adatközlés között. 

12:45
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Bangóné Borbély Ildikó következik

Az MSZP vezérszónoka az első, 1784-87-ben elrendelt adatfelvétellel kezdi. A tudományos kutatás számára is gyűjtenek adatokat. Magyarországon interneten keresztül először 2011-ben lehetett kitölteni a kérdőíveket. A lebonyolítás 19 milliárd forintba került. A 2011-es népszámlálást a túl részletes adatközlés miatt is kritika érte. 

12:48
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

A KSH függetlensége

A szocialista vezérszónok a Statisztikai Hivatal megszületésének nehézségeiről beszél, állítólag ki fog derülni, hogy miért. Kiderült: a Statisztika Hivatal függetlenségét kívánta hangsúlyozni, ami ma nem feltétlenül valósul meg.

12:50
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Mit kezdenek az adatokkal?

Új elem, hogy az egészségi állapotra és a fogyatékosságra is rákérdeznek, valamint a külföldön élők adataira, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e bejelentett lakóhellyel Magyarországon vagy nem. Milyen döntéshozatalt készíthetnek elő ezek az adatok - kérdezi az MSZP.

12:54
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Túl kevés a kínai

A legutóbbi adatfelvételnél gyanúsan kevés kínai ittlétét rögzítette. 

Szeptemberben, forráshiányra hivatkozva, a KSH nem tette közzé a szegénységre vonatkozó adatokat, jóllehet az Európai Uniónak megküldte. Többszöri felszólításra, végül decemberben kaphattuk meg azokat - emlékeztetett Bangóné. 

12:55
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP nem támogatja

Az EMMI és a Statisztikai Hivatal adatai nem minden esetben egyeznek meg. 

A külföldön született gyerekek és foglalkoztatottakkal javítják fel az itthoni demográfiát és foglalkoztatást, ezért az MSZP nem támogatja. A szocialisták szerint az adatfelvétel propagandacélokat szolgál. 

12:58
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: a mikrocenzus kiment a divatból

A mikrocenzus mára kiment a divatból - kezdte felszólalását Mirkóczki Ádám. Az SZJA-bevallások idevágó részéből ingyen lehetne, évenként frissülő adatokat kinyerni. A költségvetésnek ezzel mintegy 20 milliárd forintot meg lehetne spórólni.

13:00
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Felelőtlen a kormány

A kormány részéről felelőtlenség, hogy nem a meglévő, és könnyen hozzáférhető adatokra alapozza politikáját, hanem ötévenkénti adatfelvételre. 

13:02
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lakóingatlanok felmérése

A Jobbik ennek ellenére egyetért azzal, hogy az üres ingatlanokat fel kell mérni, mert a jelenleg üresen álló mintegy fél millió ingatlan így bevonható lenne a lakhatási kérdések megoldásába. 

13:03
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

A kivándorlás-bevándorlás mértéke

A kivándorlás és a bevándorlás esetén sincsenek pontos adataink, de a jelenlegi javaslat ehhez túl felületes - állítja Z. Kárpát Dániel. 

13:08
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Valós veszély az adatok torzítása

Ha elkezdik torzítani az adatokat a külföldön született gyermekekkel, akkor nem kapunk tiszta képet a magyar demográfiai helyzetről. A több gyermekhez otthonra, és kiszámítható politikára van szükség. A családi adókedvezmény nem elég. A torzítás veszélye, hogy a források elcsalt adatok mentén kerülnek felhasználásra. A Jobbik szerint az adatfelvételnek a születési adatok nagy mértékű területi szórását kéne megmagyaráznia.

13:11
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Miért tíz százalékos a merítés?

Az LMP nem állított vezérszónokot. Szabó Szabolcs függetlenként beszél. A területi szintű adatközlésre, egy országos egyéni választó kerületre bontva 2005-ben is sor került, de akkor csak 2 százalékos volt a mintavétel. Az adatfelvétel bővítése sokkal többe kerül. 

13:15
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lassítja az adatszolgáltatást

2005-ben 560 millió forintot fordítottak a népszámlálásra, ennek megnövelése mai áron 3-5 milliárd forintot jelentene. A 2011-es népszámlálás során mindössze a megkeresettek 18 százaléka közölt adatokat az interneten keresztül. A papíralapú információk feldolgozása lassú, a mintavétel bővítésével tovább lassul, ami a tudományos felhasználás szempontjából is probléma.  

13:18
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Személyhez köthető adatok

Új adat a lakcím és a napra pontos születési idő, ami megkönnyíti az adatközlők azonosítását. Korábban csak a születési évre és hónapra kérdeztek rá. A rendvédelmi szerveknél kiveszik a KSH kezéből az adatokat. Mi indokolja ezt? - kérdezte Szabó Szabolcs. 

13:24
március 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nemzetiségi napirendi pont

A nemzetiségek nevében Hepp Mihály, horvát nemzetiségi szószóló szólalt fel. A legutóbbi felmérésben a nemzetiségek két fővel segítették a KSH munkáját. Remélik most is részt vehetnek. Az előkészítő szakaszban is konzultációt javasolnak. A kérdőív a 2011-es adatfelvételhez igazodjon. A nemzetiségi arányszámok figyelembevételét kérik - közvetítette a nemzetiségek szempontjait Hepp Mihály. Felszólalását horvátul kezdte és horvátul fejezte be. Vége a vezérszónoki körnek. Köszönjük figyelmüket!