Nem kérünk gyámot Magyarországnak

Események

Vágólapra másolva!
Európa jövőjét veszélyezteti Orbán Viktor szerint, ha az Európai Parlament elfogadja a magyar kormány jogalkotási munkáját bíráló jelentést. Orbán a jelentésben felvetett problémákra nem reagált, viszont kommunistázott, a kormány bírálóit Magyarország ellenségeinek bélyegezte, és az uniót a Szovjetunióhoz hasonlította. Orbán saját magát jelölte meg az antiszemita támadások célpontjául. Az EP-képviselők pedig most sem voltak mindig képben a főleg politikai szlogenek vagdalkozásából álló vitában. Így védte Orbán a magyar kormány becsületét.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül53 bejegyzés
16:30
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Biogazdaság Orbán előtt

Orbán Viktor pellengérre állítása előtt az Európai Parlamentben még a szövetkezetekről és a biogazdaságokról is szó volt. Körülbelül fél három körül az ülést vezető elnök szünetet rendelt el.

16:35
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Mi az a Tavares-jelentés?

Reggel írtunk egy összefoglalót arról, hogy mi is az a Tavares-jelentés, és milyen viták voltak körülötte. A cikket itt olvashatja.

16:41
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Nagyágyúk a ringben

A több mint egyórásra tervezett vitában olyan nagyágyúk is meg fognak szólalni, mint Barroso bizottsági elnök, Viviane Reding, a bizottsági alelnök vagy Hannes Swoboda, az EP szocialista frakcióvezetője. A magyarok közül Gál Kinga és Szájer József fideszes, Göncz Kinga és Tabajdi Csaba MSZP-s, valamint Morvai Krisztina jobbikos képviselők fognak felszólalni. A magyar politikában ismeretlen német, cseh és más nemzetiségű EP-képviselők is hozzászólnak majd a vitához.

16:47
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Időmilliomosoknak

Ha valaki szereti az uniós jogi nyelvezetet, és nagyon sok ideje van, az végigrághatja magát a Tavares-jelentésen itt.

16:50
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Teremszolgák pakolnak

Tíz perccel a vita kezdete előtt már a vicces jelmezben rohangáló teremszolgák készítik elő a terepet. A teremszolgák ott nem sima öltönyben vannak, mint Magyarországon, hanem jó frakkban, a nyakukból pedig egy medalion lóg.

16:57
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Szállingóznak a képviselők

A képviselők már jövögetnek befelé a parlamentbe, bár nincsenek még sokan. Eközben a fotósok középen smúzolnak. Vajon pontosan érkezett Orbán gépe Strasbourgba?

17:00
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Cohn-Bendit és Barroso mókázik

A terem első sorában helyet foglaló Daniel Cohn-Bendit már megérkezett az ülésterembe, és éppen Barroso bizottsági elnökkel viccelődik valamin. A bizottság elnök még a fotósoknak is elereszt néhány poént.

17:02
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Horvát zászló

Vajon a horvát csatlakozás előtt is kint volt az EP-ben a horvát zászló? Nem tudom, hogy a csatlakozásra váró országokét kitűzik-e. Mindenesetre most előkelő helyen, eléggé középen áll.

17:04
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Szájer is viccelődik

Szájer József, a fideszes EP-delegáció vezetője most éppen Joseph Daullal és José Manuel Barrosóval viccelődik a strasbourgi parlamenti patkó első sorában.

17:06
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Itt van Orbán!

Megérkezett Orbán Viktor is, akit Szijjártó Péter kísért el. A miniszterelnököt köszöntötte a bizottsági elnök, valamint a parlament elnöke, Martin Schulz is.

17:07
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Ügyrendi ismertető

Martin Shulz most éppen a napirendet és a jelentésről szóló vita menetrendjét ismerteti. Orbán a Tanácsnak kijelölt helyen ül, de nem azt képviseli.

17:13
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Magyarul kezd Tavares

Az unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a
jogállamiság, valamint az emberi jogok - ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait -
tiszteletben tartásának értékein alapul - kezdi Rui Tavares tört magyarsággal a felszólalását. Az idézet  az EU alapjogi chartájának II. cikkelye, mert Tavares szerint ez nem puszta szöveg, hanem mindannyiunk alapértékei. A képviselő ezután röviden felsorolja a jelentésben kritizált pontokat: bírósági áthelyezés, alaptörvény-módosítás, közmédia stb. Tavares szerint ez most egy párbeszéd, amit a magyar kormánnyal együtt folytatnak. "Cél, hogy a demokratikus értékeket védjék, mert ez nemcsak demokráciák klubja, hanem a demokráciák uniója."

17:17
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Barroso értékel

Az Európai Bizottság elnöke, Barroso felidézi, hogy a bizottság milyen aggályokat fogalmazott meg a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatban. A bizottság szerinte nagyon aktív volt az alapjogi charta őrzésének területén, mert három kérdésben kéréssel fordult a kormányhoz. A három kérdésből kettő miatt már módosítják (ügyáthelyezés és rendkívüli adóztatás) is az alkotmányt - mondta Barroso, aki reméli, hogy meg is fognak szűnni ezek a problémák. Az elnök azt mondta, hogy a politikai hirdetések területén folytatják a munkát, amelyet elkezdtek, és reméli, hogy Orbán továbbra is hajlandó lesz együttműködni. "Az a célunk, hogy az unió minden jogszabálya kompatibilis legyen mindenkiével, így a magyar alaptörvény is"  - jelentette ki Barroso, aki más, folyamatban levő kötelezettségszegési eljárásról is beszélt. "A jogállamiság minden európai intézmény közreműködését igényli" - összegzett Barroso, aki a tagállamoktól is elvárja a demokratikus elkötelezettséget.

17:26
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Orbánnak nincsenek illúziói

"Nincsenek illuzióim a holnapi szavazást illetően, mert a szocialista, a liberális és a zöld képviselők majd Magyarország ellen szavaznak" - mondta Orbán Viktor, aki hozzátette, hogy biztos abban is, hogy az ország barátai majd mellette fognak szavazni. A miniszterelnök szerint a Tavares-jelentés súlyosan sérti Magyarországot, mert mélyen igazságtalan, kettős mércét alkalmaz. "A magyarok nagy erőfeszítéseket tettek, hogy kijutottak a csődből" - kezdte a szokásos történetet Orbán a kormány válságkezeléséről. 

17:30
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán: A jelentés Európára veszélyes

Orbán sorolja a gazdasági eredményeket: csökken a munkanélküliség, nőnek a bérek stb. "A beterjesztett jelentés komoly veszélyt jelenet Európára, Európa jövőjére" - mondta Orbán, mert szerinte a javaslat sérti az unió egyik alapértékét, ugyanis gyámság alá vonna egy tagországot és megkerülné az uniós intézményeket. Orbán ezután a kommunista időszakkal von párhuzamot, mert szerinte most ugyanaz történik, mint a Szovjetunió gyámsága idején. "Nem akarunk olyan Európát, amely kettős mércét alkalmaz" - mondta Orbán, aki elmondta, hogy a szabad nemzetek Európai Unióját szeretné látni, nem pedig alávetettséggel tarkítottat.

17:32
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Weber: Bízunk Magyarországban

Manfred Weber, az Európai Néppárt német frakcióvezetője azt mondta, hogy nincsen szükség monitoringeljárásra, mert szerinte ez már csak politika. A családügyek nemzeti jogkörbe tartoznak - példálózott a képviselő a magyar alkotmány kapcsán, amely férfi és nő kapcsolataként határozza meg a házasságot. A képviselő szerint az országokról szóló vitában politikai alapon döntöttek a szocialisták, akik leszavazták a Romániával és Bulgáriával kapcsolatos döntéseket. "Bízunk Magyarországban" - zárta felszólalását Weber.

17:38
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Egyre több a Horthy-szobor

A szocialisták frakcióvezetője, Hannes Swoboda szerint az a kérdés, hogy miért hagyják el olyan sokan Magyarországot, ha olyan jól megy minden, és miért kerülik el az országot a beruházók. "Egyre több Horthy-szobrot állítanak az országban, és nő az antiszemitizmus is" - mondta Swoboda, aki szerint Orbán nem tért ki a Tavares-jelentés pontjaira, ehelyett elítélte azokat, akik támogatják a jelentést. A szocialista képviselő tiszteletre méltónak nevezte Orbán kommunizmus elleni küzdelemben viselt szerepét, de most szerinte pont ő az, aki lebontja a szabadságjogokat.

17:40
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Nem érdemes befektetni

Hannes Swobodától Szájer József azt kérdezte, hogy honnan vette azt, hogy csökkent a beruházások száma Magyarországon. Swoboda szerint Európában és az USA-ban is tényként kezelik azt, hogy nem érdemes Magyarországon befektetni, mert nincs jogbiztonság.

17:43
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Orbánnak nincs joga így beszélni

Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője beszél most. Szerinte Magyarországon arra használják az alkotmányt, hogy napi politikai célokat érjenek el vele. "Nincs joga azt mondani, Orbán úr, hogy mi Magyarország ellen lépnénk fel. Mi az ön érdekeit sértjük a magyar érdekekért" - mondta Verhofstadt.

17:49
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Miért tüntette ki Szaniszlót?

Az osztrák zöldek részéről Ulrike Lunacek beszél. Szerinte Orbán nem olvasta a Tavares-jelentést, mert nem tért ki egyetlen pontjára sem. "Ez a jelentés szükséges bírálata az ön kormányának, nem a magyar nép ellen szól" - mondta az osztrák képviselőnő, aki a Haider-éra idején is támogatta az Ausztria elleni szankciókat, mert ezek közös értékek. "Miért tüntették ki díjjal azt a tévériportert, aki szamaraknak nevezte a romákat?" - kérdezte a képviselő Orbánt a Szaniszló-ügyről, aki szerint Orbán szembemegy az európai értékekkel, ezért új mechanizmusokra van szükség.

17:53
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Bokros: Én vagyok a jobboldali, nem ön

Bokros Lajos szerint a kormány azért vív szabadságharcot az unió ellen, mert nem ért egyet annak alapértékeivel. "Miniszterelnök úr, kérem, vegye észre honnan beszélek! A jobboldalról, a legjobboldalabbról!" - mondta Bokros, aki új pártját, a Modern Magyarországért Mozgalmat is reklámozta. Bokros szerint az igazi konzervatívok a kicsi államot, a szabad versenyt és a tisztakezűséget támogatják, szemben Orbánnal, aki mindenható államot épít és autoriter kormányzást folytat.

17:56
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Bokros: Önök nem tisztelik a tényeket

Gyürk András reagál Bokros Lajos felszólalására. Szerinte Bokros titkolja azt, hogy ő egy szocialista kormánynak volt a minisztere, és hogy tagja volt az MSZMP-nek. "A Fidesz nem arról híres, hogy a tényeket tiszteli" - válaszolt Bokros, aki szerint pénzügyminisztersége idején a Fidesz pont thatcherista politikája miatt kritizálta őt.

18:00
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

A francia kommunisták is Orbán ellen

A francia kommunistáktól Marie-Christine Vergiat beszél. Kissé összeszedetlen felszólalásában azt mondja, hogy itt senki sem Magyarországot támadja, hanem az Orbán-kormányt, mert az országban halmazatilag állnak fenn az alapjogi charta elleni jogsértések.

18:04
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Morvai: Köszönjük, Tavares úr!

Morvai Krisztina beszél a frakciónélküliek nevében. "Gratulálok Tavares úrnak, mert kiváló munkát végzett" - kezdte ironikusan felszólalását a jobbikos képviselő. Szerinte Tavares többet tett az euroszkepticizmusért, az eurorealizmusért mint bárki más - mondta Morvai, aki ezután Bilderberg-csoportozik, nemleszünkgyarmatozik még egy percig.

18:06
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

A luxemburgi KDNP-nek nem tetszik Morvai

"Ez az eltúlzott magyar patriotizmus, mint a kapitalista összesküvések Magyarországról nem tetszik nekem" - mondta a luxemburgi kereszténydemokratáktól Frank Engel, aki elismeri, hogy a jelentés olyan elemeket is tartalmaz, amelyekkel ő sem ért egyet.

18:08
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Itt az Orbán-beszéd!

18:12
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Franz Kafka írt ilyet

A holland zöldektől Judith Sargentini a kormány lehallgatással kapcsolatos politikáját ekézi. Szerinte Franz Kafka sem találhatott volna ki jobbat, mint amit most látunk.

18:15
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Bokros párttársa szereti Orbánt

Ryszard Antoni Legutko lengyel konzervatív képviselő ugyanabba a pártcsaládba (ECR) tartozik, mint amelyikbe Bokros Lajos, de ő támogatólag szól az Orbán-kormányról. Szerinte Magyarországon végre határozott lépéseket hoztak, ezért kettős mércével sújtják a kormányt, ráadásul olyan intézmények bírálják a magyar kormányt, akiket meg se választották. Közben Göncz Kinga tesz fel kérdést a lengyel képviselőnek. Azt szeretné tudni, tudja-e, hány MSZMP-s képviselő van az Orbán-kormányban Matolcsyn, Martonyin és Pintéren kívül. A lengyel szerint ez nem tartozik ide.

18:17
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

A francia konzervatívok a jelentés ellen

A francia néppártból Véronique Mathieu Houillon szerint a Tavares-jelentésben számos olyan kérdés van, amely az unió hatáskörén kívül esik, ezért a jelentés ellen fog szavazni. 

18:19
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Jóhiszemű a jelentés

"A jelentés jóhiszeműen íródott" - kezdte felszólalását a brit munkáspárti politikus, Claude Moraes, aki szerint az EP-n múlik, mennyire mélyen vizsgálnak egy országot. A képviselő hozzáteszi, hogy egyik tagállamot sem támadják, csak az uniós értékeket kell védeni, amelyek minden tagállamra vonatkoznak.

18:21
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy volt kettős mérce

A holland liberális képviselő, Sophie in 't Veld szerint nagyon nagy baj az, hogy jobb- és baloldal csatájára silányították ezt a vitát, mert az alapjogok mindannyiunkra vonatkoznak. A holland képviselőnő szerint itt mindenki Magyarország barátja. "Lehet, hogy a múltban volt kettős mérce, mert nem szólaltunk fel időben" - mondta.

18:24
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

SZU = EU?

Daniel Cohn-Bendit szerint felháborító az, hogy valaki a Szovjetunióhoz hasonlítja az Európai Uniót - utalt Orbán felszólalására a francia zöld képviselő. 

18:30
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán más ellen lázadt, mint Cohn-Bendit

"Ön és Orbán Viktor között van egy különbség, ön egy demokratikus rendszer, Orbán viszont egy antidemokratikus rendszer ellen lázadt" - kezdte felszólalását Szájer, aki szerint hetvenoldalas vádiratban írnak Magyarországról. Szájer szerint a vádlók félnek attól, hogy szót adjanak a vádlottnak, mert Orbán nem kapott lehetőséget a viszontválaszra. "A néppárt szerint mielőtt gyámság alá helyeznének egy országot, világítsák át a többi országot is" - mondta Szájer, aki szerint a jelentésírók nem európaiak, mert kettős mércét alkalmaznak, és a viszálykodást erősítik. Guy Verhofstadt közbeékelt egy megjegyzést. Azt mondta, hogy sosem ellenezte, hogy Orbán viszontválaszt adjon, mert csak annyit akart, hogy az EP-é legyen az utolsó szó. Szájer erre annyit felelt, hogy "még Sztálin is több időt adott a koncepciós perekben pellengérre állítottaknak".

18:34
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Sokszor, rövid idő alatt módosítottak

Mielőtt Sylvie Guillaume a francia szocialistáktól beszélne, egy kis vita bontakozott ki Szájer és Martin Shulz között arról, hogy ki mit hasonlított a sztálini diktatúrához. A francia képviselőnő szerint a szakbizottságban kiderült, hogy nagyon rövid idő alatt, nagyon sokszor módosították a magyar alkotmányt. "Nem vagyunk Magyarország ellen, csak segíteni szeretnénk a magyar kormánynak, hogy megvédje a demokráciát" - mondta.

18:38
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Göncz: Orbán nem demokratikus

Az MSZP-s Göncz Kinga egy magyar választó levelét idézi, aki szerint Orbán nem demokratikus, mert Orbánnak már saját köztársasági elnöke, alkotmánybírósága és parlamentje van. "A magyar embereket ma nem ön védi, hanem öntől és önöktől kell megvédeni" - mondta Göncz, aki szerint politikai eszközként használják az alkotmányt.

18:42
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

A Tavares-jelentés egy ítélet

A fideszes Gál Kinga másként látja a vitát. Szerinte a baloldal bíróságot játszott, a Tavares-jelentés pedig maga az ítélet, amely tévedésekkel, csúsztatásokkal van tele. "Engedélyt kellett volna kérnünk, hogy törvényt hozzunk?" - kérdezte Gál, aki szerint az EP belegázol az ország szuverenitásába. Ezután a képviselő a baloldali összeesküvésről beszél, amelyik el akarja lehetetleníteni a kormányt. 

18:46
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Autoriter az Orbán-kormány

"Az alapjogok erősítésével nem gyengítjük, hanem erősítjük az EP hírnevét" - kezdte felszólalását a  brit munkáspárti képviselő, Michael Cashman. Szerinte hasonlóan járt el az unió Ausztria vagy Törökország esetében is, a magyar kormány pedig autoriter rezsimekre jellemző törvényeket hozott, amikor a LMBT (azaz leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) kisebbségnek nem adták meg jogaikat.

18:48
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Spanyol öröm

A spanyol néppárti képviselő, Jaime Mayor Oreja örül annak, hogy Orbán eljött az EP-be, mert nem sok miniszterelnök teszi tiszteletét Strasbourgban. 

18:51
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Tabajdi: Elég nagy csapás az Orbán-kormány

Az MSZP-s Tabajdi Csaba Mark Twainnel indít. "Minden körülmények között támogatom a hazámat, ám kormányomat csak akkor, ha az megérdemli" - mondta Tabajdi, aki szerint a demokráciát az Orbán-kormánytól kell megvédeni. Tabajdi úgy véli, nincs szükség szankciókra, mert elég nagy csapás a magyar népnek, hogy el kell viselnie az Orbán-kormányt.

18:55
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Tavares nem konstruktív, nem objektív

A lengyel Jacek Protasiewicz beszél a Néppártból. Szerinte az EU nem ugyanaz, mint a Szovjetunió, de a Tavares-jelentésben leírt szankció, hogy képviselők egy csoportja felügyelje Magyarországot, nem vet jó fényt az EP-re. "Tavares nem objektív, nem konstruktív" - mondta a lengyel képviselő, aki párhuzamot von a véres török tüntetések és a 2006-os zavargások között.

18:58
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Emelkedjünk felül

A belga szocialista Marc Tarabella kicsit csapongó felszólalásában arról beszél, hogy felül kell emelkedeni a pártküzdelmeken, és hogy fel kell szólalni az alapjogok érdekében.

19:00
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán úr, a nagytőke utálja önt!

"A nagytőke utálja önt, mert olyan törvényeket hozott, és a szocialisták is utálják önt, mert diktatúraként határozta meg a szocializmust" - mondta egy lengyel képviselő, míg egy másik képviselő a jelentéssel kapcsolatban szólt kritikusan. "Én nem szeretném megkérdőjelezni a demokratikus alapelveket, de a Tavares-jelentésben az EP-t nyomozóvá, ügyésszé és bíróvá teszi" - mondta.

19:10
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

A jogállamiságra mindenkinek figyelnie kell

Viviane Reding, a bizottság alelnöke azt mondta, hogy a bizottság már többször foglalkozott a magyar jogállamisággal a szerződés őreként. A bírói kényszernyugdíjazást, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségét vizsgálták. Az egyiket már módosították, a másikban még tart az eljárás - idézte fel Reding a kötelezettségszegési eljárásokat. A bizottság érdeklődéssel kísérte a Tavares-jelentés vitáját, és arra kérték a magyar kormányt, hogy kezdjen párbeszédet az EP-vel. Reding egy elemet emelt ki a Tavares-jelentésből. "Mit lehet tenni, ha egy tagállam sérti meg a tagállami kötelezettségét?" - kérdezi a Reding, aki felsorol egy sor jogi lehetőséget. A bizottság párbeszédet kezdeményez arra vonatkozóan, hogy mit lehet tenni a koppenhágai dilemmának nevezett kérdésre. Ebben a vitában a bizottság ismerteti majd saját álláspontját is. "A bizottság meg van győződve arról, hogy a jogállamiságra minden EU-s intézménynek figyelnie kell" - zárta felszólalását Reding.

19:12
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán: Folytatjuk a különadóztatást

Orbán Viktor szerint a Tavares-jelentésre részletesen válaszolt a kormány, a választ el is küldte a jelentéstevőnek. Swobodának a beruházásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy növekednek. "Van, akinek nem tetszik a magyar gazdaságpolitika. Ezek bankárok, és a közműszolgáltatók, mert őket megadóztatjuk a méltányos közteherviselés érdekében, amit továbbra is folytatni fogunk" - mondta.

19:13
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán a házasságról

"1990-et követően nyertem és vesztettem is, ezért nem szorulunk kioktatásra demokráciából" - mondta Orbán a demokráciakritikákra, és az antiszemitizmusról is beszélt. "Magyarországon az antiszemita támadások középpontjában én állok, mint a zsidó közösség védelmezője. Engem támadnak, és csak utánam zsidó honfitársaimat" - mondta. "Magyaroszágon egyértelmű szabályozás van a házasságról. A házasság férfi és nő között van. Mindegyikből egy, ami egy négyezer éves tradíció. A magyar alkotmány senkit nem bánt, de világosan fogalmaz" - mondta Orbán.

19:15
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem vonhatnak gyámság alá minket

"Méltatlannak érzem, hogy a magyar pártok bal- és jobboldal közötti vitájukat az EP-ben folytatják" - mondta Orbán, aki szerint nem csak a saját erénye miatt kapott kétharmadot, hanem az MSZP-s kudarcok miatt is. "A Szovjetunió időszakában nem mondhattam el a véleményemet, ezért feltételezhető, hogy az EU és a szovjetek között nincs párhuzam" - mondta Orbán, aki szerint mégis van egy párhuzam, jelesül, hogy a magyarok feje felett döntenek a magyarokról. "Minden politikai határozat legitim, de ez most elfogult baloldali határozat lesz. A vádló és a bíró ugyanaz lesz, ezért nem áll módomban elfogadni a határozatot" - jelentette ki a miniszterelnök, aki nem fogadja el, hogy az országot gyámság alá vonják.

19:23
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Swoboda: Másokat is vizsgálni fogunk

Hannes Swoboda, a szocialisták frakcióvezetője szerint a románok és a bolgárok tekintetében is támogatni fogják a hasonló eljárást, mint ami most Magyarország ellen zajlik. 

19:27
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Verhofstadt: Demokratúra van

Guy Verhofstadt szerint Orbán már sokszor bizonyította, hogy más a demokráciafelfogása, mint Eurpóa többségének. A liberális frakcióvezető szerint a többség nem uralhat mindenkit, majd Konrád Györgyöt idéz, és demokratúrázik. "Ön csak a saját politikai érdekeit nézi" - zárta felszólalását a belga liberális.

19:30
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Cohn-Bendit: Még a magyarok is tévedhetnek

Daniel Cohn-Bendit, a zöldek frakcióvezetője szerint a demokrácia nem az, hogy a többség diktál. Alexis de Tocqueville-t idézve azt mondja, hogy a többségnek tiszteletben kell tartania saját határait. "Az én családom 56 után segített a magyaroknak, miután az oroszok megszállták önöket" - mondta Cohn-Bendit, aki szerint sokan tettek a szabadságért, és nem Magyarország a szabadság központja. "Még a magyar nép is tévedhet, még Orbán úr is tévedhet" - mondta.

19:34
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Zimmer: Miért jött el Orbán úr?

Gabrielle Zimmer a német kommunisták részéről nem érti, hogy miért jött el Orbán Strasbourgba. Szerinte Orbán egy konfrontatív helyzetet épített fel, amikor azt mondta, hogy aki a Tavares-jelentés mellett szavaz, az Magyarország ellen szavaz. Zimmer szerint a demokrácia azt is jelenti, hogy foglalkozni kell a kisebbségekkel is, és ezt Orbánnak pontosan tudnia kéne.

19:37
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Morvai: Mondjon nemet, miniszterelnök úr!

"Az erőszatevő szeretné teljes irányítása alá vonni az áldozatot" - mondta Morvai Krisztina, aki szerint nem szabad az erőszaktevő kedvére tennie az áldozatnak. "Miniszterelnök úr, mondja ugyanezt a magyar nép nevében" - zárta felszólalását Morvai.

19:41
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Tavares: Ahol nincs jog, ott nincs haza

A vita zárásaként Rui Tavares szól, aki a portugál diktatúrával kapcsolatos emlékeivel indít. Tavares a jelentéssel kapcsolatos tényszerű megjegyzést nem hallott, és szerinte a koppenhágai bizottság megoldást kínál majd pártsemleges módon a felvetett problémákra. "Ahol nincs jog, ott nincs haza, ennek szellemében kell az unióban közös hazát építeni mindannyiunknak" - zárta felszólalását a portugál jelentéstevő.

19:45
július 02, 2013
Vágólapra másolva!

Vége a vitának

Rui Tavares felszólalásával véget ért a strasbourgi vita. A jelentésről holnap szavaz az Európai Parlament. Köszönjük a figyelmet!