Vágólapra másolva!
Egy vádlott hajlandó szóbeli vallomást tenni a bíróság előtt a kedden kezdődő, januári West-Balkán tragédia büntetőtárgyalás első napján. Sz. Győző folyamatosan felhozta, hogy több dologról csak üzlettársa tudott, és szerinte becsapták a tragédiába torkolló buli szervezői. Az ügyész fogházbüntetést kér a vádlottakra.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
09:15
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

"A West-Balkán egy pokoli torony volt"

Sorozatos emberi mulasztások okozták idén januárban a három fiatal lány életét követelő tragédiát a budapesti West-Balkánban, az [origo] által megismert nyomozati iratok szerint. Négy vádlott kedden bíróság elé áll, de az áldozatok családját képviselő ügyvéd szerint több felelős is hiányzik a vádlottak padjáról. Az ügyvéd szerint az önkormányzat felelősségét is felveti, hogy több figyelmeztetés ellenére is szórakozóhely működhetett egy engedély nélküli építkezésen. Minderről itt olvashat bővebben.

09:28
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Nem lehet rágózni a tárgyaláson

Hamarosan kezdődik a tárgyalás, megérkezett a bírói tanács, az elnök figyelmezteti a fotósokat és operatőröket, hogy egyelőre ne fényképezzenek, és ne üljenek a földre, ne legyen bekapcsolva telefon, és ne rágózzanak.

09:33
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Kíméletet kér a bíró

A bírónő negyedórát ad a tárgyalás elején a felvételek készítésére. Már ha a vádlottak hozzájárulnak. Ha nem, akkor a bíró szerint nem elég, hogy az arcukat kitakarják, a ruházatuk alapján sem lehetnek felismerhetők. Az ügy tragikus jellege miatt a tanács elnöke kíméletet kért a sajtótól a vádlottak és a többi szereplő számára is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szinessyné dr. Bardocz Krisztina bírónő

09:39
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Késett az egyik vádlott

Behívták a vádlottakat, de először csak hárman jöttek be, Sz. Győző késve érkezett. A bíró számba veszi a megjelenteket.

09:53
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Csak egy vádlottat fotózhatnak

Csak nehezen lehet elférni a teremben, a védők, a sértettek képviselői és a sajtó megtöltik a termet. Sz. Győző elsőrendű vádlott hozzájárult a felvételek készítéséhez, a többi vádlott nem. A bíró tervei szerint kedden és szerdán a vádlottakat hallgatják meg, csütörtökre a védelem által idézett tanúkat idézték be, azután a vádiratban szereplő tanúk következnek.

 

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Sz. Győző (balra) és a többi vádlott

09:55
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Elkezdték felolvasni a vádiratot

A bíró kiküldte az operatőröket és fotósokat, az ügyész megkezdi a vádirat felolvasását. A vádlottak arcáról, viselkedéséről nem lehet leolvasni különösebb érzelmeket.
10:08
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Aláhamisított aláírás és felkészületlenség

A vád szerint Sz. Győző annak ellenére üzemeltette és adta bérbe a West-Balkánt, hogy tudta, a helynek nincs használatba vételi engedélye. A január 15-i rendezvényre Cs. József szerződött, aláhamisítva egy másik ember aláírását.

Sz. és a biztonsági őrök főnöke, H. István nem is próbálták felmérni, hány emberre lehet számítani, nem tiltották meg 300-nál több ember belépését a vádirat szerint. K. Tamás szervező és Cs. József pedig arról nem győződött meg, hogy a West-Balkán alkalmas-e a tömegrendezvényre. A buliról senki nem tájékoztatta a tűzoltóságot.

10:20
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Kikockázott vádlottak - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Sz. Győző (balra) engedte magát egyedül fényképezni. A több vádlott kérésére a bírónő azt kérte, hogy tetőtől talpig kockázzák ki a három vádlottat, ruhájuk se látszódjon.

10:22
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Kevés volt az őr a vád szerint

Az ügyész szerint H. István, a biztonsági őrök főnöke túl kevés (tíz fő) őrt állított munkába, mert nem mérte fel a kockázatot. K. Tamás és Cs. József azzal is hibáztak, hogy a földszinti terembe is bulit szerveztek, mert emiatt feltorlódott a tömeg a lépcsőn. A vád szerint Sz. Győző sürgette H. Istvánt, hogy gyorsítsák fel a beléptetést.

10:23
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az ügyész fogházbüntetést kért

Az ügyész fogházbüntetés kiszabását kérte a vádlottakra.

10:36
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Sz. Győző vallomást tesz, K. Tamás nem

Elsőként Sz. Győzőt hallgatja meg a bíróság. A bíró figyelmezteti, hogy nem köteles vallomást tenni, de ez az eljárást nem akadályozza. Sz. ennek ellenére azt mondja: vallomást tesz.

K. Tamás nem kíván vallomást tenni, még személyi körülményeire sem, azaz még azt sem mondja meg például, hogy mi az iskolai végzettsége, mi a családi állapota, mennyi a jövedelme. Cs. József sem kíván vallomást tenni, de ő válaszol a személyes viszonyait érintő kérdésekre.

10:49
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Csak Sz. Győző tesz szóbeli vallomást

Cs. József ügyvédje egy írásbeli vallomást ad át a bíróságnak, és azt mondja: lehet, hogy védence később szóban is vallomást tesz.

10:52
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az egyik vádlottat vesztegetéssel gyanúsítják egy másik ügyben

H. István nyilatkozatából kiderül, hogy ellene a Budapesti Nyomozó Ügyészség vesztegetés gyanúja miatt eljárást folytat egy másik ügyben, de ez titkosítva van. A bíróság 15 perc szünetet tart.

10:58
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

A tárgyalás főszereplői - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Balra a vádlottak, jobbra a bírói tanács

11:16
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Sz. Győző elkezdte vallomását

Sz. Győző vallomásával folytatódik a tárgyalás, de ezt a bíró kifejezett tiltása miatt nem közvetíthetjük élőben. Percről percre tudósításunk Sz. Győző vallomása alatt szünetelni fog, de amint véget ér a vallomása, beszámolunk róla.

13:18
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Videó a perről

14:07
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Tudatlanságra hivatkozott Sz. Győző

Sz. Győző összefüggő vallomást kívánt tenni, amelyben ismertetni akarta a West Balkán működését 2001 óta, de a bírónő folyamatosan kérdésekkel szakította félbe, hogy a januári eseményekre irányítsa a vallomást. Sz. folyamatosan cégtársára, A. Gáborra hivatkozott (aki korábban gyanúsított volt az ügyben, de vádat nem emeltek ellene), hogy bizonyos dolgokról neki volt tudomása. Azt mondta, A. Gábor intézte például az építési ügyeket, és tőle származott az az információ is, hogy legfeljebb 1800 főre szervezhet rendezvényt a Skálába. A bírónő egy alkalommal külön figyelmeztette a vádlottat amiatt, mert szerinte folyton cégtársára hivatkozott. Szerinte mást hamisan bűncselekménnyel nem vádolhat.

Sz. Győző szerint különbséget kell tenni egy állandó üzlet működési engedélye és az alkalmi rendezvények között, utóbbiakat ugyanis szerinte bárhol meg lehet tartani, nem kell hozzá külön engedély. Sz. Győző elismerte, hogy 2010 májusában azért vonták vissza a West Balkán korábbi, üzemeltetéshez szükséges bejelentését, mert a tűzoltóság több hiányosságra is felhívta a figyelmet. Szerinte ekkor kezdtek el dolgozni a felújítás tervein, de 2010 októberére már nagyon szorult gazdasági helyzetbe kerültek, és ezért próbálták alkalmi rendezvényekkel túlélni.

Az első ilyen december 4-én volt, a helységet ekkor Cs. József és egy másik személy bérelték ki. Sz. Győző szerint a bérlőknek többször elmondták, hogy 1800-nál több ember nem mehet be az épületbe. Ez ekkor a vádlott szerint így is történt, de január 15-én, a második, tragédiába torkolló rendezvényen becsapták őt, hiszen négyezer jegyet gyártottak, amiből majdnem háromezret el is adtak. Kérdésre Sz .Győző elismerte, hogy az üzlet második bejelentésekor, 2010 novemberében háromszáz fős vendéglétszámot adtak meg, de arra nem tudott magyarázatot adni, miért ez a szám került a dokumentumra.

Az egyik áldozat családját képviselő ügyvéd kérdésére azt mondta, a tragédiáig nem hallotta azt a 307 fős számot, amit a tűzoltóság egy korábbi ellenőrzés során, még 2010 májusában állapított meg. Sz. Győző többször is hangsúlyozta, ő A. Gábortól úgy tudta, 1800 ember fér be a helyre. Ebédszünet után a védők tehetnek fel kérdéseket Sz. Győzőnek, majd utána K. Tamásnak tehetnek fel kérdéseket, aki azonban nem volt hajlandó vallomást tenni. Az tárgyalásról továbbra sem lehet élőben közvetíteni, de amint vége van a következő résznek, beszámolunk róla.

17:35
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Elfáradt és ideges lett a vallomást tevő vádlott

A szünet után a bíró és a védők még több mint egy órán keresztül faggatták a láthatóan fáradt és ideges, de fegyelmezetten viselkedő Sz. Győzőt. A bíróság tanácselnöke megmutatta neki a helyszíni szemlén készült, a West-Balkánban uralkodó rendezetlen állapotokat szemléltető fényképeket, egyenként rákérdezve, hogy azokon mi látható.

17:36
november 08, 2011
Vágólapra másolva!

Rendőrtől indult a késelés legendája egy vádlott szerint

Már a tragédia éjszakáján elkezdett terjedni a rendőrség által később cáfolt hír, hogy a West-Balkánban valakit megkéseltek. Erről Sz. Győző azt mondta: már hajnalban, a rendőrségen hallotta ő is, később pedig a biztonsági őrök elmondták neki, hogyan kezdődhetett. Egy fiatalember a harmadik emeletről indult lefelé a lépcsőn, és azt kiabálta, hogy "Megkéseltek!" "Egy biztonsági őr rá is szólt, egy másik pedig a kapuban megállította, megkérdezte, hol szúrták meg" - mondta Sz. Győző. Szerinte a fiatalember erre felmutatta az ujját, és azt mondta, "megszúrt a korlát", majd felmutatott egy rendőrigazolványt, és elsétált.