Visszaesett a plázaépítés Európában

Vágólapra másolva!
Ötven százalékkal csökkentek a bevásárlóközpont-fejlesztések a tavalyi évhez képest Európában. Magyarországon az idén legfeljebb egy központot adnak át, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég friss felmérése szerint 64 új európai bevásárlóközpont összesen 2,1 millió négyzetméternyi területe került a piacra az év első felében. Ez 50 százalékos visszaesés 2009-hez képest, amikor 120 új bevásárlóközpontot nyitottak a kontinensen. Tíz olyan ország van Európában, ahol egyetlen központot sem adtak át 2010 első felében, köztük van Magyarország is - derül ki a cég közleményéből.

További 3,8 millió négyzetméternyi terület átadása várható a piacon az év végéig, ez 17 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A tanulmány előrejelzése szerint az átadások mértéke 2011-ben tovább, várhatóan 5,2 millió négyzetméterre csökken.

Az összevont 2010-11-es fejlesztési előrejelzés szerint az élen továbbra is Oroszország és Törökország áll. Bulgária összes bevásárlóközpont-területe 96 százalékkal növekedett 2010 első felében. Bosznia, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia esetében is 5-10 százalékos növekedést regisztrált a C&W.

Magyarország jelenleg a 23. helyen áll a rangsorban. Idehaza 2010 első félévében nem volt átadás, de az év második felében várhatóan 35 ezer négyzetméterrel bővül a terület, a józsefvárosi Corvin Atrium októberre tervezett megnyitása révén.

"Bár az átlagosnál valóban jóval alacsonyabb az átadott négyzetméterek száma, tervezési szakaszban jóval több fejlesztés áll. A piac fellendülésének függvényében akár további 200 ezer négyzetméterrel is lehet számolni a következő pár évben" - mondta Szabó Viktória, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának kiskereskedelmi üzletágvezetője.