Vágólapra másolva!
A budapesti agglomeráció legnagyobb, több milliárd forintos beruházásában európai jelentőségű raktározó, átrakodó csomópontot készülnek átadni a Ferihegyi reptér mellett, alig egy éven belül. A létesítmény a környék közlekedését is átalakíthatja.
Vágólapra másolva!

Grandiózus logisztikai központ építésének előkészületei kezdődtek meg 500 hektáron Ecser határában, a Ferihegyi repülőtér szomszédságában - közölte Hegyi Gábor, a tulajdonos magyar-ír befektetői csoport alapította Airport One társaság igazgatója az MTI-vel.

A Befik elnevezésű, Budapest-Ecser-Ferihegy Intermodális Központot több lépcsőben, 10-15 év alatt építik meg. A koncepció szerint a mezőgazdasági művelésből kivont, magánbefektetők által megvásárolt területen a repülőteret kiszolgáló raktárvárost, tranzit árutárolót, átrakó bázist alakítanak ki.

Ezzel nőhet Ferihegy jelentősége, uniós áruelosztó központtá válhat. Európa más repülőtereinek környéke ugyanis mára ennyira beépült, hogy az korlátozza a fejlesztési lehetőségeket, miközben a légi forgalom folyamatosan növekszik - mondta Hegyi Gábor.

Az új logisztikai központ egyúttal új közúti közlekedési csomópontként szolgálja a helyi és a kelet-nyugat irányú nemzetközi forgalmat. Ehhez a meglévő vasút, a leendő 4-es autópálya és a tavaly elkészült M0-ás körgyűrű teremti meg a feltételeket.

A helyi közlekedést is átalakíthatja a csomópont: ide érkeznek majd Nagykáta felől a vonatok, a BKV és a Volán összehangolt járatai, és kialakítanak egy nagy befogadóképességű P+R parkolót is. Ezzel a térségből a fővárosba járó több 10 ezer ember közlekedése gyorsabbá, kényelmesebbé válik. A fejlesztés részeként kereskedelmi, szórakoztató centrumot is létesítenek majd - tette hozzá az igazgató.

A területen már zajlanak a közműfejlesztések. Az egymilliárd forintot is meghaladó értékű beruházás részeként szennyvíztisztító épül, kezdődik a víz-, gáz- és elektromos vezetékek fektetése, továbbá két, az M0-ról levezető út, körgyűrű kialakítása. A munkálatokat az év végére fejezik be, 2010-ben már fogadják az ide települő cégeket, amelyek megvásárolhatják vagy bérelhetik a terület egy részét.

A Befik előreláthatóan 25-30 ezer új munkalehetőséget teremt. Kiépülése nyomán az agglomeráció keleti régiója ugrásszerű fejlődésnek indul - jósolja az igazgató -, ahogy a fővárostól nyugatra Budaörs és környéke a 90-es évek elején.