Új épületekre 2008-tól kell a zöldkártya

Vágólapra másolva!
A köznyelvben a lakások zöldkártyájának nevezett energetikai tanúsítvány körül nagy a bizonytalanság, elvileg ma még ki sem lehetne adni ilyet. 2009-től már a használt épületekre is el kell készíttetni.
Vágólapra másolva!

Az új épületekre 2008 első napjától, míg a meglévőkre - amennyiben el- vagy bérbe adják azokat - 2009. január 1-jétől kell elkészíttetni az energetikai tanúsítványt - derül ki az önkormányzati és területfejlesztési miniszter rendeletének tervezetéből.

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítását egy 2002-ben hozott EK-irányelv írja elő a tagországoknak, mégpedig 2006. január 4-i hatállyal. Magyarország három év türelmi időt kért és kapott, így a végső határidő 2009 elején jár le.

Magának a tanúsítványnak az első oldala egy olyan ábra, mint amilyet egy ideje az elektromos háztartási gépekre ragasztanak a gyárban. A matrica mutatja, hogy milyen (A, B, C stb.) energia osztályú az adott készülék.

Az EU a Kiotói Jegyzőkönyv aláírójaként vállalta, hogy 2008 és 2012 között 8 százalékkal, az 1990-es szint alá csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A végső energiafelhasználás 40 százaléka jut a lakó- és szolgáltató jellegű épületekre, ezért született meg az említett 2002-es irányelv, az épületek energiaigényének felmérésére, illetve kordában tartására.

Magyarországon tavaly májusban hirdették ki Kolber István, akkori tárca nélküli miniszter rendeletét az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról. A számítás menetének ismertetése mellett a rendelet határértékeket állapít meg az egyes épületszerkezetek - például határoló falak, födémek, ablakok - hőátbocsátására is.

Múlt év szeptemberétől nem adható ki építési engedély az energetikai számítás elvégzése nélkül, illetve ennek végeredménye nem lehet rosszabb az előírtaknál. (A számítás végeredménye egy olyan, négyzetméterre vetített kilowattérték, amellyel egy évig működtethető az adott épület. A működtetésbe beletartozik a fűtés, a hűtés, a világítás, a főzés, és minden egyéb olyan funkció, amelyhez energia szükséges.)

A megkérdezett szakértők formálisnak tartják a kialakuló gyakorlatot, mondván, a tervezők egy mintaszámítást aktualizálnak épületeikhez, és csak formálisan igyekeznek megfelelni az előírásnak.