Nem kell rögtön javítani a paksi erőművön

Vágólapra másolva!
Nincs szükség azonnali beavatkozásra Pakson, mert az erőmű átment a stresszteszten. Az összes európai uniós erőmű állapotát a fukusimai katasztrófa hatására vizsgálták felül.
Vágólapra másolva!

Elégedett volt a paksi atomerőműben végzett stresszteszttel az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) - közölte az erőmű kommunikációs osztálya. A fukusimai katasztrófa után az összes európai nukleáris erőműben úgynevezett célzott biztonsági felülvizsgálatot rendeltek el.

A nemzetközi felülvizsgálat során nem tártak fel olyan biztonságnövelési lehetőséget, amelyet a hazai szakemberek ne vettek volna figyelembe, az elhatározott intézkedéseket pedig megfelelőnek tartották - áll a Paksi Atomerőmű Zrt. közleményében. A vállalat szerint az erőmű ellenállóképessége megfelelő a feltételezett veszélyeztető tényezőkkel szemben, így azonnali beavatkozásra nincs szükség.

Az ENSREG felhívta a magyar hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) figyelmét arra, hogy szorosan kövesse nyomon az elhatározott intézkedések végrehajtását és biztosítsa, hogy a tervezett átalakítások elérjék a kívánt hatást. Pakson az Európai Bizottság felkérésének eleget téve 2011 májusában kezdődött el a felülvizsgálat, az erről készült dokumentációt határidőre, 2011. október 31-ig átadták az OAH-nak.