Teljes szénmentességet követel az EU-tól a Greenpeace

Vágólapra másolva!
Teljesen megújuló energiaforrásokra alapozott energiapolitikát követel a Greenpeace az uniós szakminiszterektől. A nemzetközi környezetvédő szervezet hétfőn a kérdésről tárgyaló delegációk budapesti szállása előtt tüntetett az energiapolitikai reformért.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace egy körúti szálloda előtt tartott demonstrációt, miközben egymás után érkeztek a hotelhez a huszonhetek energiapolitikáért felelős miniszterei. A környezetvédők tíz-tizenöt fős csoportja egy embermagasságú homokórát állított fel, amelyben homok helyett szénpor pergett, jelezve, hogy a nem megújítható forrásból származó energia idővel elfogy. A miniszterek a 2050-ig kitekintő energetikai tervekről tanácskoznak kedden Gödöllőn.

A szervezet követelését a Német Űrkutatási Központ (DLR) adataival támasztja alá: eszerint egy 97 százalékban megújuló energiára építő rendszer 800 milliárd euró megtakarításával járna 2050-ig a Nemzetközi Energia Ügynökség "szokásos üzletmenet" forgatókönyvéhez, vagyis a jelenlegi gyakorlat folytatásához képest (az erről szóló jelentés itt letölthető). Az előnyök még tovább növelhetők, ha figyelembe vesszük az új munkahelyek számát, a klímaváltozás hatásait, a nukleáris veszélyeket és az egészségügyi problémákat - teszi hozzá a Greenpeace közleménye.

Az EU tagállamai Gödöllőn első alkalommal tárgyalnak az évszázad közepéig szóló energetikai tervekről. Kedden két munkaülésen az ún. dekarbonizációs útitervről tárgyalnak az energiaügyekben illetékes miniszterek. A március elején bemutatott útiterv az üvegházhatású gázkibocsátás 80-95 százalékos csökkentését irányozza elő az Európai Unióban 2050-ig. A magyar elnökség a vita megindítását vállalta ebben a kérdésben, és az a célja, hogy júniusra az állam- és kormányfők egyetértésre jussanak arról, hogy milyen ütemezésben és tagállami vállalásokkal történjen a kibocsátás-csökkentés. A miniszterek munkaebédjén az EU energetikai külkapcsolatairól esik majd szó az előzetesen közzétett program szerint.