Orvosmeteorológia - hirtelen enyhülés, hóolvadás

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező napokban több fokkal enyhül az idő a déliesre forduló áramlással. A lehullott hó erőteljesen olvadni kezd. Jobbára azonban borongós idő várható, szerdán és pénteken kiadós csapadékkal.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint az elkövetkező napokban egyik front terheli szervezetünket a másik után. Csütörtökön melegfronti, szerdán és pénteken meleg- és hidegfronti tünetek egyaránt jelentkezhetnek. A légszennyezettség magas, különösen a szállópor mennyisége haladja meg többfelé az egészségügyi határértéket, szerdán azonban kissé csökken a szennyező anyagok koncentrációja. Az enyhébbre forduló idő kedvez a kórokozók terjedésének, figyeljünk szervezetünk vitaminháztartására.

Szerdán napközben melegfronti, estétől hidegfronti hatás érvényesül. A melegfront érzékenyek koncentrációs nehézségekre, bágyadtságra panaszkodhatnak, míg a hidegfront érzékenyek fejfájást, reumás fájdalmakat tapasztalhatnak. Vérnyomás ingadozás is jelentkezhet a változékony időben. Kiadós csapadék várható, eső, északkeleten eleinte még ónos eső formájában. Mind autóval, mind gyalogosan óvatosan közlekedj a vizes, csúszós, latyakos utakon. A csúcshőmérséklet jobbára 10 fok közelében alakul, és hajnalban sem csökken fagypont alá a hőmérséklet. A télikabátra azonban továbbra is szükség lesz, és az esernyőt se hagyd otthon.

Csütörtökön borús, helyenként tartósan ködös időre készülhetsz. Gyenge melegfronti hatás érvényesül, alvási és koncentrációs zavarok, vérnyomás ingadozás léphet fel. Óvatosan közlekedj a csúszós utakon, a leromlott látásviszonyok és a tompuló reflexek miatt. Napközben csak szórványosa fordulhat elő szitálás, az este-éjszaka folyamán azonban nyugat felől egyre többfelé kezd el esni.

Pénteken eleinte országszerte melegfronti, majd estétől nyugaton már hidegfronti hatás érvényesül. Sokfelé várható ismétlődő eső, északkeleten kiadós csapadék. Erős lesz az légmozgás. A maximum hőmérséklet még 10 fok körül alakul, szombaton azonban már több fokkal visszaesik a hőmérséklet.