Lappföldön havazás, Kelet-Európában napsütés

Vágólapra másolva!
Európa északnyugati, nyugati területein a nagy őszi légtömeg-átkeveredések hatására egymás után jelennek meg az aktív ciklonok, ezért a térségben a hétvégén is sokfelé kell csapadékos, hűvös időre számítani. Mindeközben a kontinens keleti területein egy magasnyomású légköri rendszer alakítja az időjárást, errefelé szárazabb és naposabb időre van kilátás.
Vágólapra másolva!

A kontinens nyugati partjai felett kialakult ciklonok és frontjaik csütörtökön elsősorban a Brit-szigetek térségében okoznak esőzéseket. Főként az ország északnyugati, nyugati részén kell kiadós csapadékra számítani, de a szigetország más területein is kialakulhat kisebb eső, szitálás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 fok körül alakul, de az északi tájakon és a magasabb hegyekben ennél több fokkal is hidegebb lehet. Pénteken csak elszórtan lehet kisebb eső a térségben, de szombaton északnyugat felől egy újabb markáns hidegfront éri el az országot, melynek hatására ismét csapadékosabbra és hűvösebbre fordul az időjárás.

A többi nyugat-európai országban az előttünk álló napokban legfeljebb csak elszórtan alakulhat ki kisebb eső, és a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is van esély.

A Skandináv-félsziget térségében főként szombaton kell majd sokfelé csapadékra számítani. Lappföldön már beköszöntött a tél, a hőmérséklet napközben sem emelkedik fagypont fölé, így a térségben szórványosan már havazik. A skandináv országok déli részén azért még valamivel melegebb van, a délutáni órákban 10 fok körüli maximum hőmérsékleteket mérhetünk. A hétvégén errefelé is többször kiadós csapadékra lehet számítani.

Közép- és Kelet-Európa felett egy nagykiterjedésű anticiklon alakítja az időjárást, területén túlnyomóan száraz, és a reggeli ködfoltok feloszlását követően napos az idő. A hőmérséklet megfelel az ilyenkor megszokottnak, a délutáni órákban 8, 14 fok közé melegszik a levegő. Azokon a területeken, ahol a köd nem oszlik fel, ennél azért több fokkal is hidegebb van.

A Földközi-tenger középső medencéje felett egy markáns ciklon örvénylik, melynek hosszan elnyúló frontrendszere a Kárpát-medence nyugati részét is érinti. A ciklon csütörtökön és pénteken heves záporokat és zivatarokat okoz Olaszországban, az Alpok térségében pedig kiadós esőzésekre, a magasabb csúcsokon pedig havazásra lehet számítani.