Gráf László

Vágólapra másolva!
Fehérjeszobrászat - az alkotás öröme és haszna
Vágólapra másolva!

I. Bevezetés: A természet és az ember vegykonyhája

A természet utánozhatatlanul zseniális alkotó. Évmilliárdos szüntelen kísérletezés, az evolúció eredményei a fehérjék. Valószínűleg ezek a legtökéletesebb szerkezetek, amelyeknek segítségével életre kelthető az élettelen Anyag. A fehérjék szerkezete röviden így jellemezhető: a peptidlánc húsz különböző tulajdonságú aminosavat kapcsol változatos sorrendbe. A peptidlánc hossza változó. A peptidgerinc inherens hajlandóságot mutat arra, hogy szakaszonként spirális (alfa-hélix) vagy lemezes (béta-lemez) struktúrát vegyen fel. Ezek aztán egymással kölcsönhatva változatos formákba rendeződnek. A fehérjék tökéletes működéséhez ennyi kell, nem több és nem kevesebb. Szépségük a funkciót szolgálja. Vagy inkább a tökéletes működés szépíti őket.

Az evolúcióval aligha kelhet versenyre az ember. Ideje sincs ehhez. A biokémikusok azonban az utóbbi évtizedek során "ellesték" a természettől a fehérjekészítés módszerét. A szó szoros értelmében a természettől tanultuk el a technikát. Ugyanazokat az eszközöket és anyagokat használjuk fel a kémcsőkísérletekben, melyeket az élő sejtek is használnak. Madách Imre jóslata igazolódott. Lucifer, a teremtést ócsárolva, többek között ezt mondja Az ember tragédiája első színében:

"Az ember ezt, ha egykor ellesi,
Vegykonyhájában szintén megteszi."

A protein engineering vagy magyar szóval a fehérjeszobrászat tudománya ma már lehetővé teszi, hogy igényeink vagy éppen kedvünk szerint megváltoztassuk az ismert fehérjék szerkezetét. Annak érdekében tesszük ezt, hogy a működésüket megértsük, majd úgy módosítsuk őket, hogy azok a természetestől eltérő körülmények között, ipari és gyógyászati célra is felhasználhatók legyenek. Hamarosan olyan fehérje is előállítható lesz, amelynek a szerkezete és biológiai tulajdonságai alapvetően eltérnek az eddig ismert természetes fehérjékétől.