Jelentős pénz érkezhet Brüsszelből

európai unió
A helyreállítási alapról még tárgyal a pénzügyi tárca az Európai Bizottsággal
Vágólapra másolva!
Mintegy 1 milliárd euróhoz juthat hozzá Magyarország a REPowerEU-program kapcsán Brüsszelből, írja a VG a Bloomberg hírügynökség friss értesüléseit szemlézve.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió mintegy 1 milliárd eurót szabadíthat fel a Magyarországtól visszatartott forrásokból a Bloomberg hírügynökség jelentése szerint.

A VG összegzése szerint a nagyjából 1 milliárd eurós összeg úgy jön ki, hogy a magyar kormányzat augusztus végén benyújtott a REPowerEU hitelrészére egy 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet, amihez 700 millió eurónyi vissza nem térítendő támogatás is jár.

Ha ezt az összesen 4,6 milliárd eurós összeget jóváhagyják, abból 20 százalékos előleg érkezhet – ez adja ki a nagyjából 1 milliárd eurót.

Technikailag az elbírálásra 60+30 napja volt a Bizottságnak, tehát legkésőbb november végéig döntenie kellett, hogy elfogadja-e a módosított nemzeti helyreállítási tervet.

Képünk illusztráció Forrás: Europress/AFP

Hozzá kell tenni, hogy még ezt a 20 százalékos kifizetést is jóvá kell hagynia az EU-s pénzügyminiszterek tanácsának.

A pénzügyminiszterek következő tanácskozása december 8-9-én lesz, ha ott is zöld utat kap a Bizottság terve, akkor a 20 százalékos előleg két részletben érkezik majd, az első 2024 januárjában vagy februárjában, a második pedig 2024 decemberében.

További részletek ide kattintva olvashatók.