Komoly változások jöhetnek a Tescóban, ezt így nem bírják tovább

Tesco, angliai székhelyű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc, áruház, bevásárlóközpont, illusztráció
Budapest, 2022. február 12. A Tesco egy angliai székhelyű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc egyik budapesti üzletének cégfelirata az egykori Magyar Kábel Művek ipari épületeinek átlakításával 2006-ben megnyitott Újbuda Center Bevásárlóközponton, a főváros XI. kerületében, a Budafoki úton. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Közel száz brit kiskereskedelmi lánc vezetője írta alá azt a levelet, melyet a londoni kormánynak, azon belül pedig a belügyminiszternek címeztek. Az aláírók között a hagyományosan meghatározó élelmiszer-kiskereskedések vezetői, köztük a Tesco és a Sainsbury's irányítói is ott vannak, de aláírta a petíciót a Marks & Spencer főnöke is. A vállalatok akcióterv kidolgozására sürgetik a kormányt a kiskereskedelemben tapasztalható bűnözési hullám visszaszorítására.
Vágólapra másolva!

Egyre súlyosabb a brit kiskereskedelemben tapasztalható bűnözési hullám, melyben a bolti lopásoktól kezdve az áruházi dolgozók ellen elkövetett erőszakos tettekig egyre több cselekmény fordul elő. A dolgozókat ért inzultusok számának emelkedése különösen aggasztó: egy frissen közzétett felmérés szerint 2021–2022-re az esetek száma a járvány előtti szint duplájára, átlagosan napi 867-re emelkedett.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Róka László

A bolti lopások növekedése ellen pedig egyes cégek - ahogy az Origo megírta, például a brit Aldi - dolgozói testkamerák felszerelésével próbál védekezni. A szektor egészében a kiskereskedelmi lopások kárértéke jelentősen, 953 millió fontra emelkedett, annak ellenére, hogy a vállalatok mintegy 700 millió fontot költöttek különböző megelőző intézkedések bevezetésére. A helyzet ennek ellenére aggasztó: a Waitrose nevű lánc tulajdonosa szeptember elején azt nyilatkozta, hogy a bolti lopás járványszerűen terjedő jelenség az Egyesült Királyságban, csak az év első felében 12 millió fonttal emelkedett azok értéke.

A kiskereskedelmi láncokat tömörítő brit szakmai szövetség szerint kormányzati szintű beavatkozás kell a helyzet javítására.

A brit belügyminiszterhez címzett levelükben két fő kezdeményezést neveznek meg iparági javaslatként a kormány számára:

  • A kiskereskedők azt szeretnék elérni, hogy a kormány külön bűncselekményként ismerje a kiskereskedelmi dolgozók elleni támadásokat, erőszakos fellépéseket. Ha az ellenük elkövetett tettek jogilag külön megítélés alá kerülnének, az lehetőséget adna szigorúbb büntetési tételek kiszabására az elkövetőkkel szemben.
  • A másik követelésük, hogy a rendőrség vegye sokkal komolyabban a kiskereskedelmi bűnözést, és súlyuknak megfelelően foglalkozzanak egyrészt a jelenség egészével, valamint a konkrét esetekkel is.

A vállalatok úgy látják, a jelenlegi bűnözési tendencia miatt jelentősen megcsappanhat nyereségük. A Primark és a Next ruházati láncok már korábban arról nyilatkoztak, hogy a bűnözés megnövekedése miatt mérhetően csökken a haszonkulcsuk. A Tesco pedig - ahogy az Aldi - szintén dolgozói testkamerával való felszerelésébe fogott bele, hogy elejét vegye a bolti lopásoknak és a dolgozókat érő inzultusoknak - összegzi a Reuters.