III. Károly spórolásra szólított fel

koronázás, 2023, brit, anglia, uralkodó, III. Károly, 2023.05.06, palota, Buckingham-palota, erkély, üdvözlés
LONDON, ENGLAND - MAY 06: King Charles III and Queen Camilla waves from The Buckingham Palace balcony during the Coronation of King Charles III and Queen Camilla on May 06, 2023 in London, England. The Coronation of Charles III and his wife, Camilla, as King and Queen of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, and the other Commonwealth realms takes place at Westminster Abbey today. Charles acceded to the throne on 8 September 2022, upon the death of his mother, Elizabeth II. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Drasztikus szigort vezetett be Nagy-Britannia új királya a kiadásokban, miután napvilágra került, hogy az elmúlt egy év során már mintegy 107 millió fontot költött az uralkodócsalád - írta a Mirror.  
Vágólapra másolva!

III. Károly egyebek mellett arra is utasította a királyi paloták személyzetét, hogy vegyék lejjebb a fűtést, hiszen ezzel is spórolhatnak.

A hatalmasra duzzadt 107 millió fontos számlát egyébként az adófizetők finanszírozták.

A vendégek, a személyzet és a királyi család télen 19 Celsius fokos hőmérsékleten tartotta az általuk használt szobák, és termek hőmérsékletét, a használaton kívülieket pedig még alacsonyabb hőfokon - derült ki egy hivatalos jelentésből.

Spórolás és fenntarthatóság

A király elkötelezett környezetvédő, ezért tervet dolgozott ki arra, hogyan érhetné el a nettó zéró károsanyag kibocsátást az udvarban. A Buckingham-palota felújítása után a történelmi épület a világ egyik leginkább fenntarthatóan működő épülete lehet.

Az új uralkodó azt is nyomatékosan kérte a királyi családtól, hogy a brit megélhetési válság közepette álljanak a fenntarthatósági kampány élére. Ennek részeként kikapcsoltatta a Buckingham-palota medencéjének fűtését is.

III. Károly király és felesége Camilla királyné Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Dan Kitwood

A napokban közzétett Sovereign Grant jelentés szerint

a királyi család adófizetők által finanszírozott kiadásai a tavalyi évhez képest 5 százalékkal nőttek, és történelmük során másodszor lépték át a 100 millió fontot.

A Sovereign Grant az az intézmény - lényegében egy pénzügyi alap -, amely révén a királyi családot finanszírozzák. Ez a juttatás a Crown Estate-től, a királyi vagyonkezelőtől származik, amely az egyik legnagyobb vagyont menedzseli az Egyesült Királyságban. Az uralkodói támogatást, amely az uralkodó hivatalos feladatainak finanszírozását szolgálja, az uralkodó tulajdonában lévő koronabirtok bevételeiből származó nyereség százalékos aránya alapján számítják ki. Ennek túlnyomó többségét az ingatlanok fenntartására és a személyzeti költségekre költik.

Az ehhez kapcsolódó nyereség tavaly 442,6 millió fontra emelkedett, ami közel 130 millió font pluszbevételt jelent az előző évhez képest, köszönhetően a szélerőművekből származó váratlan díjaknak. Sir Michael Stevens, a királyi pénztárca őrzője és a királyi pénzügyek felelőse ezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

"A király határozott utasítása szerint ezt a pluszbevételt továbbadjuk a népnek a közjó érdekében."

A 2022/23. évi támogatás az alapból 86,3 millió fontot tett ki, ami megegyezik az előző évivel. Ez az összeg azonban nem bizonyult elégnek, ezért még több mint 20 millió fontot kellett kivenni a kormány tartalékalapjából is, hogy fedezni lehessen a királyi család költségeit.

A hivatalos utazásokra, ingatlanfenntartásra és működési költségekre fordított alapösszeg valamivel kevesebb mint 52 millió fontot tett ki.

Költséges volt a királyi rezidencia felújítása

A Buckingham-palota felújítási munkálatai - amely egy tízéves, 369 millió fontos költségi folyamatot jelent -, a néhai II. Erzsébet királynő utódlásával kapcsolatos költségek, valamint a vártnál magasabb infláció és az egyéb költségek együttesen 107,5 millió fontra emelték a teljes kiadást ebben az időszakban.

A királyi család tagjai a pénzügyi év során (ez a márciusig tartó 12 hónapot jelenti) 2.700 hivatalos meghívásnak tettek eleget az Egyesült Királyságban és külföldön. Több mint 95.000 vendég vett részt a királyi rezidenciák 330 rendezvényén, köztük fogadásokon, díjátadókon és kerti partikon.

A Buckingham-palota több mint 183.000 levelet kapott.

II. Erzsébet királynő halála és Károly uralkodóvá válásának átmeneti időszaka csökkentette a királyi család utazási költségeit.

A királyi család több mint 1 millió fontot költött helikopteres utakra és 125.000 fontot a királyi vonat négy kirándulására. Ennek ellenére az utazásokra fordított kiadások összességében 600.000 fonttal csökkentek, így ennek végösszege 3,9 millió font lett.

A Buckingham palota Londonban Forrás: Shutterstock

A néhai királynő temetése és az annak kapcsán felmerülő további költségek összesen 3,2 millió fontba kerültek. A bérköltségek 2022-23-ban az egyik legnagyobb tétel volt a kiadásokban, hiszen

a személyzet mintegy 5-6 százalékos béremelést kapott.

A takarítási és vendéglátási költségek 1,3 millió fontról 2,4 millió fontra emelkedtek, bár az ingatlanok karbantartása 6,1 millió fonttal 57,8 millió fontra csökkentek.

Összességében tehát a királyi háztartásokban és a személyzetben bekövetkezett változások, valamint a néhai királynő platina jubileumi ünnepségéhez és temetéséhez nyújtott hozzájárulások miatt a királyi költségvetés 5 millió fonttal nőtt tavaly.

Forrás: Mirror, BBC