Rengeteg lőfegyvert vettek az amerikaiak az idei Fekete Pénteken

Supreme Court Rules Gun Purchasers Must Report If Buying Guns For Other People GettyImageRank2 Handgun USA Illinois Customer Tinley Park Freddie Bear Sports Horizontal JUSTICE STORE CRIME LAW
TINLEY PARK, IL - JUNE 16: A customer shops for a handgun at Freddie Bear Sports on June 16, 2014 in Tinley Park, Illinois. In a 5-4 decision the Supreme Court ruled that it is a crime for one person to buy a gun for another while lying to the dealer about who the gun is for. The law had been challenged by retired police officer Bruce Abramski who was charged with making a "straw purchase" after buying a gun for his uncle, a lawful gun owner, in order to get a police discount at the dealer. When asked on the paperwork if the gun was for him he checked yes. Scott Olson/Getty Images/AFP (Photo by SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai történelem egyik legforgalmasabb napját bonyolították a fegyverkereskedők az idei Fekete Pénteken. Az iparági adatok szerint ugyanis elképesztően megugrott a vásárláshoz szükséges háttérellenőrzések száma, ami a fegyvereladások egyik legfontosabb indikátora.
Vágólapra másolva!

Kiemelkedően nagy volt a kereslet az USA-ban a lőfegyverek iránt az idei Fekete Pénteken. Ez derül ki az amerikai lőfegyveripar nemzeti kiskereskedelmi szövetségének (NSSF) adataiból.

A szervezet közleménye szerint ugyanis fegyvereladáshoz előírt vásárlói háttérellenőrzések száma ezen a napon az egyik legmagasabb volt, mióta a feljegyzéseket vezetik.

Az abszolút csúcstartó egyébként az 1998-as Fekete Péntek, az idei pedig a harmadik helyre került a történelmi ranglistán.

Az idei Fekete Péntek ezzel 2,8 százalékos növekedést produkált a tavalyi évhez képest.

Kimagaslóan sokan akartak fegyvert vásárolni az USA-ban, az idei Fekete Pénteken Forrás: AFP/2020 Getty Images/Karen Ducey

Csak november 25-én, Fekete Péntek napján, 192.749 ellenőrzést regisztráltak. Noha a megelőző csütörtök, vagyis a hálaadás napja alapvetően családi ünnep az Egyesült Államokban, még ekkor is közel 30 ezer ellenőrzést végeztek fegyvervásárlásokhoz.

Az ünnepi készülődés hetében (november 20-ától 26-áig) összesen 711.372 háttérellenőrzést regisztráltak a szervezet adatai szerint.

Joe Bartozzi, az NSSF vezetője elmondta,

a mostani adatok is megerősítik, hogy az amerikaiak továbbra is igen nagy számban szeretnének lőfegyvereket vásárolni.

Fontos hangsúlyozni, hogy a háttérellenőrzések száma az egyik legfontosabb indikátora fegyverkereskedelemnek, azonban nem pontosan egyezik a konkrétan eladott fegyverek számával.