Jégkrémgyár nyílt a tél elején Észak-Korea fővárosában

észak-korea katonai parádé
ARMED FORCES MILITARY INSPECTION MILITARY PARADE SOLDIER STATUE EFFIGY TANK MILITARY EQUIPMENT MILITARY SALUTE Horizontal
(FILES) In a file photo taken on September 9, 2018 Korean People's Army (KPA) soldiers salute as they ride tanks during a military parade and mass rally on Kim Il Sung square in Pyongyang. - All eyes will be on North Korea October 10, 2020 as it celebrates the 75th birthday of the ruling Workers' Party, with speculation mounting for a "big event" showcasing the nuclear-armed nation's military strength. (Photo by Ed JONES / AFP) / TO GO WITH: NKorea-anniversary-politics-diplomacy, ADVANCER
Vágólapra másolva!
Felavatták Észak-Korea fővárosában, Phenjanban a Taesongsan jégkrém- és fagylaltgyárat, ami nagy felháborodást váltott ki a lakosok többségéből - írja a Daily NK. 
Vágólapra másolva!

A Daily NK a napokban Phenjanban tartózkodó forrása szerint az országban széles körben hirdetik a jégkrémgyár megnyitását, amely - a hivatalos propagana szerint - "a Legfelsőbb Vezető múlhatatlan szeretetét jelképezi embertársai iránt."

Az észak-koreai állami média közleménye szerint a gyárat Kim Dzsong Un szigorú és gondos irányításával és ellenőrzésével építették fel, aki így fagylalttal és jégkrémmel szeretne kedveskedni a lakosoknak majd a nyári forróságban. Az állami propaganda továbbá azt állítja, hogy a gyár a jövő évtől kezdve ízletes, jó minőségű és olcsó fagylaltot fog kínálni, az embereknek pedig emlékezniük kell arra, hogy mindez Kim szeretetének és figyelmének köszönhető - amit több munkával és jobb eredménnyel kell megköszönniük.

A novemberi nyitást azonban sokan nem értik, sőt a jelenlegi élelmezési válság, háborús készültség, valamint a rakétakilövések miatt

ezt összeegyeztethetetlennek tartják a Legfelsőbb Vezető szeretetének kinyilvánításával.

"Nem tűnik helyesnek arról beszélni, hogy egy új fagylaltgyár a Legfelsőbb Vezető szeretetét képviseli, amikor az emberek nehéz időket élnek át." - nyilatkozta egy helyi lakos.

Illusztráció Forrás: AFP/Ed Jones

Többen arról panaszkodnak, hogy elegük van abból, hogy a kormány állandóan a nép iránti szeretetéről szónokol, miközben mindenki reszket az éhségtől és a hidegtől.

Sok phenjani azonban közömbös a gyár iránt, szerintük ez csupán látszatintézkedés.

Tény, hogy hogy Észak-Korea a Taesongsan jégkrémgyár építését Kim Dzsong Un népszerűsítésére használja, kiemelve a "népet szerető vezető" imázsát. Az anyagi nehézségekkel küzdő észak-koreaiak azonban közömbösen reagáltak, és azon gondolkodnak, hogyan tudják "a rizst fagylalttal helyettesíteni". A Daily NK úgy tudja, hogy a gyárnak otthont adó kerület lakói május óta nem kapták meg az élelmiszer-fejadagjukat, így az ország jelentős részéhez hasonlóan itt is megjelent az éhezés.

Észak-Korea a nemzeti ünnepek alkalmával egy hétre, illetve 10 napra elegendő élelmiszert biztosít a phenjani lakosoknak, de

a város sok lakója hónapok óta nem kap élelmiszert, mert az élelmiszerhiány miatt késik a kormányzati élelmiszerosztás.

Ilyen körülmények között sok phenjani inkább kritizálja, mint üdvözli az új fagylaltgyárat.

A forrás szerint a kormánynak inkább arra kellene összpontosítania, hogy "normális élelmiszer- és tűzifaellátást biztosítson az embereknek, mint arra, hogy fagylaltgyárat építsen". Azt állította továbbá, hogy kevesen "üdvözlik egy olyan fagylaltgyár építését, amelyet az ország nélkülözni tudna".