Ezek voltak a hét legfontosabb gazdasági hírei

mérnök, tervezés, képzés, dpr, unilife
Vágólapra másolva!
Újrainduló KFI-bértámogatás, cégfelvásárlás az energiapiacon, megállapodás Magyarország és Japán között sertéshús szállításáról, és számos újdonság az idei évre: az Origo összefoglalója 2020 utolsó, 2021 első napjainak gazdasági híreiről.
Vágólapra másolva!

Számos újdonsággal indul 2021

2021 első hónapjában több fontos változás lép életbe. Nagy segítséget kapnak a családok a kormánytól, elindul a lakásfelújítási program és megkezdődik az orvosi bérek emelése. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a legjelentősebb újdonságokat. Az alábbiakban pedig néhány fontosabb, elsősorban a lakosság mindennapjait érintő témát külön kiemelünk:

A 2021-ben hatályba lépő adóügyi könnyítések szinte mindenkit érintenek - ezt hangsúlyozta a héten Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Az államtitkár ismertette részleteket ebben a cikkben találja. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára pedig az adózás kapcsán arról beszélt, hogy a kormány családtámogató politikáját a koronavírus-válság sem tudta felülírni, számos, a családokat segítő, a világjárvány káros hatásait mérséklő, új szabályt vezetett be, miközben a korábban meghozott intézkedések is továbbélnek. Részletekről itt írtunk.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A családok támogatásának fontos eleme otthonteremtésük támogatása. A január elsejétől kifizetett építkezési és telekszámlák áfatartalmát ötmillió forintig visszatéríti az állam - Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentésének részleteiről ebben a cikkben olvashat.

A termék árához igazodó, akár kétszer-háromszor hosszabb jótállással, egyértelmű javítási és cserehatáridőkkel, az elektronikus jótállási jegy bevezetésével erősítik a fogyasztók jogait az újévben hatályba lépő szabályváltozások - hívta fel a figyelmet 2020 végén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A 2021. január elsejétől megvásárolt 10 ezer és 100 ezer forint közötti árucikkekre a továbbiakban is egy, a 100 ezer forintnál drágábbakra azonban már két, a 250 ezer forint fölöttiekre pedig három évig érvényesíthetők majd jótállási igények. A további újdonságokról az Origo cikkét ide kattintva olvashatja el.

Megkezdi a kormány a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését: 2021 januárjában plusz egyheti, 2022-ben további egyheti, 2023-ban ismét további egyheti, 2024-ben pedig már plusz egy teljes havi nyugdíjat kapnak majd a nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők - mondta Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter. A miniszter közölte, a nyugdíjasok megszokták, hogy nehezebb időkben a baloldali kormányok rajtuk spóroltak, így szüntették meg a 13. havi nyugdíjat és vezették be a nyugdíjprémiumot, amelyet ők soha nem tudnak fizetni a nyugdíjasoknak. "A jelenlegi kormány ezt már háromszor megtette, és a 13. havi nyugdíj visszavezetése mellett is megtartja a nyugdíjprémium lehetőségét" - hangsúlyozta.

A 2020. évi jogalkotás az Agrárminisztérium életében elég termékenyen alakult. A tárca 10 törvény, 30 kormányrendelet és 64 miniszteri rendelet előkészítését és megalkotását végezte el az év során, miközben 171 kormányhatározat született. A legfontosabb változásokat ebben a cikkben mutatjuk be.

Változás a tojások árusításában: a vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium január 1-jétől újabb termékköröknél teszi kötelezővé a származási információk jelölését, a jövőben már a nem előre csomagolt tojást is zászlóval kell ellátni. A nem előrecsomagolt élelmiszereknél az utóbbi egy évben folyamatosan bővült azoknak a termékeknek a köre, amelyeknél az értékesítés helyén jól láthatóan fel kell tüntetni a származási ország nevét, bizonyos esetekben pedig a zászlóját is. A jogszabály-módosítást minden esetben az érintett szakmai szervezetek kezdeményezték az Agrárminisztériumnál.

További segítséget kap a turisztikai ágazat is. A kormány döntése értelmében január 1-jétől a veszélyhelyzet végéig továbbra sem kell a szolgáltatóknak turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetniük. Az intézkedések meghosszabbításával a cél továbbra is a szektor terheinek könnyítése a járványhelyzet idején. A részletekről ebben a cikkben olvashat.

A vállalkozásokat érintő változás, hogy 2021. január 4-től változnak a kötelező számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó szabályok: minden olyan számláról, módosító, érvénytelenítő számláról, amire az áfatörvény számlázási szabályai alkalmazandóak, adatot kell szolgáltatni a NAV részére. Az adóhatóság azonban március végéig nem szab ki mulasztási bírságot akkor, ha az áfaalanyok nem vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról.

Januártól újraindul a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor bértámogatása

„Munkahelyük megőrzése érdekében ismét bértámogatásban részesülhetnek a kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) szektor magasan képzett szakemberei a járványhelyzet miatt, három hónapos időtartamban" – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A programban három hónapos időtartamra biztosított támogatás egy főre eső összege a munkáltatói járulékokat is figyelembe véve nem haladhatja meg a havi 318 920 forintot.

Illusztráció Forrás: Origo

Hatsávosra bővül az ország egyik legfontosabb autópályája

Miközben az ősz végére befejeződött a legforgalmasabb magyar autópálya, az M1 Budapest és Tatabánya közti szakaszának a rekonstrukciója, heteken belül elkészül a teljes átépítés és bővítés előkészítése is. A nemzetközi tranzitforgalom mérséklése érdekében eközben már folyik a fővárosi agglomerációt elkerülő Komárom–Székesfehérvár átkötés tervezése. Azt, hogy az M1-es autópálya nem csak a magyar autósok, de a Németország és Törökország között közlekedő személy- és áruszállító járművek számára is kiemelt fontosságú útvonal, nemcsak a román horrorkaravánok nagy száma mutatja, de az útdíjbevételi adatok is. Ugyanakkor az agglomerációs forgalom is évről évre nő, ezért stratégiai kérdés, hogy az M1-es használható legyen.

Sertéshús-szállítási megállapodás Magyarország és Japán között

Magyarország az első olyan afrikai sertéspestissel érintett ország a világon, amellyel Japán megállapodott a regionalizáció kérdésében. Ennek megfelelően a jövőben Japán már nem egész Magyarországról, csupán az afrikai sertéspestissel (ASP) érintett területekről tiltja a sertéshús és hústermékek kiszállítását, a megállapodás jelentős gazdasági előnyt jelenthet a magyar állattartóknak, előállítóknak.

Munka egy sertésfeldolgozóban Forrás: MTI/Nagy Lajos

Nem nő a biorészarány a hazai üzemanyagokban az idén

A szakmai várakozásokkal szemben az év elején nem változott az üzemanyagok biorészaránya. Jelenleg 6,1 százalék a benzin megújuló alapú bioetanol-aránya, amelyet a kormány - az uniós előírásoknak megfelelően - tavaly január elsejével határozott meg. Ezzel az addigi E5 után a termék elnevezése E10-re változott, jelezve, hogy ötről tíz százalékra nőtt a megújuló arány felső határa.

Az Opus megveszi a TITÁSZ-t az E.On-tól

Az Opus Global Nyrt. és az E.ON Beteiligungen GmbH között 2019. október 4-én létrejött megállapodás értelmében az OPUS 2020. december 23-án kötelező érvényű ajánlatot tett az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) megvásárlására. A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, 2021. harmadik negyedévben zárulhat. Az Opus Global Nyrt. egy jogokat és kötelezettségeket keletkeztető és időbeli ütemezést, valamint árképzést is tartalmazó kötelező érvényű szerződéses feltételrendszer mentén tett ajánlatot az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjára.