A karácsonyinak hívott dollár, amely nem az ünnepről kapta a nevét

Karácsony-sziget
Vágólapra másolva!
1958-ig valóban létezett a "karácsonyi dollár", teljes nevén a karácsony-szigeti dollár, mely Karácsony-sziget hivatalos pénzneme volt.
Vágólapra másolva!

A szigetet elsőként William Mynors kapitány nevű brit kapitány látta meg 1643. december 25-én, innen ered a neve. Az Indiai-óceánon található sziget bár Ausztráliához tartozik, sokkal közelebb fekszik Indonéziához.

A szigetre évszázadokig csak felfedezők tették a lábukat. A 19. században az európai mezőgazdaság modernizálásának időszakában azonban felfedezték, hogy a madárürülék mi mindenre jó, például a benne található foszfát tökéletes műtrágya alapanyag. A Karácsony-szigetet ez annyiban érintette, hogy rengeteg madár fészkelőhelye, ezért guanó bőségesen állt rendelkezésre.

Nagy-Britannia 1888-ban annektálta a Karácsony-szigetet, míg a második világháború után Szingapúr joghatósága alá került. Szingapúr 1958. október 1-jén 2,8 ausztál font ellenében átadta a szigetet Ausztráliának, amellyel egy időre fedezte a szigeten található foszfátból származó bevételkiesését. A szigeten az Ausztráliához való kerülés napja azóta nemzeti ünnep. Ez persze változást hozott a saját pénznemnél is.

Ekkor vezették be az ausztrál dollárt a helyi hivatalos fizetőeszköznek a karácsony-szigeteki dollár helyett.

Kép a Karácsony-szigetről Forrás: Shutterstock

Az addigi karácsony-szigeti dollárt előbb az ausztrál font váltotta fel, majd 1966 után az ausztrál dollár lett a hivatalos fizetőeszköz. Az addig használt "karácsony-dollárt" már nem volt értelme megtartani, hiszen Ausztrália erős gazdasága miatt, a parányi földdarabon élőknek is érdekük volt, hogy - szabatosabb megfogalmazással - elismerjék egy másik joghatóságot és pénznemének használatát.

Az ausztrál dollár egyébként a csendes-óceáni Nauru, Tuvalu és Kiribati-szigetek aprócska államaiban is hivatalos fizetőeszköz.

A szigetnek jelenleg mintegy 2000 lakosa van, gazdasága a turizmusra és foszfátbányászatra épül. A lakosok többnyire a sziget északi oldalát lakják. Lakói jelentős részben kínai származásúak, de vannak köztük ausztrál és a maláj származásúak is. A sziget több mint kétharmada jelenleg nemzeti park.

A 135 négyzetkilométeren elhelyezkedő kis sziget gazdasága jó ideig elsősorban a foszfátkitermelésből állt. A Karácsony-szigeten ugyanis az új korszellemnek megfelelve felhagytak a bányászattal, helyette a turizmusra, illetve az egyedi fauna és flóra megőrzésére összpontosítanak, illetve az ausztrál kormány egy menekülttábort is üzemeltet ott.

A terület egyébként az Egyenlítőtől délre található, így ott karácsonykor nyár van.

Forrás: Investopedia.com, OTPedia, Ausztrália parkjai kormányzati portál