Indul az új magyar szuperbank, bővülnek a kormányzati támogatási programok

Soltvadkert, 2019. március 8. Dolgozó a Material-Plastik Kft. második gyártócsarnokában az átadási ünnepség napján Soltvadkerten 2019. március 8-án. Az 1989-ben alapított műanyagipari vállalkozás 6 ezer négyzetméteres új üzemcsarnokának 3,1 milliárd forintos költségéhez a magyar állam 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. MTI/Bús Csaba
Vágólapra másolva!
Jelentősen növekszik több olyan kormányzati támogatási program kerete, melyek sikeres pályázásával a hazai vállalkozások könnyebben léphetnek a külpiacokra, vagy beruházásaik révén, hozzájárulhatnak a munkahelyek megtartásához. A héten több minden kiderült az új magyar bankcsoport indulásáról, ahogy ismertté vált az is, hogy a MÁP+ állampapírokba áramlott befektetések össze átlépte a lélektani 5000 milliárd forintos értékét. A napokban jelentették be azt is, hogy hazánkban gyártják majd a világ egyik legmodernebb fegyverét, és a héten bizonyossá vált, hogy tulajdonost cserél a világ egyik legismertebb gyorsétterem-kategóriájú lánca.
Vágólapra másolva!

Indul Magyarország második legnagyobb bankcsoportja

Nemrég jelentették be, hogy az MTB, az MKB és a Budapest Bank tulajdonosai megállapodást kötöttek a három bank közös cégbe történő apportálásával egy új bankcsoport létrehozásáról. A tranzakcióról és annak az államot érintő következményeiről Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter beszélt az Origónak. A héten megjelent interjúnkat itt olvashatja el.

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter beszéllt az új bankcsoport indulásáról Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bővülhet a keret az Egészségipari Támogatási Programban

Újabb egészségipari beruházások indulnak a kormány Egészségipari támogatási programjának (Etp) köszönhetően, amelyre 50 milliárd forintot különítettek el, azonban az újabb pályázók programjait látva a keret akár tovább is emelkedhet - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a program újabb három támogatási szerződésének aláírási ünnepségén, Budapesten.

A járványhelyzettel az egészségipar, az ellátáshoz szükséges eszközök és gyógyszerek gyártása stratégiai ágazattá vált, ezért a miniszter szerint világos, hogy Magyarországnak a saját lábára kell állni az egészségiparban is. A kormány ezért döntött úgy, hogy a kórházi adósságrendezéssel megkezdett munkát folytatva támogatási programot indít a hazai egészségipar megerősítésére - tette hozzá a miniszter.

Újabb 155 milliárd forintot kaphatnak beruházásokra a vállalkozások

Az eddigi beruházásösztönzési programok nagy sikert arattak, ezért a kormány szerdán úgy döntött, hogy újabb 155 milliárd forintot ad a minisztériumnak a programok folytatására - tudatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten. A miniszter jelezte, 50 milliárd forintból újabb pályázatot írnak ki a közepes beruházások támogatására. Azok a cégek kaphatnak legfeljebb 280 millió forintos támogatást, amelyek vállalják, hogy beruházásuk nyomán egyetlen munkavállalót sem bocsátanak el.

Szijjártó Péter a héten azt is jelezte, hogy újabb egymilliárd forinttal megemelik a kis- és közepes vállalkozások külpiacra jutási támogatásának keretösszegét, amely így hárommilliárd forintra nő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

Átlépte az 5000 milliárd forintot a MÁP+ állomán

Több mint 5000 milliárd forintért vásároltak Magyar Állampapír Pluszt a magyar emberek - tájékoztatott a héten Varga Mihály pénzügyminiszter. A pénzügyminiszter jelezte: a mostani válsághelyzetben nagy előny, hogy Magyarország a saját lábán áll, és az államadósság egyre kisebb része van külföldiek kezében.

Ma már az államadósság egynegyedét a magyar emberek finanszírozzák, szemben a 2010-es három százalékkal. Így fele annyit fizetünk kamatkiadásokra, mint tíz évvel ezelőtt. Az a kamat, amit a költségvetés kifizet, nem külföldre, hanem a magyar emberekhez kerül. Azaz: visszajut a magyar gazdaság vérkeringésébe - fejtette ki a miniszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kormánydöntés a budapesti járműbeszerzés jelentős támogatásáról

A héten megjelent a kormány határozata a környezetbarát budapesti járműbeszerzés támogatásáróla kormány kifejezetten támogatja, hogy Budapest Főváros Önkormányzata meglévő 61 milliárdos, szabad felhasználású hitelkeretéből 100 új trolit és villamost vásároljon a budapesti tömegközlekedés fejlesztéseként. A kormánydöntés azt is rögzíti, hogy 2010 és 2021 között a kormány összesen több mint 1330 milliárd forinttal támogatja a fővárosi tömegközlekedést. "Budapestnek van 224 milliárd forint szabad pénzállománya, 61 milliárdos fejlesztési hitele és a kormány még 60 milliárd forint budapesti városfejlesztés magára vállalására és megvalósítására is javaslatot tett a városvezetésnek. Így bőségesen meg van a fedezete a járműbeszerzési program folytatásának, új trolik és villamosok megvásárlásának" - ismertette Varga Mihány pénzügyminiszter a határozat kapcsán.

Példátlan összefogással folytatódik a „Vedd a hazait! Védd a hazait!" kampány

Húsz cég példátlan összefogásával megvalósult tévéreklámkampánnyal folytatódik a „Vedd a hazait! Védd a hazait!" akció, amelyben a Magyar Termék Nonprofit Kft. itthon előállított termékek vásárlására ösztönöz. A kampány részleteiről az Origo ebben a cikkében írt.

Magyarországra kerül a világ egyik legmodernebb fegyverének gyártása

A német Unique Alpine AG termékei közül első körben a TPG NX mesterlövészpuskát, valamint a világ egyik legismertebb AR-10NX és AR-15-ös típusú gépkarabélyainak továbbfejlesztett változatait is hamarosan az Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi üzemében fogják gyártani – közölte a Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos.

A HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. kiskunfélegyházi gyára 2020. november 6-án Forrás: MTI/Rosta Tibor

Megújul a vasúti közlekedés Budapest és Bécs között

Megszületett a kormánydöntés az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) uniós pénzügyi alap legutóbbi kiírásában nyertes vasútfejlesztési projekt finanszírozásáról. A Budapest és Bécs közötti kapcsolatot összesen 25,6 milliárd forint értékű biztosítóberendezési, központi forgalomirányítási és egyéb rendszerfejlesztések gyorsítják - adott tájékoztatást a héten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A várható és a kapcsolódó vasúti fejlesztésekről ebben a cikkében írt az Origo.

A Foxconn lett az Év Vállalata

A Figyelő TOP200 Gálán adták át az esztendő legrangosabb üzleti díjait. Az Év Vállalata ezúttal a Foxconn Industrial Internet Cloud Network Kft. lett. Az üzleti hetilap ezúttal is több kategóriában adott át díjat, így az év pénzügyi vállalkozása a Budapest Bank Zrt., az év innovatív cége a Richter Gedeon Nyrt. lett, az Opten Stabilitás Díjat pedig a Magyar Telekom Nyrt. vehette át.

Rangos elismerésben részesültek a legjobb vállalatok Figyelő TOP200 Gálán Forrás: Szerzoi joggal vedett/Moricz Sabjan Simon

Már több mint tízezer nyertese van a Magyar falu programnak

A Magyar falu programnak indulása óta már több mint tízezer nyertes pályázója van, az eddig kiosztottak támogatás összege 111 milliárd forint - ismertette Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a napokban. Gyopáros Alpár sajtótájékoztatóján elmondta: a falvak megtartóerejének növelését célzó program minden elemében sikeres, és ez Orbán Viktor személyes érdeme is, hiszen a miniszterelnök találta ki és azóta folyamatosan figyelemmel kíséri. Idén eddig 14 pályázati felhívásban hirdettek eredményt, ezek során összesen több milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg.

Megfosztották dobogós helyétől az Apple-t

A világméretű okostelefon-piac a javulás jeleit mutatta 2020 harmadik negyedévében, hiszen a szállítmányok éves összevetésben 2019-el csak 1,3 százalékkal csökkentek az International Data Corporation (IDC) előzetes adatai szerint. Darabszámban ez összesen 353,6 millió okostelefont jelentett az elmúlt negyedévben. Bár a piac visszaesett, az eredmények jóval erősebbek, mint az IDC által 9 százalékosra becsült visszaesés. Ugyanakkor úgy tűnik, a Samsung visszaszerzi vezető helyét az okostelefonok globális piacán, a vártnál jobb teljesítményt nyújtva.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Alexander Hafemann/Alexander Hafemann

Eladták a világ legismertebb fánkozóláncát

Megvásárolja az Inspire Brands a Dunkin' Donuts anyavállalatát. Pár hete még csak az volt ismert, hogy tárgyal egymással a két fél egy lehetséges akvizícióval kapcsolatban, most azonban hivatalosan be is jelentették a felvásárlást. Az üzlet keretében a fánkozóláncot részvényeként 106,5 dollárért fogja felvásárolni a vállalat.