A laborban előállított hús jelentheti a jövőt

hús zászló
--FILE--Beef imported from the United States is for sale at a supermarket in Shanghai, China, 13 November 2018. China imported 105,000 tons of beef in December and 1 million tons in all of last year, exceeding 1 million tons for the first time since the country's imports started their steady upward spiral in 2012. That figure is expected to reach 2 million tons five years from now, data from China's General Administration of Customs show. Yet high costs constrain the growth of China's domestic beef production even as consumption rises. The country cracked down severely on smuggling last year in a campaign that considerably crimped that supply source.
Vágólapra másolva!
A húsmentes húsok után a laboratóriumban előállított húskészítmények piaca is komoly növekedés elé néz a következő években. Bemutatunk öt olyan vállalatot, amelyek jelenleg a legígéretesebbnek tűnnek ezen a területen.
Vágólapra másolva!

A vegán húsokkal ellentétben, mint amilyeneket például a Beyond Meat is előállít, a laborban készített húsok állati szövetekből állnak, ezzel remek alternatívát biztosítva azoknak is, akik nem szeretnének vegetáriánusok lenni, viszont fontos számukra az is, hogy környezetbarátan éljenek.

A laborban termelt hús előállítása viszont egyenlőre nagyon költséges és a tömeggyártással is gondok adódhatnak, mivel nem egy egyszerű folyamatról beszélünk, amelyhez drága eszközökre és sok időre van szükség. Emellett még egyetlen ilyen termék sem került eddig az üzletek polcaira.

Szintén problémát okoz, hogy egy friss kutatás szerint az 1995 és a 2002 között születettek 72 százaléka nem enne szívesen laborban készített hústerméket

annak ellenére sem, hogy ezzel jelentősen csökkenthető lenne az emberek ökológiai lábnyoma és kevesebb állatot dolgoznának fel.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Dycj

Ezzel szemben a növényi húsok piaca folyamatosan bővül és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a termékek. A Beyond Meat árfolyama a tőzsdei bevezetése óta az ötszörösére emelkedett, a rivális Impossible Foods pedig nemrég a KFC-vel kötött megállapodást.

A laboratóriumban előállított húsok piacán a Mosa Meat, a Memphis Meats, az Aleph Farms, a BlueNalu és a Finless Foods nevezhető a legígéretesebbnek.

Az utolsó ráadásul tonhal hús előállításával foglalkozik, ez pedig rendkívül érdekes területnek mondható, mivel ha sikerrel járnak akkor jobban lehet kezelni bizonyos tonhal fajták túlhalászását.

Szavazzon!

Ön szívesen kipróbálna a laborban előállított húst?