A vegán húsokkal ellentétben, mint amilyeneket például a Beyond Meat is előállít, a laborban készített húsok állati szövetekből állnak, ezzel remek alternatívát biztosítva azoknak is, akik nem szeretnének vegetáriánusok lenni, viszont fontos számukra az is, hogy környezetbarátan éljenek.
A laborban termelt hús előállítása viszont egyenlőre nagyon költséges és a tömeggyártással is gondok adódhatnak, mivel nem egy egyszerű folyamatról beszélünk, amelyhez drága eszközökre és sok időre van szükség. Emellett még egyetlen ilyen termék sem került eddig az üzletek polcaira.
Szintén problémát okoz, hogy egy friss kutatás szerint az 1995 és a 2002 között születettek 72 százaléka nem enne szívesen laborban készített hústerméket
annak ellenére sem, hogy ezzel jelentősen csökkenthető lenne az emberek ökológiai lábnyoma és kevesebb állatot dolgoznának fel.
Ezzel szemben a növényi húsok piaca folyamatosan bővül és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a termékek. A Beyond Meat árfolyama a tőzsdei bevezetése óta az ötszörösére emelkedett, a rivális Impossible Foods pedig nemrég a KFC-vel kötött megállapodást.
A laboratóriumban előállított húsok piacán a Mosa Meat, a Memphis Meats, az Aleph Farms, a BlueNalu és a Finless Foods nevezhető a legígéretesebbnek.
Az utolsó ráadásul tonhal hús előállításával foglalkozik, ez pedig rendkívül érdekes területnek mondható, mivel ha sikerrel járnak akkor jobban lehet kezelni bizonyos tonhal fajták túlhalászását.