A többség változatlanul ingatlant vásárolna a Babaváró támogatásból

család Három hasznos holmi kisgyerekes utazáshoz
Vágólapra másolva!
A Duna House Pénzügyek közel 500 idei babaváró ügyletet vizsgált meg a felhasználási célok szerinti megoszlás szerint, amely alapján még mindig az ingatlanvásárlási vagy felújítási cél a legnépszerűbb. Az igénylők több mint fele, 54 százaléka, lakásvásárlásra tervezi fordítani az összeget, további közel 20 százaléka pedig felújítaná vagy korszerűsítené meglévő ingatlanát. A lakásvásárlást tervezőknél a felvett Babaváró támogatást 3 hónapon belül csak bankonként eltérő szabályozással lehet felhasználni önerőként, amire érdemes odafigyelni, mert többmilliós is lehet a különbség.
Vágólapra másolva!

A Babaváró támogatást a gyermeket tervező családok életkörülményeinek megkönnyítése érdekében vezette be a kormány tavaly nyáron. Az igénylés során már szerződéskötéskor meg kell jelölni a tervezett felhasználási kört, amely alapján 2020-ban is az ingatlanvásárlás a legnépszerűbb.

A felmérés szerint az igénylők 54 százaléka a lakásvásárlási célt jelölte meg, amely arány növekedett a 2019-es adatokhoz képest.

A vásárlás után a már meglévő lakás felújítása, korszerűsítése a második legnépszerűbb indok, az igénylők 18,6 százaléka jelölte meg ezt célként. A már meglévő hitelek kiváltása, esetlegesen részleges előtörlesztése szintén jelentős súllyal szerepel az igénylések között, a kedvező feltételek miatt a babavárót felvevők 12 százaléka szeretné ezekre fordítani a megítélt összeget.

Forrás: Duna House

Az ingatlanvásárlási céllal felvett Babaváró hiteleket a legnagyobb részben önerőként szeretnék használni az ügyfelek a tranzakció során,

amelyre korlátozások nélkül csak 90 nap után van lehetőség. Amennyiben ezen határidőn belül találjuk meg álmaink otthonát, a szabályozás alapján a bankok már csak különböző mértékben engedik terhelni jelzáloghitellel az ingatlant. Ezek jelentős különbségeket eredményezhetnek, amelyeknél így akár több millió forintos eltérések is jelentkezhetnek, de a magasabb összeget kínáló hitelintézeteknél általában különböző részletszabályoknak is meg kell felelni, amiben érdemes lehet pénzügyi szakértő segítségét igénybe venni.

A Babavárót igénylők több mint fele ingatlant vásárolna a támogatásból, további egyötödük felújítaná a jelenlegi ingatlanját Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány miatti jelenlegi veszélyhelyzetben a Babaváró támogatáshoz is kapcsolódó egyszerűbb és kevésbé szigorú átmeneti szabályozást vezetett be a kormány, melyek közül az öt legfontosabb változás a következő:

  • egyszerűbb igénylés, elég az egyik fél,
  • szülés után is igényelhető a Babaváró,
  • lazábban számít a tb-jogviszony folytonossága,
  • hosszabb bejelentési kötelezettség,
  • a március eleji köztartozás-mentesség számít.

Ezek a rendelkezések várhatóan még közel egy hónapig lesznek érvényben, így addig lehet - és a szakemberek szerint érdemes is - felvenni a támogatást.