Durván behúzták a féket az amerikai vállalatok

dollár pénz usa dollar
Roll of one-hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
A korábban vártnál nagyobb mértékben csökkentek az amerikai üzleti beruházások az idei második negyedévben. A vérszegény profitok, illetve a recessziótól való félelem ugyanis együtt arra ösztönözték a cégeket, hogy fogják vissza a kiadásaikat.
Vágólapra másolva!

Több különböző tényező együttese idézte elő, hogy az idei második negyedévben a vártnál gyengébben alakultak a vállalati beruházások. A profitok ugyanis gyengélkednek, a Kínával fennálló kereskedelmi háború pedig már 15 hónapja tart, és továbbra sem lehet látni a végét. Ehhez jön még, hogy az elmúlt időszakban felélénkültek a recessziós félelmek, ami szintén nem segítette a társaságok aktivitását – írja a Reuters.

Az üzleti beruházások így, éves alapon, 1 százalékkal csökkentek az idei második negyedévben, ami 2015 óta a legnagyobb esés volt.

A korábbi várakozások ezzel szemben csupán 0,6 százalékos süllyedésről szóltak.

Ezzel párhuzamosan az S&P 500 részvényindex vállalatainak adózás utáni nyereségei mindössze 3,3 százalékkal bővültek, noha az elemzők korábban 4,8 százalékos profitnövekedésre számítottak.
A második negyedévben az amerikai GDP 2,0 százalékkal erősödött éves összevetésben, miután az év első három hónapjában 3,1 százalékos volt a növekedés. Az év első féléve így 2,6 százalékos növekedést produkált. Jelenleg az amerikai gazdaság legerősebb pillérét a fogyasztók adják.

Visszafogják a beruházásaikat az amerikai cégek Forrás: AFP/Bryan Thomas

A vásárlások ugyanis 4 és fél éves csúcson voltak az elmúlt időszakban, amivel ellensúlyozni tudták az egyéb nehézségeket. Az amerikai gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát adó fogyasztói kiadások 4,6 százalékkal bővültek az idei második negyedévben. Ez részben annak tudható be, hogy az amerikai munkanélküliség közel 50 éves mélyponton van.

Az Economist becslései szerint idén 2,5 százalékos lehet az amerikai GDP-növekedés mértéke, amely elmaradna a kormány által megcélzott 3 százalékos szinttől.

A recessziós félelmek kapcsán azonban a teljesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy immáron 11 éve nem volt recesszió az Egyesült Államokban. Ezzel pedig az USA jelenleg a valaha volt leghosszabb növekedési időszakot éli át a történelmében.