Tényleg ekkora baj van a világban? Már a gazdagok sem vásárolnak

dollár, USD, valuta
Stacks of one hundred US dollar banknotes, illustration.
Vágólapra másolva!
Szinte minden területen visszafogták a vásárlásaikat a szupergazdagok, beleértve az ékszereket és a luxusingatlanokat is. Ez pedig újabb előjele lehet annak, hogy valami nagyon kedvezőtlen folyamat megy végbe a világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az ingatlan- és az autópiac mellett még a műtárgypiac adatai is arra utalnak, hogy a világ leggazdagabb magánszemélyei elkezdtek spórolni. A probléma azonban elsősorban az Egyesült Államokat érinti, ahol a gazdagok költéseinek lassulása egyes elemzők szerint újabb recessziós előjel lehet – írja a CNBC.

Ráadásul a gazdagok viszonylag hirtelen hagytak fel a költekezéssel, miközben a középosztály vásárlási étvágya továbbra is masszív.

Mindazonáltal a gazdagok tartós spórolása egy idő után az egész amerikai gazdaságra negatív hatással lehet, tovább fokozva ezzel a GDP-növekedés lassulását.

Nem kell a luxus

A luxusingatlanok területén például az idei a legrosszabb év a 2008-as gazdasági válság óta, és Manhattanben már a hatodik egymást követő hónapban csökkennek az eladások. A Redfin adatai szerint a legalább 1,5 millió dollárba kerülő amerikai ingatlanok esetében 5 százalékkal zsugorodtak az értékesítések az idei második negyedévben.

A luxusautók iránt is csökkent a kereslet Forrás: AFP/Spencer Platt

A leggazdagabb 1 százalék és a középosztály (illetve a szegényebb osztályok) költései közti eltérések a kiskereskedelemben látszanak a legjobban. Míg az elsősorban gazdagokat célzó üzletek eladásai idén folyamatosan gyengélkednek, addig a mindennapi cikkeket áruló Walmart és Target például a vártnál nagyobb forgalomról és növekedésről jelentett.

További példát szolgáltatott ebben a hónapban a híres Pebble Beach-i autóvásár, amely híres arról, hogy rekord áron kelnek el a különleges járművek.

Most azonban a legalább 1 millió dollárért kínált kocsiknak mindössze kevesebb mint a fele talált gazdát, viszont a 75 000 dollár alatti autókat gyorsan elkapkodták.

Ezzel párhuzamosan a nagy aukciós házak is kedvezőtlen adatokról számoltak be. A Sotheby's eladásai 10 százalékkal, míg a Christie's aukciós értékesítései 22 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbi szinthez képest az idei első félévben.

Nem csak a gazdagok gondja

Noha elsőre úgy tűnhet, ez a probléma alapvetően a luxuscikkek értékesítőit érinti, és nincs különösebb jelentősége a gazdaság egésze számára, az USA esetében ennél sokkal súlyosabb a helyzet. Az amerikai gazdaság elsődleges motorja ugyanis a belső fogyasztás.

A Moody's számításai szerint pedig összegszerűen a leggazdagabb 10 százalék költései adják a teljes amerikai fogyasztás közel felét.

Ezek a vagyonosok pedig az elmúlt 2 évben folyamatosan egyre kevesebbet vásárolnak, amit a középosztály költéseinek növekedése nem tud a végletekig ellensúlyozni.

A középosztály egyelőre még tartja az erős fogyasztást Forrás: AFP/Image Source/Richard Lewisohn

Ha tehát a magas jövedelműeknél a fenti trend tovább folytatódik, annak az egész amerikai gazdaságra nézve is rendkívül kellemetlen hatásai lesznek – figyelmeztetett a Moody's elemzője, Mark Zandi. Eddig a közepes jövedelmű kategóriába tartozó lakosság egészen hatékonyan tudta ellensúlyozni a gazdagoknál tapasztalt csökkenést, de ha a munkanélküliség elkezd emelkedni, a gazdasági növekedés pedig tovább lassul, akkor ez az ellensúly elég gyorsan eltűnhet – tette hozzá Zandi.

Mindemellett viszont a leggazdagabbak megtakarításai egyenesen kilőttek az elmúlt két évben, ami azt jelenti, hogy a vagyonosok elkezdtek készpénzt felhalmozni.

Társadalmi különbségek

A gazdagok és a középosztály közti vásárlási különbség alapvetőn két okra vezethető vissza az USA-ban. Az egyik, hogy

a legvagyonosabb 10 százalék kezében van az amerikai részvények több mint 80 százaléka.

Következésképpen az elmúlt időszakban tapasztalt piaci kilengések elsősorban a csúcson lévők pénzügyi helyzetét érintette. A másik, hogy számos milliomosnak vannak üzleti érdekeltségei külföldön. Ahogy pedig a világgazdaságban egyre gyűlnek a viharfelhők, a vagyonosok elkezdtek menedékbe húzódni.

Ezzel szemben a középosztály helyzete elég erős, köszönhetően a növekvő foglalkoztatásnak és a relatíve stabil ingatlanpiacnak. Mindez pedig egy igen sajátos helyzetet állít elő az amerikai gazdaságban. Az elmúlt évtizedben ugyanis az volt a jellemző, hogy míg a középosztálynak össze kellett húznia a nadrágszíjat, addig a gazdagok nagyban vásároltak. Most azonban a helyzet megfordult, és ezzel éppen ellentétes vásárlási hangulatot mutatnak az adatok.