Mi kerül 21 ezer forintba egy csésze kávén?

The Cup of Excellence
Salvadorean coffee consultant Aida Batlle, winner of the 2003 'Cup of Excellence' event, sniffs several glasses of the best coffee produced in El Salvador, during the final round of the Cup of Excellence event in San Salvador 11 May, 2004. International coffee consultants from Japan, Canada, United States, Sweden and Rusia participate in this final round. The coffee will be auctioned on the Internet next June 22. AFP PHOTO/Roberto ESCOBAR (Photo by ROBERTO ESCOBAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A tavalyi panamai díjnyertes kávébabok aukcióján új rekord született: az Elida Geisha nevű törzs egy fontjáért – nagyjából fél kilogrammjáért – közel 803 dollárt adtak, és amiből összesen 45 kilogrammot értékesítettek összesen – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az Elida Geisha a közép-amerikai vulkanikus erdei rezervátumban lévő családi ültetvényről származik.

null

null

Az aukción kínai, japán, tajvani és amerikai vásárlók licitáltak a különleges kávéra. Los Angeles-i Klatch Coffee volt az egyike a vásárlóknak, és sikerült öt kilogrammnyit megvásárolniuk a kávéból, amit

a világ legdrágább kávéjaként reklámoznak: egy csésze 75 dollárba (21 ezer forint) kerül.

Eközben egy átlagos kávé ára kevesebb, mint egy dollár (286 forint) fél kilogrammonként, köszönhetően a túlkínálatnak. A brazil nagyüzemi kávétermeléssel – aminek 29 százalékát az Európai Unió importálja – nem tudják felvenni a versenyt a kicsi családi gazdaságok.

Míg a 90-es években alig voltak ilyen kicsi, családi termelők, addig manapság több tucatnyi termelő, a világ 11 országából vesz részt a kávé aukción, a The Cup of Excellence-en, amit az Alliance of Coffee Excellence szervez, és a részvevők csak a „kávé olimpiájának" hívják.

A Panama legjobbjának járó díjat a nemzetközi zsűri pedig az Elida Geisha kávénak ítélte oda.

A Boquete-ban található farm több mint száz éve a Lamastus család tulajdonában van, nevét pedig Elidáról kapta, aki férjével közösen alapította a farmot, majd a halála után egyedül vitte tovább a gazdaságot.

A kávé olimpia döntősei 2004-ben. Forrás: AFP/Roberto Escobar

Wilford Lamastus Jr. – aki már a család negyedik generációs termelője – elmondta, hogy a kávé mellett hagymát és dinnyét is termelnek, mivel korábban sokszor küzdöttek anyagi nehézségekkel. 2006-ban kezdték el termeszteni a kevéssé ismert Geisha kávéfajtát, és közel nyolc évig tartott, míg leszüretelhették az első kávészemeket – ráadásul a kávécserjék közel negyede el is pusztult az évek során.

– mondta Michael Perry, a Klatch pörkölő mestere, aki a tavaly nemzetközi zsűri tagja volt. Perry – a többi zsűritaggal egyetemben – vakon kóstolta meg a kávét, és százból 97 pontot adott neki.