Újabb milliárdos büntetésre számít a Facebook

Zuckerberg, Facebook
Facebook CEO Mark Zuckerberg arrives to attend a meeting with the French president at the Elysee Palace in Paris on May 23, 2018. - Fresh from saying "sorry" to European lawmakers, Facebook CEO Mark Zuckerberg holds talks with the president on May 22 where he will face renewed pressure over his company's tax policies. (Photo by ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Facebook szerdán bejelentette, hogy hárommilliárd dollárt különített el büntetésre, amelyet a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szabhat ki rá magántitkok megsértése és adatok engedély nélküli kiszolgáltatása miatt.
Vágólapra másolva!

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vizsgálata még folyik, de sajtóértesülések szerint biztosra vehető a büntetés, sőt várhatóan az eddigi legnagyobb összegű lesz.

Egyes sajtóinformációk szerint a szövetségi szabályozó hatóság akár ötmilliárd dollárra is büntetheti az óriásvállalatot.

Mark Zuckerberg a cég alapítója és vezérigazgatója Forrás: AFP/Ludovic Marin

A Facebook szerdán hozta nyilvánosságra az első negyedév mérlegét, amelynek összege 15,08 milliárd dollár, 26 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedév mérlege.

A vállalat profitja több mint a felére, 2,43 milliárd dollárra csökkent az év első három hónapjában,

éppen a várható büntetésre félretett összeg miatt.

A tőzsdezárás utáni kereskedésben 9 százalékot emelkedett a közösségi médiaóriás részvényárfolyama, miután bevétel soron 1 százalékkal verve az elemzői konszenzust 15,08 milliárd dollárt ért el a vállalat.

Éves alapon az egy felhasználóra jutó bevétel 16 százalékkal nőtt, elérve a 6,42 dolláros összeget.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Az új történetek opciót egyre többen használják a vállalat termékein belül, mely már elérte a napi átlagos 500 milliós felhasználói számot. A CFO szerint az éves alapú növekedésért az új opció volt elsődlegesen a felelős. Zuckerberg szerint az elkövetkező öt esztendőben a személyes adatok védelme lesz a vállalat egyik legnagyobb prioritása.

A The Wall Street Journal szerint a büntetés várhatóan a legnagyobb mértékű lesz, amit az Egyesült Államok hatósága valaha is kiszabott egyik nagy tech-vállalatára.

Ez lesz a titoksértés miatt kiszabott eddigi legnagyobb bírság is.

Illusztráció Forrás: AFP/Josh Edelson

A Facebook még 2012-ben az FTC-vel kötött megállapodásában beleegyezett, hogy nem gyűjt adatokat a felhasználóiról, és hogy az adatokat nem osztja meg a felhasználó engedélye nélkül. Az FTC tavaly elkezdte vizsgálni, hogy a világ legnagyobb közösségi portálja betartotta-e a megállapodást, hiszen felhasználóinak több tízmilliónyi adata a londoni székhelyű Cambridge Analytica nevű adattároló céghez került.

Még 2018 márciusában kezdődött a nyomozás a Cambridge Analytica által kezelt adatok ügyében.

A The Wall Street Journal idén februárban jelentette, hogy az FTC munkatársai megállapították a Facebook vezetőinek felelősségét, és ötmilliárd dolláros büntetés kiszabását mérlegelik.

A szövetségi szabályozó hatóság nem adott határidőt a vizsgálat lezárására és a büntetés kiszabására, de elemzők szerint a Facebook mostani bejelentése arra enged következtetni, hogy ez hamarosan megtörténhet.