Magánüzeneteinket is kiadta a Facebook

TOPSHOTS Horizontal ILLUSTRATION LOGO FACEBOOK HEAD OFFICE INTERNET
A lit sign is seen at the entrance to Facebook's corporate headquarters location in Menlo Park, California on March 21, 2018. Facebook chief Mark Zuckerberg vowed on March 21 to "step up" to fix problems at the social media giant, as it fights a snowballing scandal over the hijacking of personal data from millions of its users. / AFP PHOTO / JOSH EDELSON
Vágólapra másolva!
A The New York Times jelentése szerint a Facebook nemcsak felhasználói adatokat osztott meg számos nagyvállalattal, hanem több mint 150 vállalatnál adatpartneri szerződést is kötött – írja a Business Insider.
Vágólapra másolva!

A The New York Times jelentéséhez a lap mintegy 200 oldalnyi anyagot tekintett át, amit a Facebook 2017-ben az automatizált partnerségi adatrögzítői dokumentáltak.

– áll a jelentésben. A lap továbbá kiemelte, hogy egyes partnercégek, mint például a Spotify, a Netflix és a Royal Bank of Canada állítólag képesek voltak elérni a felhasználók személyes üzenetét, beleértve ebbe az elolvasást, a módosítást és a törlést is.

Illusztráció Forrás: AFP/Josh Edelson

A Spotify és a Netflix is nyilatkozott a jelentésről, és a két cég állítja, nem voltak tisztában azzal, hogy ilyen jellegű hozzáférést kaptak. Továbbá a Royal Bank of Canada vitatja, hogy bármilyen hozzáférése lett volna.

Ezek a vállalatok nem az egyetlenek, amelyek hozzáférhettek a felhasználók adataihoz.

Az Amazon, a Microsoft Bing keresője és a Yahoo is a Facebook adatpartnerei, például az Amazon simán láthatta a felhasználók nevét és elérhetőségi adatait a barátokon keresztül.

A partneri lehetőségeknek köszönhetően növekedhetett jelentősen a Facebook, és bár 2010-től nyilvánosságra került a közösségi média adatpartner politikája, ugyanakkor a partneri megállapodásokat nem szabályozta vagy részletezte a cég adatvédelmi politikája.

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatója a washingtoni törvényhozás épületében a Capitoliumban 2018. április 11-én, a kétnapos kongresszusi meghallgatásának második napján. Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

A Facebook azzal érvel, hogy partnerei betartják az adatvédelmi beállításokat, és a vállalat nem sérti meg a 2011-es szövetségi kereskedelmi bizottság beleegyezési nyilatkozatát, amely szerint nem lehet adatokat megosztani engedély nélkül.

2018-ban már több alkalommal is kiderült, hogy a Facebook nem kezelte megfelelően a felhasználók adatait.

Az év elején került napvilágra, hogy 87 millió felhasználói adathoz fért hozzá a Cambridge Analytica, anélkül, hogy ebbe a felhasználók beleegyeztek volna. Múlt héten pedig arról számoltak be, hogy egy technikai hiba miatt több millió Facebook felhasználó privát fényképeit osztották meg harmadik féltől származó alkalmazásokon.