A dolgozók kétharmada jobban bízna egy robotban, mint a főnökében

Megszűnő munkakörök
Ügyfélszolgálatos – Sokan ismerik azt a jelenséget, hogy egy ügyfélszolgálatot felhívva várakozni kell egy ügyfélkezelő kapcsolásáig. A mesterséges intelligencia fejlődésével sok cég alkalmazhat robotokat, akik online – chatbotként – segíthetnek, de telefonon is fel lehet hívni őket.
Vágólapra másolva!
Miközben sokszor apokaliptikus hangnemben zajlik a párbeszéd arról, hogy a robotok helyettesítik az embereket a munkahelyeken, egy friss elemzés szerint ez a viszony mégis meglepően harmonikus lehet. Ha ugyanis a vezetőségről van szó, a dolgozók többsége kimondottan üdvözölné a főnök lecserélését gépekre.
Vágólapra másolva!

Meglepő eredményre jutott közös kutatásában az Oracle és a Future Workplace. A felmérésükből ugyanis az derült ki, hogy az alkalmazottak 64 százaléka jobban bízna egy robot főnökben, mint egy emberi menedzserben. Ráadásul a megkérdezettek fele azt mondta, már eddig is előfordult vele, hogy robottól kért segítséget a főnöke helyett – írja a CNBC.

Mindez pedig két dologra utal. Az egyik, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az emberek és a gépek munkahelyi együttműködése olyan nehéz lesz, mint ahogy sok pesszimista vizionálja.

Másrészt nagyon úgy tűnik, hogy világszerte komoly problémák vannak a menedzserek és a dolgozók viszonyában.

Nem meglepő, hogy a jelentés készítői is hangsúlyozták, a mostani adatok figyelmeztető jelzésként szolgálnak a cégvezetők számára. Shaakun Khanna, az Oracle szakértője hangsúlyozta, a mesterséges intelligencia kockázataival szemben a legjobb eszköz az emberi érzelmi intelligencia fejlesztése a munkahelyeken.

Meglepően jó lehet az együttműködés emberek és robotok között Forrás: KTS / Science Photo Library

Ez a jelenség különösen erős Ázsiában, ahol a dolgozók hatalmas többsége jobban bízna egy robotban, mint az emberi kollégájában.

Indiában 89, míg Kínában 88 százalék volt azon alkalmazottak aránya, akik inkább a robotot választanák a főnökük helyett.

A jelenség azonban világszerte tapasztalható, és nem korlátozódik egyetlen kontinensre. Szingapúrban 83, Brazíliában 78, Japánban 76, Ausztráliában és Új-Zélandon 58, az Egyesült Államokban 57, az Egyesült Királyságban 54, míg Franciaországban 56 százalék volt a robotokat preferáló dolgozók aránya.

A kutatás egyébként a világ 10 országában összesen 8300 dolgozó megkérdezésével készült. A jelentés készítői kiemelték, a felmérésben szereplő alkalmazottak fele már jelenleg is dolgozik mesterséges intelligenciával, ami jelentős emelkedés a tavalyi 32 százalékos arányhoz képest. Ebből a szempontból India és Kína áll az élen.