AZ MNB szerint még mindig túl sok a bankfiók nálunk

Megújult a Magyar Nemzeti Bank arculata, MNB régi logó
Vágólapra másolva!
Sok a bank hazánkban és sok a fiókjuk is - állította egy szakkonferencián Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Szerinte a jelenlegi fiókok hetven százaléka elég lenne az optimális működéshez.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tranzakciós illeték bevezetése előtti időszakhoz viszonyítva a jelenlegi hálózat aránya mintegy kétharmadnyi, vagyis minden három fiókból átlagosan egy szűnt meg.

Az MNB szeretné tovább fokozni a fiókszám eddigi zsugorodását - közölte a Budapest Economic Forumon tartott előadásában Nagy Márton, az MNB alelnöke. Hozzátette azt is, hogy bankok eszközarányos költségei indokolatlanul magasak.

A szakember szerint öt nagybankra lenne csak szükség, amelyek felvennék a versenyt a fintech cégekkel. Szerinte irreális, hogy ma 35 banknak van engedélye a magyar piacon.

A Magyar Nemzeti Bank szívesebben látna kevesebb bankot, kevesebb bankfiókkal Fotó: Hirling Bálint - Origo

A későbbi panelbeszélgetésen többen is vitába szálltak Nagy Márton számaival. Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese például kijelentette, hogy

nincs szükség harminc százalékos fiókhálózat-csökkentésre, bár kevesebb mint tíz fiókot az OTP Bank is bezár idén.

Vida József, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank elnök-vezérigazgatója viszont másképp látta a jegybank igényeit és támogatásáról biztosította az MNB alelnökét, megerősítve, hogy a Takarék-csoport a közeljövőben tovább csökkenti bankjai számát, és vannak tartalékaik a fiókhálózatban is.

Forrás: Azénpénzem.hu