Csökkent az államadósság és megérkezett a szeptemberi családtámogatás

család family
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Az augusztusi kánikula ellenére sem állt meg az élet a pénzügyi világban. Kiderült, hogy a Disney hamisította a pénzügyi jelentéseit, a Microsoft pedig adatvédelmi botrány főszereplője lett. Idehaza nőtt a belföldi turizmus, az államadóság pedig folyamatosan csökken, a kormány pedig az iskolakezdésre is gondolt és már pénteken megérkeztek a családtámogatások.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan csökken az államadóság

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a bruttó hazai termék (GDP) 67 százalékát érte el az idei második negyedév végén. Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága a GDP 68,7 százaléka volt, ami 1,3 százalékponttal volt alacsonyabb a március végi aránynál, s bő 11 éves mélypontot jelez.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az államháztartás nettó tartozása is csökkent, az 54,9 százalékos aránynál az elmúlt tíz évben csak magasabbat regisztráltak. Az Eximbankkal együtt számolt államadósság egy éve még 74, a múlt év végén pedig 70,8 százalékon állt a kimagasló nominális GDP-növekedésnek köszönhetően.

Hamisította pénzügyi jelentését a Disney

A Disney egyik volt könyvelője értesítette az amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyeletet (SEC), hogy a vállalat éveken át meghamisította pénzügyi jelentéseit, amelyekben a valósnál sokkal nagyobb bevételről adott számot.

Illusztráció Forrás: Flickr

A dokumentumokból kiderül, hogy milyen trükkökkel sikerült befolyásolni a számokat. Néhány esetben például az ajándékkártyákat kétszer is lekönyvelték: egyszer, amikor azt megvette a vevő, másodszor pedig, amikor felhasználta, így egy 500 dolláros kártya a könyvekben már 1000 dollárt ért.

Pénteken megérkeztek a szeptemberi családtámogatások

Az iskolakezdés támogatására már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások; az intézkedés 1,2 millió gyermekes családot érintett.

Illusztráció Forrás:Shutterstock

A Magyar Államkincstár péntektől folyósította a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást is. Aki bankszámlára kapja, annak már pénteken megérkezett az összeg, de egyidejűleg a postai kézbesítés is elindult.

Több mint 11 éves mélyponton a kínai jüan

A jegybank 89 bázisponttal, 7,0454 jüanra vitte le a kínai deviza jegyzését az amerikai dollárhoz képest, ez pedig azt jelenti, hogy 2008 márciusa óta nem volt ilyen gyenge a dollárral szemben a jüan.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

A kínai-amerikai kereskedelmi viszály elmérgesedésének újabb fejezeteként az amerikai pénzügyminisztérium augusztus 5-én hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát, 1994 óta először. A döntés azt követően született meg, hogy a kínai hatóságok 11 éve először hagyták a 7 jüan egy dollár szint alá gyengülni a nemzeti fizetőeszközt.

Fontos határidő közeleg a bankkártya tulajdonosoknak

A bankok felkészülnek a szigorúbb azonosítási szabályokra, de az ügyfeleknek is van teendőjük, ha szeptember 14-ike után is szeretnének online vásárolni, ekkor lép ugyanis életbe a szigorúbb ügyfél-azonosítási uniós előírás.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

A kártyabirtokosoknak aktiválniuk kell az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatásokat, amely bankonként eltérő lehet: sms-kód, QR-kód vagy egyéb üzenet.

Meghiúsult a Metro felvásárlása

Meghiúsult a Metro kereskedelmi lánc felvásárlása, miután kiderült, hogy az erre vonatkozó szándékát nemrég bejelentő cseh milliárdos, Daniel Kretinsky nem hajlandó növelni az 5,8 milliárd eurós ajánlatot a német konszern többségi részesedéséért.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

Kretinsky és szlovák partnere, Patrik T'kac ajánlatával 16 eurót fizetett volna a társaság törzsrészvényeiért, és 13,8 eurót az elsőbbségi részvényekért. Ezt az ajánlatot azonban a Metro kevesellte.

A tüntetések miatt maradt el az Alibaba tőzsdére vonulása

Elhalasztja a hongkongi tőzsdére lépését a legnagyobb kínai e-kereskedelmi vállalatnak számító Alibaba. A 15 milliárdos üzlet csúszását a vállalat a helyi politikai bizonytalansággal indokolta.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Chen Jialiang

A döntés azt követően született, hogy Hongkongban már több mint 11 hete folyamatos tüntetések zajlanak. A hírek szerint az Alibaba egyelőre nem tűzött ki hivatalosan új dátumot, de október elején már összejöhet a részvénykibocsátás.

Az Xbox felhasználókat is lehallgatta a Microsoft

A Microsoft éveken át lehallgatta az ügyfeleit az Xbox játékkonzol segítségével. A lehallgatás már az első hangvezérléssel is működtethető Xbox-szal kezdődött, majd átívelt az új generációs konzolokba is.

Illusztráció Forrás: Origo

A legtöbb esetben maga a felhasználó aktiválta a mikrofont hangparanccsal, sokszor viszont véletlenül hozták működésbe a készüléket. A vállalat szerint erre azért volt szükség, hogy javítani tudják a szolgáltatást, valamint a virtuális asszisztens fejlődni tudjon a begyűjtött adatoknak köszönhetően.

Nőtt a belföldi turizmus a második negyedévben

A második negyedévben 11 százalékkal bővült a belföldi turizmus a tavalyi év azonos időszakához képest. Az átlagos foglalási érték 42 ezer forint volt, ami 14 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért adatot.

Illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A szállás.hu által készített elemzésből kiderült, hogy a legnépszerűbb szállástípusok az apartmanok voltak, ahol átlagosan 35 ezer forint értékben foglaltak a vendégek. Az adatok alapján 10-ből 7 foglalás 50 ezer forint alatti értékre szólt.

Mindent megváltoztat a csomagkezelő szolgáltatásában a Magyar Posta

Több tízmilliárd forintos beruházás keretében helyezi új alapokra a csomagfeldolgozást és -kézbesítést a Magyar Posta. A fejlesztéseket júliusban kezdték meg, és 2022-re tervezik a befejezésüket.

Illusztráció Forrás: Wikimedia Commons/Magyar Posta

Magyar Posta várakozásai szerint az idei tervekben szereplő 43,3 millió darab általuk kezelt csomag mennyisége tíz éven belül megduplázódhat. A mostani beruházás horderejét mutatja, hogy a Posta több mint százötven éves történetében eddig csak kétszer fordítottak nagyobb összeget a csomagkezelés modernizációjára.

Kigyulladnak a Tesla napelemei

A Walmart nevű amerikai kiskereskedelmi lánc beperelte a Teslát, mivel az Elon Musk cége által gyártott napelemek már hét különböző alkalommal gyulladtak ki az áruházaik tetején.

Illusztráció Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az áruházlánc arra szólította fel Elon Musk vállalatát, hogy kezdjék meg a napelemek eltávolítását mintegy 240 üzletük tetőszerkezetéről, valamint fizessék ki a Walmart által elszenvedett károkat.